אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל צריכה מיתון צילום: גיל דטנר

ישראל צריכה מיתון

המתנגדים לקיצוץ בתקציב צודקים – הוצאות ציבוריות הן חלק מהתוצר וקיצוץ עמוק ייגרע מהתוצר ויביא למיתון. אבל זהו מיתון שישראל צריכה כמו מים במדבר. המיתון יפנה משאבים למגזר הפרטי ויאפשר קיצוץ במסים שחונקים כרגע כל חלקה טובה במשק

26.09.2014, 07:59 | גלעד אלפר

הוויכוח בין בנק ישראל לאוצר אם עדיף להעלות מסים או להגדיל את הגירעון הוא די חסר ערך. שתי האופציות גרועות, שתיהן יחמירו את מצבה של הכלכלה, ובשורה התחתונה כולנו נהיה עניים יותר שנה מהיום. על האופציה היחידה שיכולה להושיע את הכלכלה, הפוליטיקאים מעדיפים לא לדבר.

ראשית יש להבהיר שאמנם העלאת מסים והגדלת הגירעון הן בבחינת "זו נבלה וזו טרפה", אך העלאת מסים היא גרועה מעט פחות. גירעון פוגע בתדמית של המדינה, מסיט משאבים מהמגזר הפרטי, ובסופו של דבר צריך להחזיר אותו בתוספת ריבית. כמו כן, מסים הם שקופים יותר לציבור שרואה בתלוש כמה הוא משלם על פעולות הממשלה, ואילו הלוואות לכיסוי הגירעון הן עול נסתר יותר. ובשקיפות יש יתרון.

אך אלה הבדלים דקים. המשמעות של שתי האופציות היא בכל מקרה הגדלת הממשלה, והגדלת העומס על המגזר הפרטי. כבר היום, גודלה של הממשלה והמסים שהיא גובה כדי לממן את התקציב, חונקים את המגזר הפרטי ולאט לאט חונקים את כולנו. קטר הצמיחה של כל מדינה הוא המגזר הפרטי. רק השקעות הון של אנשי עסקים פרטיים, בתנאי תחרות חופשית, יכולים בטווח הארוך לקיים צמיחה כלכלית אמיתית שתורמת לכלל המשק.

בנימין נתניהו ויאיר לפיד. העלאת מסים והגדלת הגירעון הן בבחינת "זו נבלה וזו טרפה", צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ויאיר לפיד. העלאת מסים והגדלת הגירעון הן בבחינת "זו נבלה וזו טרפה" | צילום: אלכס קולומויסקי בנימין נתניהו ויאיר לפיד. העלאת מסים והגדלת הגירעון הן בבחינת "זו נבלה וזו טרפה", צילום: אלכס קולומויסקי

אלא שהממשלה פשוט לא מאפשרת למגזר הפרטי לתפקד בגלל עול המסים והרגולציה. בתנאים כאלה זו אווילות להטיל עוד מסים או להגדיל את הגירעון. כדי לעצור את התדרדרות הכלכלה הממשלה צריכה לעשות בדיוק את ההיפך ולקצץ בצורה דרסטית בתקציב שלה כדי לפנות את משאבי המשק לטובת המגזר הפרטי.

הבעיה היא שקיצוץ אינו בא בחשבון מבחינת קובעי המדיניות. מעבר לרצון הברור של הפוליטיקאים להמשיך ולהגדיל את כוחם, אנו שומעים גם טיעון כלכלי נגד קיצוץ בתקציב המדינה. והטיעון הוא שבתנאי האטה, אסור לקצץ בתקציב שהרי הוצאה ממשלתית היא חלק מהתוצר וירידה בהוצאה הממשלתית תקטין את התוצר עוד יותר ותביא למיתון.

הטיעון הזה הוא בעייתי כי הרי בתנאי צמיחה כלכלית אין סיבה לקצץ בהוצאות הממשלה – מכאן יוצא שאף פעם לא מקצצים. מושלם בשביל הפוליטיקאים והמקורבים. אך הנקודה העיקרית היא שמבחינה כלכלית הטיעון הוא שגוי, מתמקד בטווח הקצר ומתעלם מהשלכות ארוכות טווח.

יש לזכור - הממשלה היא פרזיט. אין לה כסף משלה, המגזר הפרטי הוא זה שמממן אותה. אמנם חלק מהוצאות הממשלה הן מוצדקות – בעיקר ביטחון, חינוך, חוק וסדר. אבל איזה חלק מתקציבי הביטחון והחינוך באמת הולך על ביטחון וחינוך? מה על הררי הבזבוז וחוסר היעילות? איך הם תורמים לכלכלה?

