אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשנה ליועמ"ש: החלטת הרב הצבאי הראשי בנושא השמיטה פוגעת בחקלאים

המשנה ליועמ"ש: החלטת הרב הצבאי הראשי בנושא השמיטה פוגעת בחקלאים

עו"ד דינה זילבר סבורה כי החלטת הרבצ"ר להפסיק לרכוש תוצרת לפי "היתר מכירה", לא לקחה בחשבון את השפעותיה על כל המשק. היא ממליצה בין השאר להקטין את השימוש במקורות הרכש של הכשרות המחמירה

12.10.2014, 18:42 | דוד רפאלי

המשנה ליועמ"ש, עו"ד דינה זילבר, העבירה למשרדי הביטחון והחקלאות חוות דעת בנושא החלטת הרב הצבאי הראשי (הרבצ"ר) רפי פרץ, לסטות מהסטטוס קוו באשר לרכישת ירקות ופירות בשנת שמיטה – ולהפסיק לרכוש תוצרת לפי "היתר מכירה".

קראו עוד בכלכליסט

על פי חוות הדעת, על אף שהחלטת הרבצ"ר נבעה משיקולים ענייניים – הוא לא שקל את השלכות החלטתו על כלל המשק – ובפרט את השפעתה על החקלאים. ההחלטה עשויה להגביר את היבוא ובכך "לפגוע בחקלאות הישראלית" – ההסבר הוא שציבור כלל החרדים בארץ זקוק למקורות הרכש המוגבלים בהם מבקש הצבא לעשות שימוש.

"החלטת הצבא להסתמך על מקורות כשרות מהודרת לכלל הצבא שלא כולו באמת זקוק לה, יוצרת מחסור לאוכלוסיה שכן זקוקה למקורות מוגבלים אלו והללו יאלצו לרכוש תוצרת מיובאת ובכך בחשבון כולל תיפגע אוכלוסיית החקלאים הישראלית", נכתב בחוות הדעת.

על פי נתוני משרד החקלאות, כ-95% מהחקלאים בארץ מגדלים לפי היתר מכירה, וצה"ל צורך כ-5%-6% מהתוצרת החקלאית בארץ. כך שלמעשה המעבר של צה"ל לרכוש לפי כשרות מחמירה יותר, דוחקת את רגליהם של החרדים.

חוות הדעת גם מבקרת את היות ההחלטה חד צדדית ללא התייעצות עם כלל הגורמים הרלוונטיים: "מאחר שמדובר בשינוי מדיניות ארוכת שנים, ראוי היה שהרבנות הצבאית תיידע מבעוד מועד את כלל הגורמים הרלוונטיים לעניין החלטתה, וביניהם, משרד החקלאות".

הרב הצבאי הראשי, רפי פרץ, צילום: טל שחר הרב הצבאי הראשי, רפי פרץ | צילום: טל שחר הרב הצבאי הראשי, רפי פרץ, צילום: טל שחר

בדצמבר 2013 החליט הרבצ"ר לשנות את המדיניות ההלכתית של הצבא בשנת השמיטה הקרובה מזו ששררה משך כל שנות קיומה של המדינה, ולא לרכוש לפי "היתר מכירה" במחצית הראשונה של שנת תשע"ה, אלא לפי מקורות כשרות מחמירים יותר. כמו כן נקבע כי אם הסחורה מהמקורות הישראליים תאזל ייעשה יבוא מחו"ל, והדבר אף נקבע במפורש בחוזה שחתם המשרד עם החברה המשווקת. מאוחר יותר הסביר הרבצ"ר כי אפשרות זו היא לצורך מתן מענה נקודתי במקרה של תקלה או חירום בלבד.

הרבצ"ר הסביר את החלטתו ברצון לשמור על ערך הרעות בצה"ל – ולאפשר לחרדים ולחילונים לשבת תחת אותו שולחן וזאת לפחות במחצית הראשונה של תשע"ה. חברת השיווק שזכתה במכרז לספק לצה"ל את הסחורה – הסכימה לעבור לכשרות המחמירה וזאת בתוספת עלות של 10%. הרבצ"ר טען בפני זילבר כי פתרון זה הוא זול יותר מאשר ארגון רכש נפרד של "חמגשיות" לחיילים החרדים.

חוות הדעת כאמור קבעה כי החלטת הרבצ"ר אמנם נבעה משיקולים ענייניים, אך היא לא לקחה בחשבון את השפעות המקרו על כלל המשק, ולפיכך חוות הדעת ממליצה כי יוקטן השימוש במקורות הרכש של הכשרות המחמירה, וכן כי משך הזמן לא יוקצב לחצי שנה, אלא יימשך בהתאם לכמויות האספקה הקיימת, וככל שזאת תיגמר מוקדם יותר – יחזור צה"ל לרכוש על פי "היתר מכירה" מוקדם יותר.

תגובת דובר צה"ל: "בניגוד לנטען, ההמלצות שניתנו בחוות הדעת יושמו. צה"ל פועל בהנחיית הרבנות הראשית על מנת להבטיח כי הרוב המוחלט של היבול ייקנה מחקלאים ישראלים וכן על מנת לעמוד בדרישות הכשרות בשנת השמיטה. גורמי הרבנות בצה"ל מנהלים שיח שוטף למול איגוד החקלאים ורואים חשיבות גדולה בהבהרות הדברים מולם".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הדוסים ממשיכים להתעלל בחקלאים. ואחר כך תוהים למה הכל כאן כל כך יקר
מונופול הכשרות מטרטר את החקלאים בדרישות שהולכות ומקצינות משנה לשנה. לדוגמא אישורי כשרות ממשתלות לשתילים, חובה להזמין משגיח כשרות בשכר בעת כל נטיעה, כל בית אריזה מחזיק לפחות משגיח כשרות אחד בשכר מלא למרות שכלל לא עובד, חובה להשליך לזבל את תנובת המטעים עד גיל 3 שנים מטעמי "עורלה" (גם אם לפעמים הם בני 4), חובה להשליך לזבל פירות וירקות ראויים לשיווק מטעמי מעשר, שוחד לרבנים, "תרומות" לישיבות ועוד ועוד ועוד. מכוון שרשתות השיווק אינן יכולות למכור ללא הכשר, החקלאים בני ערובה בידי הדוסים למינהם, את העלות של הדרישות האבסורדיות משלמים לבסוף הצרכנים.
חקלאי  |  13.10.14
לכל התגובות