אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות החשמל: יותר עלויות לתחנות הכוח ופחות הכנסות לתמר צילום: אלבטרוס

רשות החשמל: יותר עלויות לתחנות הכוח ופחות הכנסות לתמר

במסגרת הרפורמה המתוכננת תחנות הכוח ישאו בעלות ההפעלה של מערכת החשמל הארצית ויחליטו מראש למי ימכרו את תוצרתן, וחוזי הגז יקטנו עם השנים

26.08.2014, 08:00 | ליאור גוטמן

רשות החשמל פרסמה אתמול בערב שלושה שימועים חדשים שעשויים לחולל מהפכה בכל הקשור למבנה משק החשמל העתידי במדינת ישראל. השימוע הראשון יחייב את בעלי תחנות הכוח להשתתף בהפעלת מערכת החשמל הארצית, השימוע השני יקבע למי יימכר החשמל שיופק בתחנת כוח פרטית, והשימוע השלישי יגביל את היקף הגז שיירכש עבור תחנות כוח שמתוכננות לקום; כל יזם יבחר אחת משתי אפשרויות: למכור את הרוב (85%) לחברת החשמל או למכור הכל ללקוחות פרטיים.

קראו עוד בכלכליסט

חלק מבעלי תחנות הכוח הפרטיות כבר מנסים לשבש את ההסדרה. דוראד הגישה בג"ץ נגד רשות החשמל, ובסביבת החברה לישראל כבר מאיימים בעתירה. שאר התחנות שמוקמות מתנגדות אף הן. גורמים נוספים שצפויים להתרעם על ההסדרה החדשה הם גופי המימון של תחנות הכוח - הבנקים והמוסדיים - שחוששים ליכולת התחנות לעמוד בחוזים עמם.

גיבוש שלושת השימועים נוהל בידי יו"ר המליאה אורית פרקש־הכהן. הבעיה העיקרית שעמדה בפני רשות החשמל היא שפרסום ההסדרות החדשות ייעשה באמצע גיבוש רפורמה מקיפה לחברת החשמל במסגרת ועדת יוגב. החשש העיקרי היה שפרסום ההסדרה עלול לסתור ולשבש את הרפורמה בחברת החשמל. למזלה של רשות החשמל, שר האוצר יאיר לפיד הקפיא עד להודעה חדשה את הרפורמה. ברשות מבהירים שכל השימועים פורסמו בידיעת משרדי האוצר והאנרגיה, ולדבריהם ייחסכו לציבור 5 מיליארד שקל ב־20 שנה.

יצרני החשמל יישאו בעלויות

השימוע הראשון, שפורסם אתמול, מתייחס לעלויות ההפעלה של מערכת החשמל הארצית. ההסדרה צפויה לחלק את העלויות בין כל מי שמחזיק ויחזיק תחנת כוח פרטית.

זאת במקום המצב כיום, שבו עיקר עלות ההפעלה של מערכת החשמל נופלת על כתפי חברת החשמל, והיא מכסה אותה באמצעות תעריף החשמל השוטף. בעבודה שבוצעה ברשות בשבועות האחרונים בראשות סמנכ"לית הרגולציה נורית גל נקבע היטל ממוצע לכלל עלויות הפעלת המערכת, שגובהו לשנת 2014 הוא 2.37 אגורות בממוצע לכל קילו־ואט לשעה (4.65 אג' קילוואט שעה ברוטו). ההסדרה היא רטרואקטיבית, מיום הקמת התחנה. לפי נתוני רשות החשמל, הגבייה תניב הכנסות של 200–300 מיליון שקל בשנה.

ההכנסות החדשות יקוזזו בהוצאות חברת החשמל על הפעלת המערכת, מה שיאפשר לרשות להוריד את תעריף החשמל בשנה הבאה בכ־1%.

ההסדרה השנייה של רשות החשמל היא עבור תחנות הכוח שעדיין לא קמו. כל בעל תחנה יבחר אחת משתי אפשרויות פעולה. האפשרות הראשונה היא למכור את עיקר החשמל (עד 85%) לחברת החשמל. באופן הזה הופכת התחנה ל"קבלן משנה" של החברה באמצעות תעריף קבוע של 6.25 לכל קוט"ש. שאר הייצור (15%) יופנה ללקוחות פרטים. האפשרות השנייה היא לא למכור לחברת החשמל בכלל ולהפנות את כל הייצור לשוק הפרטי.

יו"ר רשות החשמל אורית פרקש, צילום: ענר גרין יו"ר רשות החשמל אורית פרקש | צילום: ענר גרין יו"ר רשות החשמל אורית פרקש, צילום: ענר גרין

 

מגבילים את חוזי הגז

 

ההסדרה השלישית נוגעת לחוזי הגז שעדיין לא נחתמו במשק. הבעלים של מאגר הגז תמר - מונופול מוכרז וספק הגז היחיד במשק - מכריח את הלקוחות שלו לשלם על מינימום 80% מהחוזה בין שהגז נצרך בפועל ובין שלא. תחנת כוח מאבדת לאורך זמן את היעילות שלה וזקוקה לפחות גז משנה לשנה, אך מאחר שהחוזים עם תמר הם ל־15 שנה לכל הפחות, התשלום של תחנות הכוח נשאר קבוע, ללא כל הצדקה. במסגרת ההסדרה השלישית נקבע שעלויות הגז של תחנת כוח פרטית יירדו לאורך זמן ביחס לשחיקה שלה על בסיס בדיקה שתיעשה מדי כמה שנים. ההסדרה הזאת צפויה לפגוע בהכנסות העתידיות של מאגר תמר בסכום שעשוי להגיע לעשרות מיליוני שקלים בשנה.

כאמור, דוראד כבר הגישה בג"ץ נגד רשות החשמל על ההסדרה הרטרואקטיבית. גם בסביבת החברה לישראל, שמחזיקה בתחנת הכוח OPC במישור רותם שבנגב, כבר מאיימים בבג"ץ ואומרים שהם זכאים להנחה מיוחדת כיון שבניית התחנה שלהם בוצעה במכרז ממשלתי ולא ניתן כעת להוסיף לה תנאים. לאל דוראד והחברה לישראל צפויות להצטרף גם התחנות שבהקמה (דליה אנרגיות, אדלטק, צומת אנרגיה) וכן המוסדיים והבנקים שמימנו את הקמת תחנות הכוח במיליארדי שקלים.

תגיות