אין ספק שמבחינה מתמטית, המתנגדים לקיצוץ צודקים – הוצאות ציבוריות הן חלק מהתוצר וקיצוץ עמוק ייגרע מהתוצר ויביא למיתון. אבל זהו מיתון שמדינת ישראל צריכה כמו מים במדבר. המיתון ייפנה משאבים למגזר הפרטי ויאפשר קיצוץ במסים שחונקים כרגע כל חלקה טובה במשק. המיתון יהיה לטווח קצר בלבד ויוביל לצמיחה אמיתית ופרודוקטיבית שתעלה את עושרם של כלל תושבי ישראל.

אנחנו עומדים בפני שתי אפשרויות. באפשרות האחת ניכנס לתקופה ארוכה של מיתון או דשדוש, שבו הממשלה תמשיך לגדול על חשבון המגזר הפרטי ומשלמי המסים. המרוויחים מהדשדוש הזה יהיו אלה שסמוכים על שולחנה של הממשלה. המפסידים? כל השאר.

באפשרות השנייה, הממשלה תעבור דיאטה חריפה, וניכנס למיתון קצר טווח שבסופו תבוא צמיחה יצרנית שתפעל לטובת הרוב הגדול של המשק. אם הממשלה הייתה באמת דואגת לכלל האזרחים, לא הייתה שאלה באיזה אופציה לבחור. אך המציאות היא שהפוליטיקאים שמנהלים את הדיון הציבורי מעמידים פנים שאפשרות ב' אפילו לא קיימת. היכונו להמשך ההתדרדרות.

הכותב הוא אנליסט באקסלנס-נשואה ברוקראז'

