אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סירוב השופטת להתלונן: החלטה אישית לחלוטין צילום: אוראל כהן

סירוב השופטת להתלונן: החלטה אישית לחלוטין

הציפייה מהזולת להקריב את עצמו על מזבח הכלל היא ציפייה פשיסטית וצדקנית כאחד

23.11.2014, 15:00 | משה גורלי

כאשר סירבה הקצינה ה' להתלונן בזמנו נגד השר חיים רמון הופעלו עליה לחצים רבים. על ידי המשטרה, אך גם על ידי מפקדה, המזכיר הצבאי של ראש הממשלה, האלוף גד שמני. השכנוע של שמני התבסס בעיקר על חובת קצינה שמשמשת דוגמא ומופת לחיילות שלא לטאטא את התועבה מתחת לשטיח אלא לסייע לבירורה ולהענשת התוקף.

טיעון דומה הטיחה ח"כ זהבה גלאון בשופטת שסירבה להתלונן נגד השוטר. "ההימנעות והרתיעה שלה מלהתלונן, מעבירה שדר לאנסים שאין להם ממה לחשוש יותר, כי אם שופטת לא מתלוננת ולא מוכנה לעבור את דרך החתחתים שכרוכה בהגשת תלונה ובעמידה בבית משפט, אז אף אישה אחרת לא תתלונן".

טיעון דומה הושמע גם נגד הפרקליטה שסירבה להתלונן נגד השופט יצחק כהן, מה שהניב את הגניזה הראשונית של הסיפור בידי פרקליט המדינה דאז משה לדור.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

בכל הסיפורים האלה מבוססת הטענה נגד הנשים הסרבניות על מעמדן הציבורי והשאלה העקרונית היא אם ניתן להפקיע מאשה החלטה אינטימית שיכולה לטלטל את חייה בגלל שהיא קצינה, פרקליטה או שופטת. ובמלים אחרות, האם, בהיעדר חובה משפטית להתלונן, ניתן "לייצר" חובה ציבורית כזו?

זו החלטה אישית

תשובתי החד-משמעית היא לא. ראשית, בכל הדוגמאות לעיל מדובר בעובדות ציבור, עובדות השירות הציבורי ולא נבחרות ציבור שבחרו להניף דגל אידיאולוגי שמכוחו ניתן לתבוע מהן לוותר על האישי לטובת הציבורי. במלים אחרות, גם משופטת

לא נגזרת חובה ציבורית לקבל החלטה אישית שנוגדת את האינטרס שלה, במיוחד בנושא כה פרטי וכאוב.

שנית, היא לא חייבת להטיל עצמה לקלחת הכה מוכרת של הדלפות, הכפשות, ביזויים טוקבקיסטים, נבירה תקשורתית בהיסטוריה האינטימית הפרטית שלה, ולמעשה לחיסולה בפועל כאדם, כאישה כשופטת. אפילו לזהבה גלאון אין את הזכות המוסרית לדרוש זאת ממנה.

ובכלל, הציפייה מהזולת להקריב את עצמו על מזבח הכלל היא ציפייה פשיסטית וצדקנית כאחד. פשיסטית, כי היא מציבה אידיאל קולקטיבי כלשהו לפני טובת הפרט. "השופטת היא לא רק אישה פרטית שנאנסה, היא מסמלת את מערכת אכיפת החוק ואת ערכיה של המערכת", טוענת גלאון. ולמה צדקנית - בגלל הצקצוק התובעני ש"לא יעלה על הדעת" שקצינה/פרקליטה/שופטת לא תעשה את "הדבר הנכון", כאילו שמוסרית יש כאן רק "דבר נכון" אחד, ולא דילמה אמיתית שמזל שהיא לא אצלנו אלא אצל אחרים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
אם אותו קצין ההין להתנהג כך כלפי שופטת, כיצד צפוי להתנהג כלפי נשים שמעמדן פחות?
לכאורה כמובן , ומבוסס על דברים שנכתבו בתקשורת. קשה להאמין שאדם כזה "סתם איבד עשתרונות" וסביר יותר שבעברו היו עוד מקרים של "איבוד עשתרונות". נקוה שהראיות ואולי פוליגראף ישפכו אור.
תוהה לעצמי  |  24.11.14
1.
התנפלות מבישה על השופטת
משום מה יצא הקצף על השופטת שלא התלוננה. אנשים ברמת טוקבקים, כולל חברת כנסת, דורשים מן השופטת להתלונן. מדוע? האם יש לה חובה ציבורית לעשות מעשה שאינה חפצה בו? לא בל' רבתי. אין לה כל חובה ציבורית כזאת. משופטים אנחנו דורשים אמינות, הגינות, ידיעת החוק ועשיית משפט. איננו דורשים מהם להיכנס מרצון לקלחת של חקירה משטרתית עם הדלפות איומות, להגיע למשפט ולחקירה של עורכי דין אגרסיביים ולהיות למשיסה לטוקבקיסטים אלימים, בריונים וגסי רוח. לצערי, זה המצב בארץ כלפי מי שמעזה להתלונן. מודע תובעים מן השופטת להתלונן ולהפיל את עצמה לבור הזבל של הערוצים הציבוריים? משה גורלי, אתה צודק.
יוריק קרמר , רמת גן  |  24.11.14