אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זוכי פרס נובל לשלום: מללה יוספזאי וקאילאש סאת'יארטי צילום: אם סי טי

זוכי פרס נובל לשלום: מללה יוספזאי וקאילאש סאת'יארטי

שני זוכים בפרס היוקרתי: מללה יוספזאי, הנערה מפקיסטן שנורתה על-ידי אנשי טליבאן לפני כשנתיים, עברה הליך שיקום ארוך והפכה לפעילה למען זכויות ילדים; וקליאש סאת'יארטי, מוביל תנועת המחאה בהודו נגד העסקת ילדים

10.10.2014, 12:18 | ynet

ההוקרה היוקרתית עבור החזון למען השלום: הנערה הפקיסטנית מללה יוספזאי ופעיל זכויות הילדים ההודים קאילאש סאת'יארטי הם הזוכים בפרס נובל לשלום לשנת 2014. כך הכריזה בצהריים (יום ו') ועדת הפרס באוסלו. בצמרת המועמדים השנה היו גם המדליף האמריקני אדוארד סנואודן, האפיפיור פרנסיסקוס ונשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון. הפרס - 1.1 מיליון דולר - יוענק לזוכים ב-10 בדצמבר.

קראו עוד בכלכליסט

מללה, בת 17, הגיעה לתודעה העולמית בזכות מאבקה למען חינוך לנערות, בייחוד באזורים מוכי מלחמה, ונגד ארגון הטליבאן. בשנת 2012 הצמיד מתנקש של הטליבאן רובה לראשה של הנערה הפקיסטנית ולחץ על ההדק, משום שרצתה ללכת לבית הספר. היא נפצעה בראשה ובצווארה, אך לא נשקפה סכנה לחייה.

מללה הפכה לזוכה הצעירה ביותר מעולם בפרס היוקרתי. בשנה שעברה יצא לאור ספרה האוטוביוגרפי "אני מללה". בספר היא מתארת כי שבעה ימים לאחר שנורתה בראשה על ידי טליבאן היא התעוררה מבולבלת במקום שלא היה ביתה. המחשבה הראשונה שעלתה בראשה הייתה: "תודה לאל שאני לא מתה".

  
מלאלה יוספזאי. עברה הליך שיקום ארוך, צילום: אם סי טי מלאלה יוספזאי. עברה הליך שיקום ארוך | צילום: אם סי טי מלאלה יוספזאי. עברה הליך שיקום ארוך, צילום: אם סי טי

בקטע אחר בספר סיפרה הנערה, שהייתה מועמדת לפרס גם בשנה שעברה, על נסיעה באוטובוס תלמידים ביחד עם חברותיה כשלפתע הרכב נעצר על ידי שני גברים, בהם החמוש שירה מטווח קצר בעין שמאל שלה.

"התעוררתי ב-16 באוקטובר, שבוע אחרי הירי", היא כתבה. "הדבר הראשון שחשבתי היה 'תודה לאל שאני לא מתה', אבל לא היה לי מושג היכן אני. ידעתי שאני לא נמצאת בארץ הולדתי. האחיות והרופאים דיברו אנגלית, אף שנראה היה שכולם מגיעים ממדינות שונות".

לבסוף היא גילתה שהיא הועברה מפקיסטן לעיר בירמינגהם באנגליה כדי לקבל טיפול רפואי מיוחד. עוד היא מתארת בספר כיצד שבה לה ראייתה בהדרגה ועל האיחוד שלה עם הוריה. אחד הדברים שהכי הדהימו אותה היה לגלות יותר מ-8,000 הודעות תמיכה שנשלחו אליה לבית החולים.

הארגון הציל יותר מ-80 אלף ילדים

סאת'יארטי, בן 60, ידוע כמוביל תנועת המחאה בהודו נגד העסקת ילדים מאז שנות ה-90. ועדת הפרס ציינה בהחלטה להעניק לסאת'יארטי את הפרס כי הוא הולך בדרכו של המנהיג הלאומי ההודי מוהנדס קרמצ'נד גנדי. ארגונו של פעיל זכויות הילדים ההודים שחרר עד כה יותר מ-80 אלף ילדים מצורות שונות של עבדות, והצליח לשקם אותם ולהעניק להם שילוב מוצלח מחדש בחברה והשכלה.

כריסטיאן הרפוויקן, מנהל מכון המחקר לשלום באוסלו (PRIO), מפרסם מדי שנה את תחזיות הזכייה שלו לפרסי נובל וזוכה לאזכורים רבים בתקשורת העולמית, אם כי עד כה הוא מעולם לא "פגע" בתחזיותיו. השנה, למשל, הוא דירג את סנואודן במקום השני לקבל את פרס נובל לשלום אחרי האפיפיור פרנסיסקוס. סנואדן היה מועמד לפרס לאחר שהדליף בשנה שעברה את תוכנית המעקב עצומת הממדים של סוכנות הביון האמריקנית NSA, ומאז נחשב בארצו לפושע ולבוגד.  

קאליאש סאת קאליאש סאת'יארטי | צילום: רויטרס קאליאש סאת

תגיות