אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כץ: "המדינה אשמה בבעיית הדיור, המינהל מספסר במחירי הקרקע" צילום: אוראל כהן

כץ: "המדינה אשמה בבעיית הדיור, המינהל מספסר במחירי הקרקע"

שר התחבורה בכנס השמאים: "בתחום התשתיות יש התקדמות. אז למה זה לא קורה בדיור?". נשיא הקבלנים: "מוכרים לנו קרקע במחיר מלא ואחר כך מבקשים שנמכור דירות ב-20% פחות"

16.11.2014, 20:54 | יעל דראל

"בתחום התשתיות יש התקדמות ודברים קורים. אז למה זה לא קורה בדיור? הרי הצורך זוהה, הביקוש קיים. זה לא קורה בעיקר כי אין תחרות אמיתית. המונופול הממשלתי, שהוא מינהל מקרקעי ישראל, פועל ללא תחרות" - כך אמר היום שר התחבורה, ישראל כץ, בכנס לשכת שמאי המקרקעין שמתקיים באילת.  

קראו עוד בכלכליסט

לדברי כץ, "לפני כחצי שנה המדינה החליטה להקים יישוב חדש באזור הדרום, ליד צומת שוקת, יישוב של 2,500 יחידות דיור. אם היו מחליטים לשווק בבת אחת את כל היחידות זה היה בסדר, ואם היו מחליטים להקפיא את המחירים שם עד שהכל ישווק - גם בסדר, אבל מה הממשלה עושה? כל מקצה משווק במחירים אחרים וכך נוצר מצב שבצפון הנגב, מקום שהוא פחות משעה נסיעה מאזור המרכז כי יש שם כביש, מקום שהיה יכול להוביל להחלטה של מאות זוגות מאזור המרכז לעבור דירה - שוב יהיה יישוב יוקרתי שלא פותר את בעיית הדיור. זה לא קורה כי המינהל מספסר במחירי הקרקע. הוא מרוויח בלי שהוא משקיע. כמו בנמלים אפשר היה להשאיר את המינהל כחברת גג ולהקים חברות מתחרות שיתחרו זו בזו ויקבלו תמריצים תמורת המצוינות בשיווק הקרקע".

כץ המשיך לתקוף את מדיניות הממשלה ואמר: "איך חברות זרות לא מתחרות בענף הבנייה בישראל כמו שקורה בענף התשתיות? המסקנה היא שכולם שותפים ברווח הזה, בסחר במחיר הקרקע. הביצוע עצמו, שולי הרווח שלו הם לא משמעותיים. המדינה מרוויחה והיזמים שמחזיקים בקרקעות מרוויחים. זה לא יכול להתקיים. תחום בלי תחרות לא מביא תוצאות, והמצב הזה הוא באשמת המדינה". 

פתח תקווה, צילום: דוד הכהן פתח תקווה | צילום: דוד הכהן פתח תקווה, צילום: דוד הכהן

יו"ר לשכת השמאים, אוהד דנוס, תקף בכנס את הממשלה: "משבר מחירי הדיור הוא משבר אמון בין הציבור לממשלה. שלוש וחצי שנים של הבטחות ודיבורים, יותר מדי דיבורים ופחות מדי מעשים. למן הרגע שהוחלט על חוק מע"מ 0% המחירים רק עלו והממשלה בשלה. הממשלה קוראת לציבור שלא לקנות כי מחירי הדירות עתידים לעלות. האם היינו מקבלים קריאות לא לקנות חלב כי המחירים יעלו? מה זה הקרקס הזה? קבוצת שרים פורצת למרכז קבלת ההחלטות, עושה קולות ורעשי רקע, ולבסוף תעזוב אותה. מה מצפים? שהזוגות הצעירים יעצרו את שגרת חייהם? שיגורו בשכירות? מי ישלם על העיכוב? הכל לא חשוב? העיקר הכותרות? צריך שיהיה מי שיעמוד בפרץ ויאמר את הדברים: מע"מ אפס לא תביא לירידת מחירים".