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

37.
אז זהו, ש - לא
כבר יותר מ 10 שנים, ביפן, נתנו למגזר הפרטי לעבוד לבד, רק שפכו עליו מיליטרדים, בכסף זול. את אותו ניסוי בכלכלה עושים ב 6 השנים האחרונות בכל העולם כולו. מה עשה אותו מגזר פרטי מהולל ? הבנקים קיבלו את הכספים, ושפכו אותם לבורסה, במסחר בינם לבין עצמם, תוך העלאת המחירים, ורווחים מדומיינים, על הנייר. מה עשו עם אותם רווחים מדומיינים ? נכון - נתנו אותם כמשכורות עתק למנכלי הבנקים. הכסף לא הגיע לתעשייה המסורתית, הכסף לא הגיע לשיפור, בנייה, או תחזוקה של תשתיות. ניסוי דומה עשט בשנות ה 30 של המאה הקודמת. במיתון הגדול - נתנו הרבה מאוד כספים לממשלות, שבנו תשתיות, סכרים, גשרים, כבישים, מסירות ברזל. האנשים שהועסקו הפרוייקטים האלו, קיבלו משכורות, ובתורם, קנו דברים והניעו את הכלכלה כולה. אם את אותם מיליארדי מיליארדים היו נותנים בחינם לממשלה, במקום לבנקים, הכלכלה היתה פורחת. אבל - מישהו כאן סוגד לתיאוריות שלמד פעם, באוניברסיטאות. אותן אוניברסיטאות שמקיימות מחקרים מוזמנים, וממומנים. אותן אוניברסיטאות שתפקידן האמיתי הוא לשמור על האליטות. אותן אוניברסיטאות שמתנגדות לכל שינוי תפיסתי, מתעלמות מהעובדות, ומנסות לתמוך בתיאוריות שהמציאות מראה שאינן נכונות. כל עוד לא תנסה לחשוב מחדש, ולבדוק אם התיאוריות שלימדו אותך פעם, הוכחו כתקפות, או הופרכו ע"י המציאות בשטח - תמשיך לטעון את אותו הדבר, ולעשות את אותם צעדים. איינשטיין פעם אמר - שטיפשות זה לעשות את אותו הדבר שוב ושוב, ולצפות לתוצאה שונה. זה בדיוק מה שעושים כאן ב 6 השנים האחרונות, ומה שעושים ביפן כבר מעל 10 שנים. להמשיך לשפוך כסף על הבנקים - לא יעודד את הכלכלה כהוא זה.
26.09.14
36.
תגובות ל- 27, 32, 33, 34, 35
27. אני לא רוצה לפנק את המגזר הפרטי. אני רוצה לא למסות אותו ולא להעמיס עליו רגולציה. אבל אני גם לא רוצה להגן עליו עם מכסים, מכסות, תקנות להגבלת תחרות ושאר דברים. תחרות חופשית בין כולם וזהו זה. 32. משבר עולמי חדש כנראה באמת בפתח, והדרך לקדם אותו היא עם כלכלה בריאה וחופשית שנשענת על השקעות הון של אנשים חופשיים, לא על תקציבי ענק, מסי ענק והתערבות ממשלתית. 33. אני לא כל כך מסכים. ההצעות שלך הן בגדול להחריף עוד יותר את השליטה של הממשלה. שהממשלה תדע בדיוק מה אנחנו עושים בחיינו העסקיים ואני דווקא ההיפך. אני בעד הקטנת הפיקוח, דה-רגולציה גורפת ודרסטית. במקביל, אני בעד הסרה מוחלטת, או כמעט מוחלטת, של כל ההגנות, המכסים, המכסות, הסובסידיות וכל הגבלה אחרת על מסחר חופשי. אני גם בעד קיצוץ דרסטי בתקציב וקיצוץ סופר-דרסטי במסים. אני רוצה מס הכנסה אחיד (flat) לכולם וביטול מס חברות לכולם, החל באינטל וכלה במאות אלפי העסקים הקטנים בארץ. בקיצור, אני רוצה חופש כלכלי. 34. מונופולים כמעט תמיד נוצרים כתוצאה מהגנה ממשלתית, מאוד נדיר למצוא מונופול של שוק חופשי שמתקיים לאורך זמן (אולי רוקפלר?). ארה"ב - גופי ההשקעות לא עשו שום טעות. הם פועלים תחת הגנת הממשלה ויודעים שלא משנה מה הם יעשו, הם ירוויחו. זו אשמת הממשלה ורק הממשלה. שים לב שאמרתי במפורש במאמר: "רק השקעות הון של אנשי עסקים פרטיים, בתנאי תחרות חופשית, יכולים בטווח הארוך לקיים צמיחה כלכלית אמיתית שתורמת לכלל המשק." בתנאי תחרות חופשית, כלומר ללא הגנות ממשלתיות. שוק פרטי בתנאי תחרות חופשית לא מנצל אף אחד. הוא משלם לכולם בהתאם לכישורים שלהם. 35. אתה מתעלם מהצורך לנסח טיעון כלשהו.
גלעד אלפר  |  26.09.14
34.
לגלעד אלפר
קודם כל אי אפשר להתייחס רק לטיעונים מכיוון שחייבים לקחת בחשבון את ההשתייכות שלך למגזר, אתה מדבר כאילו כל מה שאתה אומר מגיע משנים של למידה, אבל הטיעונים שלך הם נגזרת של המעמד שלך: מיתון שנוצר בגלל ירידה בהוצאות הממשלה יוביל מהר מאוד להגדלת התעסוקה ע"י המגזר הפרטי, אבל לניצול גדול של העובדים במשק, תחרות גבוהה על משרות שתיצור ירידה בערכם של העובדים ותעודד אותם לעבוד במשכורות יותר נמוכות ויותר זמן בתנאי עבדות. אתה מדבר על כך שזה יצמיח את המשק, אז זהו שלפי איך שזה עובד בשלושים שנה האחרונות, רב הכסף שהעובדים האלה ייצרו ילך למנהלים שלא יוצרים דבר למשק ויכולת הקניה שלהם מוגבלת מאוד, שכן הם מהווים אחוז קטן מהאוכלוסיה. משבר 2008 הוא יציר של חמדנות של גופים פיננסיים, שניצלו את את המדינה כדי להעשיר את קופתם, על מה אתה מלין בדיוק? ארה"ב עשתה טעויות, אבל לא מדובר פה רק באנשים קטנים חסרי ידע, מדובר בגופי השקעות ובנקים ענקיים שעשו מה שהם רוצים תוך ניצול של המצב הקיים- אותם גופים שאתה מעודד אותנו כרגע לסמוך עליהם, האם זה קשור לגלעד האדם או לגלעד מאקסלנס נשואה, אני תוהה. הממשלה לוקחת מיסים ומבזבזת אותם? צודק -אז שלא תבזבז, מה הבעיה? הבעיה שלפני הרבה הרבה שנים, אדם בשם שמעון פרס התחיל תהליך כלכלי כדי להוציא את מדינת ישראל מאינפלציה ונתן כוח יתר למשרד האוצר, אז הגיע אדם שוקראים לו בינימין נתניהו, לקח קדיט מלא על העבודה שהיתה אמורה להיות זמנית רק כדי להוציא את המשק מהבוץ ועשה משהוא עושה הכי טוב, לקח את הקרדיט לעצמו... מאז... פרס הוא לוזר שהתקדם בחייו ואנחנו נתקענו עם שיטה שכבר מיצתה את עצמה ומלך בלי כתר שמחלק מיליונים לכל אחד ששם לו פתק בקלפי. In a democracy people do get the leaders they deserve חוסר תחרות זו אכן אשמתה של הכנסת, אבל תנסה לתבוע חברה שפגעה בזכויות שלך ואז תראה איך שהשוק הקטן הזה באמת קטן, ואתה תקוע בלי לקוחות או עבודה. באמת שאני לא מבין מה אתה כל כך שונא ממשלות, הנה כמה מהתופעות הכי סוציאליסטיות של הקפיטליזם: שוחד, מונופולים, אוליגופולים והאהובה עלי שימור עצמי. כל מה שהיית צריך לומר זה לא "למה אסור להגדיל את הגרעון", אלא "למה כדאי לנו לסמוך על הגופים הפיננסיים" וכולם היו איתך, אבל שנינו יודעים, שלא מדובר כאן בכלכלה, אלא בכסף.
26.09.14
לכל התגובות