אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התאגידים האמריקאיים מתעשרים - אבל הכסף מעלה אבק ברחבי העולם צילום: בלומברג

התאגידים האמריקאיים מתעשרים - אבל הכסף מעלה אבק ברחבי העולם

הענקיות האמריקאיות מעדיפות להשאיר סכומי ענק מחוץ לארה"ב, ומאשימות את הממשלה: "לו היו מחילים מס ברמה מתקבלת על הדעת היינו מחזירים את הכסף ועושים בו שימוש טוב יותר"

08.08.2014, 22:11 | בלומברג

36% מהון החברות בארה"ב הוחזקו בידי 18 חברות ב-2013 - לעומת 27% ב-2009; 80% מהחברות מחזיקות ב-11% בלבד. כך עולה מדו"ח של חברת דירוג האשראי S&P. באחוזון העליון ניתן למצוא את התאגידים הבינלאומיים כגון מיקרוסופט, גוגל, קוקה-קולה, אפל ופורד. חברות אלו קוצרות את החלק הארי של הרווחים ממכירות מעבר לים. ומשום שחוקי המס מרתיעים אותן מלהחזיר כספים לארה"ב, ערימות המזומנים שלהן מעבר לים יושבות וצוברות אבק והן נאלצות לנקוט צעדים חדשים כדי להתאים עצמן למצב ולממן את פעילותן בבית. צעדים אלו כוללים הלוואות כנגד ערימות המזומנים במדינות הזרות.

תאגידים בינלאומיים משלמים מס במדינות שבהן הם פועלים, ומשלמים מס נוסף כאשר הם מכניסים מזומנים לארה"ב, שבה שיעור מס החברות יכול להגיע ל-35% - הגבוה מבין המדינות המתועשות. "ערימות המזומנים מעבר לים ממשיכות לגדול מבלי שיגעו בהם ואין ספק כי יגדלו עוד יותר", אמר אנדרו צ'אנג, ראש הצוות שכתב את הדו"ח.

אלו חדשות רעות לבעלי המניות - שמעדיפים שהחברות יעשו שימוש במזומנים או לכל הפחות יחזירו אותם אליהם. גם ממשלת ארה"ב, הסובלת מגירעון, לא מאושרת למראה הכנסות אבודות ממס בהיקף מוערך של 83.4 מיליארד דולר בשל הימנעותן של חברות להחזיר אותן הביתה. כך לפי הוועדה המשותפת למיסוי של הקונגרס.

סאטיה נדאלה מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: בלומברג סאטיה נדאלה מנכ"ל מיקרוסופט | צילום: בלומברג סאטיה נדאלה מנכ"ל מיקרוסופט, צילום: בלומברג

חלק מחברות האחוזון העליון, כגון מדטרוניק, נוקטות צעדים דרסטיים בניסיון לעשות שימוש ברווחיהן מעבר לים. יצרנית המכשור הרפואי משתמשת בכ-13 מיליארד דולר מרווחים אלו לרכישת המתחרה הבריטית שלה במיזוג מהופך המאפשר לחברה להעתיק את משרדיה מעבר לים ולשלם פחות מס.

צ'אנג מעריך כי 83% מהמזומנים המוחזקים בידי האחוזון העליון של החברות האמריקאיות מגיעים מפעילותן מעבר לים, אך נכסיהן בארה"ב מצטמצמים במידה כזו עד שלא תמיד יש בידן את המזומנים הדרושים לניהול פעילותן המקומית.

מסיבה זו חברות כגון אפל וסיסקו נאלצות ללוות כספים. אפל לדוגמה, מחזיקה 78% מהמזומנים שבידה - 40.7 מיליארד דולר; מעבר לים והחברה גרמה לסערה בשנה שעברה כאשר הודיעה כי תנפיק אג"ח בשווי של 17 מיליארד דולר כדי לחלק דיבידנדים.

"זול יותר ללוות את הכסף הדרוש מאשר להחזיר מזומנים לתוך ארה"ב", אמר דובר סיסקו. 93% מהמזומנים של סיסקו בסך 47.1 מיליארד דולר נמצאים מחוץ לארה"ב. "לו היו מחילים מס ברמה מתקבלת על הדעת היינו מחזירים את הכסף ופה היינו עושים בו שימוש טוב יותר". 

ג ג'ק לו | צילום: בלומברג ג

עם זאת דפוס פעולה זה לא יוכל להחזיק מעמד זמן רב אם שיעורי הריבית יעלו ועל רקע סיכויים הולכים וקטנים לרפורמה בחוקי מס החברות. לכן, יותר ויותר חברות שוקלות מיזוגים עם חברות זרות כדי להוריד את שיעורי המס המוטלים עליהן.

ואולם הממשל האמריקאי מנסה לבלום זליגה זו כדי למנוע ואקום בהכנסות ממס חברות. שר האוצר ג'ק לו כתב באיגרת למחוקקים ב-15 ביולי כי "עלינו למנוע מחברות לוותר על אזרחותן האמריקאית כדי להימנע מתשלומי מס. מה שאנו צריכים כאומה היא רוח פטריוטית חדשה".

תאגידים אמריקאיים צברו 1.95 טריליון דולר בהכנסות זרות - עלייה של 11.8% לעומת השנה הקודמת. מלבד מיזוגים מהופכים, הכסף גם מדרבן את החברות הללו לצאת למסעות קניות. GE לדוגמה, הפועלת ב-170 מדינות, משתמשת ב-57 מיליארד דולר מהמזומנים שלה מעבר לים כדי לרכוש את אלסטום הצרפתית. עם חתימתו של הסכם זה, יסתכמו הרכישות האמריקאיות של חברות זרות לשנת 2014 ב-75 מיליארד דולר – מעט יותר משנה שעברה. 

תגיות