נסים בובליל, צילום: עמית שעל נסים בובליל | צילום: עמית שעל נסים בובליל, צילום: עמית שעל

דנוס אמר עוד כי "המדינה תגרום לעשרת אלפים זוגות לקנות דירה, חלקם אגב לא חשבו כלל לקנות דירה, ומרבית הציבור, שלא נכלל בחוק ישלם מיליארדים על יישום התוכנית. לצערנו שנת 2015 לא תביא בשורה לרוכשי הדירות, הנחות של 15-20 אחוזים לא יביאו לשינוי המיוחל ונהיה עדים להתנפלות המונית על דירות מוזלות לכאורה. בחודשים הבאים המחירים יוסיפו לעלות. גם תוכנית מחיר מטרה, שאמורה להיות נרחבת יותר, לא תביא את הבשורה, הפתרון הוא הגדלת ההיצע תוך מעורבות ממשלתית בדיור להשכרה. על הממשלה להגדיר דיור להשכרה כתשתית לאומית".

נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, העריך בכנס כי "הדירה הראשונה שתיבנה במחיר מטרה, וזו התחייבות שלי, תהיה בעוד שנה וחצי מהיום. אז מה הסיפור הזה של הוצאת ג'ינגלים לרדיו? כל אחד יוצא בקמפיין, אבל מטעים את הציבור וגורמים לו לחוסר ודאות. המשק הישראלי נכנס בינתיים לקיפאון, הצמיחה ברבעון האחרון שלילית - אז במקום לתת לענף הבנייה להוביל, גורמים לו להיכנס לקיפאון, וכל גאוני הדור, כולל שר הבינוי שאומר לקבלנים שהוא יגרום לנו לפשוט את הרגל. איך הוא עושה את זה? מוכר לנו קרקע במחיר מלא ואחר כך מבקש שנמכור דירות ב-20% פחות. לכן אני חושב שכל עוד ממשיכים עם הסיסמאות לא נראה ירידה במחירים".

בובליל ציין עוד כי "יש כיום 32 אלף עובדים פלסטינים בענף הבניה ובמצב הביטחוני של היום - לשים את כל הביצים בסל אחד - זהו מצב מסוכן".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
אזורי נופש מטרופוליני
המדינה הקפיאה 35 אלף דונם במרכזי הערים במחוז מרכז בין גדרה לחדרה מרביתם בבעלות פרטית. הם הוגדרו "אזורי נופש מטרופוליני" הגדרה שאינה מופיע בחוק התכנון, באופן זה הפכה המדינה למונופול על מקרקעין באזור המרכז. גם בלעדי מקרקעין אלו אשר כולם ממוקמים באזורי הביקוש, בבעלות המנהל 93% מהמקרקעין במדינה. חזירות המנהל אינה יודעת שובע
חרד  |  17.11.14
11.
כץ התבלבל
אדון כץ המכובד שר בממשלה מזה כ-6 שנים. ככזה הוא נושא באחריות קולקטיבית למדיניות שלה, בזאת נכללת המדיניות בתחום הנדל"ן לדיור. נראה שסירחון של בחירות עומד באוויר וחברי הממשלה השונים מתנערים מכשלונותיה, לובשים איצטלא "חברתית" או "בטחונית" בהתאם לנסיבות וזאת במטרה להשיג הון פוליטי בפריימריז ובבחירות הכלליות שלאחר מכן.
אזרח  |  17.11.14
8.
'משבר הדיור' הוא רק בת"א, כי כולם רוצים לגור שם, כי כולם עובדים שם...
לכן, אם המדינה היתה יוצרת מערכת תחבורה ציבורית יעילה שנוסעת על תשתית מפותחת - צעירים היו קונים דירה בלוד (או ברמלה, או בכל מקום מסביב לת"א) בשליש המחיר יחסית לת"א, ועדיין מגיעים מהר בכל בוקר לעבודה או בערב לבילוי. זה כבר בתחום האחריות של כץ.
אלי בר-נס  |  17.11.14
לכל התגובות