אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה ערערה לעליון על ההחלטה בעניין מניית הזהב של צים צילום: בלומברג

המדינה ערערה לעליון על ההחלטה בעניין מניית הזהב של צים

ביהמ"ש המחוזי קבע כי העברה של עד 35% ממניות צים לא דורשת את הסכמת המדינה; בערעור נטען: מניית הזהב היא כלי רגולטורי ולבית המשפט המחוזי אין סמכות לבטלה

07.07.2014, 14:50 | דוד רפאלי

המדינה ערערה לעליון על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה בעניין מניית הזהב, ואף הגישה בקשה להמשך עיכוב ביצוע של ההחלטה.

קראו עוד בכלכליסט

בשבוע שעבר פסק שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, ד"ר עדי זרנקין, בבקשתה של צים לבטל את מניית הזהב המיוחדת שיש למדינה.

השופט קבע כי מניית הזהב תישאר על כנה, בכפוף לשינוי במגבלת העבירות של המנייה. כיום נתונה למדינה זכות וטו על כל החזקה או העברה של למעלה מ-24% מהון המניות של צים.

החלטת השופט קבעה כי הרף יעלה מ-24% ל-35%, כאשר לגבי מניות שהן מעל 24% ופחות מ-35% למדינה תהיה זכות שימוע – היא תוכל להתנגד למהלך, אך מי שיכריע בנושא הוא בית המשפט עצמו. עם זאת, השופט נתן למדינה עיכוב ביצוע של 5 ימים, לצורך הגשת ערעור בנושא.

בית המשפט העליון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי בית המשפט העליון (ארכיון) | צילום: אלכס קולומויסקי בית המשפט העליון (ארכיון), צילום: אלכס קולומויסקי

טענתה העיקרית של המדינה היא כי מניית הזהב היא כלי רגולטורי, וככזה אינה כפופה לדיני העולם התאגידי – ובפרט לבית המשפט המחוזי אין סמכות לבטל את המניה. לעמדת המדינה, הסמכות לבטל או לשנות את מניית הזהב נתונה לממשלה, בכפוף לפיקוח שיפוטי של בג"ץ. בית המשפט המחוזי, כאמור, לא קיבל עמדה זו - וקבע כי מניית הזהב הינה עדיין מניה, ומדובר בכלי תאגידי השייך לעולם המשפט התאגידי. השופט אף ציין בהחלטתו כי אם המדינה רצתה לעגן את תנאי מניית הזהב, היא יכלה לעשות זאת בחקיקה - בהוצאת צו אינטרסים חיוניים, למשל.

ההחלטה לערער התקבלה לאחר דיון אצל מנכ"לית משרד האוצר בהשתתפות הגורמים המקצועיים במשרד התחבורה, הביטחון, המשפטים והאוצר שהמליצו לשר האוצר על הגשת הערעור לבית המשפט העליון.

מניית הזהב המיוחדת הופעלה בצים עם הפרטתה בראשית שנות האלפיים. המניה מעניקה זכות וטו למדינה במספר סוגיות - ונועדה להבטיח את האינטרסים האסטרטגיים של ישראל. החברה לישראל דרשה את ביטול המניה כחלק מהסכמתה להסדר החוב שגיבשה.

לפני כשבוע אישרה אסיפת בעלי המניות בחברה לישראל את הסדר החוב בצים, עם תנאי מתלה כי במידה ולא יגיעו להבנות באשר למנייה עד ל-1/7 יפקע הסכמתם להסדר החוב, ולהזרמה של 200 מיליון דולר נוספים לצים. לאחר החלטת השופט ב-2/7, הודיעה החברה בהודעה לבורסה כי היא מקבלת את ההחלטה, ואישורה להסדר החוב בתוקף - משום שמדובר באיחור לא מהותי של יום בלבד. כעת לא ברור האם המדינה תזכה לעיכוב ביצוע נוסף מהעליון, ובמידה וכן - כיצד הדבר ישפיע על הסדר החוב.

תגובת איגוד קציני הים ומועצת עובדי צים: "המצב בו החברה לישראל תנסה לבצע מחטף ולמכור את אחזקותיה בצים לחברה זרה ללא יכולת ווטו של המדינה הוא מצב מסוכן".

מצים והחברה לישראל לא נמסרה תגובה.

תגיות