אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מנכ"ל מרכז המו"פ של פייסבוק ישראל: אנחנו בחוד החנית

רואי טיגר מבטיח כי המרכז בארץ עובד על הפרויקט השאפתני ביותר של הרשת החברתית. המרכז ברמת גן יגדל בכ- 20 עובדים ויכלול מעל 50 איש עד סוף השנה

07.07.2014, 16:16 | אסף גלעד

כמה עובדי הייטק בישראל יכולים לטעון שהם משנים את העולם? לא מעט, בהתחשב שמישראל יצאו מעבדי הפנטיום והסנטרינו של אינטל, הדיסק און קי של אם-סיסטמס, הקופקסון של טבע וטכנולוגיית ה- suggest של גוגל שמנחשת את תוצאות החיפוש שלנו. אבל אם תשאלו את רואי טיגר, מנכ"ל מרכז הפיתוח של פייסבוק בישראל, הוא יענה לכם שממרכז הפיתוח החדש של החברה ברמת-גן, קומץ של ישראלים מחברים מאות מיליוני אנשים ממדינות העולם השלישי לאינטרנט.

קראו עוד בכלכליסט

כיצד הם עושים זאת? באמצעות הפרויקט השאפתני שמוביל מארק צוקרברג: Internet.org. פייסבוק עובדת על מספר פתרונות שיקלו על הגישה לאינטרנט במדינות מתפתחות. בין השאר, החברה משתפת פעולה עם ספקיות סלולר במדינות עולם שלישי ובונה יחד עמן חבילות תקשורת מוזלות במסגרתן מנויי הסלולר שטרם חוברו לאינטרנט מקבלים לראשונה חבילת דאטה מוקטנת ומקבלים גישה מוגבלת לאינטרנט המספקת את צרכיהם הבסיסיים.

בשיחה ראשונה עם התקשורת הישראלית, מאז שמכר את אונאבו (Onavo) לפייסבוק לפני כשמונה חודשים תמורת 150-200 מיליון דולר, תיאר הבוקר (ב') טיגר את תפקידו של מרכז הפיתוח הישראלי. "זה המרכז השני מחוץ לארה"ב, נוסף על זה שבלונדון", אמר טיגר במפגש סגור עם התקשורת.

רואי טיגר, מנכ"ל מרכז הפיתוח של פייסבוק ישראל, צילום: אוראל כהן רואי טיגר, מנכ"ל מרכז הפיתוח של פייסבוק ישראל | צילום: אוראל כהן רואי טיגר, מנכ"ל מרכז הפיתוח של פייסבוק ישראל, צילום: אוראל כהן

"אחד הפרויקטים שאחראים לצמיחה של המרכז הישראלי הוא Internet.org, פרויקט שמטרתו להתמודד עם העובדה ששני שליש מתושבי העולם אינם מחוברים לאינטרנט. האבסורד הגדול יותר בתופעה הזו היא ש- 80% בקרב מנויי הסלולר במדינות המתפתחות לא מחוברים לאינטרנט. בפייסבוק זיהינו שני הסברים לתופעה זו: חיבור לאינטרנט נחשב ליקר מדי עבורם, ובנוסף הם לא יודעים מהו האינטרנט ומהם היתרונות הגלומים בו" מסביר טיגר.

טיגר מעדיף שלא לפרט יותר מדי על תפקידו המדויק של המרכז הישראלי בפרויקט. הוא מסתפק בתיאור טכנולוגיות תקשורת ורישות (networking) מורכבות ובידע ייחודי של הצוות הישראלי בהתמודדות עם מספר משתמשים גדול וביג דאטה. "עיקר הפער איננו נמצא בתשתיות הפיזיות של המפעילות, כיוון שאלה כבר קיימות ברובן. הטכנולוגיות שאנו מפתחים כאן מסייעים לנו להציע שירותי אינטרנט בסיסיים וחינמיים בתחומי הבריאות, התקשורת וההשכלה לשווקים גדולים, כאשר המטרה שלנו היא להוריד את החסם לשימוש באינטרנט. אדם שמעולם לא השתמש באינטרנט ויקבל לפתע אינטרנט בחינם, סביר להניח שהוא יתחבר לעולם בקלות רבה יותר".

בשנים הקרובות, ככל הנראה, פייסבוק לא תרוויח באופן ישיר מהפרויקט - גם טיגר מודה בזה. עם זאת, מטרתו היא בין השאר למצוא מודלים עסקיים חדשים שייצרו רווח בטווח הארוך. "הרעיון הוא לעבוד עם מפעילים שיוכלו לייצר רווחים, לאו דווקא מחבילות הגלישה", אומר טיגר."אבל כשאתה מחבר לאינטרנט מישהו שקודם לכן לא היה מתחבר, אתה יכול לחשוב על מודלים עסקיים שונים".

