אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חוק שכירות הוגנת לא מציע כלים אמיתיים כדי להגן על השוכרים"

"חוק שכירות הוגנת לא מציע כלים אמיתיים כדי להגן על השוכרים"

החוק מנסח לראשונה מסגרת להתנהגות ראויה בשוק השכירות, אך מבקריו טוענים כי השוכרים נשלחים להתמודד לבדם בבית המשפט מול בעלי הדירה אם זכויותיהם החוקיות נפגעו. ראש עיריית רמת גן: "החוק מכוון להפוך את העיריות למעין מפקחות"

22.11.2014, 21:53 | יעל דראל

חוק שכירות הוגנת שהציגו בסוף השבוע שר האוצר יאיר לפיד ושרת המשפטים ציפי לבני אמנם מתייחס לראשונה לשורת בעיות מפתח בתחום הדיור להשכרה — אך גם אם יצלח את הליכי החקיקה הוא צפוי לפעול בעיקר כרגולציית־על לשוק השכירות, מבלי לענות על בעיות קשות שמכתיבות במידה רבה את התנהגות השוק.

תזכיר החוק שגיבשו משרדי האוצר והמשפטים מתייחס בעיקר להגדרות הבסיסיות של שוק השכירות, כהגדרת דירה ראויה, הגבלות על גובה ביטחונות ששוכרים נדרשים לספק, וכן על יכולתם של משכירי הדירות לחייב את דייריהם בתשלומים עבור מתקנים קבועים כמזגן. כמו כן, החוק מגביל את יכולת העלאת שכר הדירה וקובע אותה על אחת לשלוש שנים בשיעור של עד 2%.

 , צילום: עמית שעל צילום: עמית שעל  , צילום: עמית שעל

אלא שנראה כי מנסחי הצעת החוק נמענו מלנקוב מפורשות כיצד הוא ייושם בפועל. למעשה, המחוקק שולח את השוכרים שמרגישים שזכויותיהם החוקיות נפגעו לתבוע את בעלי הדירה בבית המשפט. בנוסף, החוק מתיר לרשויות המוניציפליות להקים באופן וולונטרי מאגרי מידע שבהם ייכללו מאגרי חוזי השכירות בעיר — אך ההגדרות מעורפלות ולא מחייבות. "החוק מכוון להפוך את הרשויות המקומיות למעין רשות מפקחת על חוזי השכירות בעיר באמצעות המאגר החדש", אמר ל"כלכליסט" ראש עיריית רמת גן ישראל זינגר. "אם הכוונה היא להשאיר את העניין הזה באופן וולונטרי — זה פשוט לא יקרה משום שאין בזה היגיון".

דירה להשכיר, צילום: שאול גולן דירה להשכיר | צילום: שאול גולן דירה להשכיר, צילום: שאול גולן

בוועד שוכרי הדירות בישראל שמובילה דפני ליף טוענים כי חולשתה המרכזית של הצעת החוק טמונה בכך שאינה מעודדת שכירות לטווח רחוק — סוגיה משמעותית בעיקר עבור משפחות צעירות שנאלצות להתמודד עם מעברי דירה תכופים. בוועד אף טוענים שההצעה אינה מתייחסת לסוגיות מהותיות ביחסים שבין המשכיר לשוכר, דוגמת אופן קביעת גובה שכר הדירה על ידי בעל הנכס.

ביקורות נוספות הן שהצעת החוק לא מספקת הגנה מפני אפליה ושנוסחה אמנם מגביל את גובה התשלומים שניתן לגבות משוכרים, אך אינו מתייחס כלל להתניות המבוצעות בעת חתימת חוזה השכירות בדירה: "מי לא נתקל בסיטואציה שבה מבקשים ממנו לרכוש ארון ישן או מקרר שנשאר בדירה כתנאי לחתימה על חוזה השכירות? החוק כלל לא מגן על השוכרים במובנים הללו".

תגיות

18 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
26 מטר ומטה
מוצאים משוק השכירות יחידות דיור של 26 מטר ומטה, למה ? אולי כי זה מוריד את ערך הדירה של השכן שגר בדירה גדולה יפה ולא רוצה שכן עני יותר שמוריד את מחירי הדירות בסביבה? מה רע לסטודנט לגור בדירה קטנה שיש בא הכל, דירה עצמאית ? יותר טוב שותפות - אין אפילו אסלה משלו וכמה גרים בדירת שותפים? אין הגבלה. כבר עשרות שנים הממשלה נותנת לאנשים דירות ציבוריות בגודל 8-12 מ"ר . מסקנה: קשה להאמין שהוצאת הדירות הקטנות משוק השכירות היא לטובת השוכרים ולא של אחרים.
מוזר  |  26.11.14
16.
קומבינות של השוכרים
העיריות לא מקפידות לבדוק אם השוכרים וכל שותפיהם לדירה ,כתובתם בתעודת הזהות אכן באותה כתובת. ברוב הדירות השכורות על ידי צעירים לא מופיעים שמות כל הדיירים על תיבות הדואר וגם לא על דלתות הכניסה לדירות.ויש סיבות רבות למשל שמירת פרטיות שזה לגיטימי אבל יש קומבינות, למשל שכירות משנה ללא ידיעת המשכירים והרשויות,בריחה מנושים ו/או הונאת רשות המסים לצורך קבלת הטבות מס,במידה ומגיעות להם במקום מגוריהם האמיתי,ועוד. יש לתת על כך את הדעת.
אמיתי , מרכז הארץ.  |  23.11.14
14.
מספר 1 פשוט צודק. הממשלה חייבת להשתמש בסמכותה להטיל מסים כדי לכוון את השוק למקום הוגן יותר
כמו כן ברור שלא משנה איזה מסים יטילו ואיזה הגבלות יטילו, עדיין אנשים ירצו לקנות דירה להשקעה ולהפוך למשכירים, הכל עניין של שני דברים: באיזה מחיר קונים את הנכס (במחיר הנכון גם שכר דירה נמוך זה כדאי) האם הריבית בבנק עדיפה על התשואה שמתקבלת מהשכרה (כרגע ממש לא עדיפה כי היא 0%) אגב מסים יכולים גם להוזיל מוצר, לא רק לייקר מוצר. הנה תרחיש דמיוני, לא להתעצבן: אם מחר היו מטילים מס של 80% על דמי השכירות, המשכירים לא היו מצליחים לגבות שכר דירה גבוה פי 5 כדי לפצות את עצמם. אפילו לא קרוב לכך. לכן התשואה של המשכיר היתה נחתכת לרבע ביחס להיום. כתוצאה מכך השווי הכלכלי של הנכס המניב היה יורד לרבע, וזה היה הופך להיות המחיר החדש של דירה להשקעה בישראל. מפריע לי שמשכירים טוענים שבזכותם יש היצע דיור להשכרה. חשוב להזכיר שלא המשכירים מייצרים היצע אלא הממשלה שבונה דירות. ברגע שבנו דירה אפשר למכור אותה למשקיע שישכיר אותה לזוג צעיר, ואפשר למכור אותה ישירות לזוג צעיר. אם מכרו אותה למשקיע אז כביכול יש דירה אחת יותר להשכרה, אבל עכשיו יש לנו גם זוג אחד יותר שלא הצליח לקנות דירה וצריך דירה להשכרה. כך שזה לא באמת משנה והמשכירים לא תורמים ולא פוגעים בהיצע הדירות.
צביקה דורוני  |  23.11.14
לכל התגובות