מיזם Internet.org פועל כעת בפיליפינים, טנזניה ופרגוואי. בפיליפינים משתפת פייסבוק פעולה עם ספקית הסלולר המקומית גלוב, ושתיהן מציעות למשתמשים שטרם חוברו לאינטרנט חבילות דאטה מיוחד בחינם, הכוללת גישה לפייסבוק ולמסנג'ר בלבד. המחשבה הכלכלית מאחורי הניסוי הזה אומרת שאדם שטעם את האינטרנט באמצעות פייסבוק, ירצה לאכול גם את שאר העוגה. "בפיליפינים ראינו את השינוי המהותי בדפוסי השימוש, ולנו היתה תרומה משמעותית לעניין" אמר טיגר.

ומי אמר שמיליוני אנשים רוצים להתחבר לאינטרנט כדי לצפות בפרסומות של פייסבוק? "לכל מי שמשתמש באינטרנט מדי יום ברור למה זה טוב ומה הוא מרוויח מזה. רוב אלה שמסרבים להתחבר היום לאינטרנט בעולם השלישי עושים זאת עקב המחיר הגבוה, או שהם כלל אינם יודעים במה מדובר".  

צמיחה מקומית, פוקוס בינלאומי

מרכז הפיתוח המקומי צפוי לגדול בכ- 20 איש שיצטרפו ל- 35 המהנדסים שעובדים בה בפייסבוק ישראל כיום. טיגר מחפש מהנדסי תוכנה שמתמחים ברשתות, מומחי דאטה ואנליסטים של מידע, ובעיקר - מומחים לבניית מערכות תוכנה שמסוגלים לעבד נתונים בקנה מידה גדולים במיוחד. עבור מי שקיבל הצעה מפתה מגוגל או מסטארט-אפ אחר, יש לטיגר מסר אישי ללמה צריך לעבור לעבוד דווקא בפייסבוק: "מעבר לכך שפייסבוק היא חברה עם DNA מאוד מיוחד, האנשים שיצטרפו אלינו עד סוף השנה יוכלו להגיד שהם חלק מפרויקט משנה עולם, ושאם הוא יצליח הוא יהיה עצום בכל קנה מידה".

מרכז הפיתוח הישראלי בנוי על רכישת אונאבו, שפיתחה טכנולוגיית תקשורת לכיווץ דאטה סלולרי. בהמשך פיתחה החברה מערכת שממפה את השימוש באפליקציות סלולריות ומאפיינת את המשתמשים. בעקבות הרכישה, המנכ"ל דאז גיא רוזן עבר למטה פייסבוק במנלו פארק, ואילו טיגר נשאר בישראל וקיבל את תפקיד מנכ"ל מרכז המו"פ המקומי. עם זאת, שניהם עובדים ביחד על Internet.org.

טיגר ציין את תרבות הסטארט-אפ שהשתמרה באונאבו לאחר הרכישה, ודיבר על הגמישות שמגלה הארגון כלפי העובדים שלו. עובד חדש, למשל, יכול לכתוב קוד שיהפוך לחלק ממוצרי פייסבוק בתוך שבוע מאז הצטרפותו לחברה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-4, זה לא סותר אחד את השני
אתה לא יכול להתכחש לחשיבות של האינטרנט על העולם המודרני שלנו. אין שום סיבה לעבוד בטור כשאפשר לעבוד במקביל. פרוייקטים כמו של גייטס יביאו את המים והבריאות, פרוייקטים של פייג' וצוקרברג יביאו את האינטרנט. גם וגם. ברור שיש אינטרס כלכלי מובהק לפייסבוק שיהיה שם אינטרנט, אף אחד לא מסתיר את זה, אבל לטעון שזה מיותר ושצריך לחכות עוד עשרות שנים זה לא הגיוני בעליל. אינטרנט יביא שיתוף של מידע. בן אדם חולה בשבט אחד יוכל לקרוא על הטיפול שצריך ולהבין מה לא בסדר איתו. רופאים יחלקו מידע מכל קצוות היבשת. מזון יחולק בצורה יעילה יותר וכו' וכו'. ידע זה כוח, והאינטרנט חשוב ברמת על כדי לזרז תהליכים.
אבנר התותח  |  08.07.14
לכל התגובות