אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי פה בעל הבית?

מי פה בעל הבית?

דיירים התרגלו לחיזור של יזמי תמ"א 38, אבל דיירים סרבנים ורשויות מקומיות עוינות הפכו את המגמה ושינו את השוק

10.12.2014, 07:59 | ענת בירן ואבי חסון
לפני כשלוש שנים התאגדו דיירי בניין בהרצליה והסכימו על ביצוע פרויקט תמ"א 38. הם החליטו, למרות התנגדותם של כמה דיירים, לחפש יזם, ומיד עם הפנייה הראשונה החלו הצעות לזרום. הדיירים הרגישו מחוזרים וביקשו מהיזמים לשפר עוד ועוד את הצעותיהם, והיזמים הבטיחו שדרוגים ונלחמו על הפרויקט בכל הכוח. גם הדיירים הסרבנים לא הרתיעו. נדע להתמודד איתם, הבטיחו.

לאחרונה התארגנו דיירי בניין נוסף באותו רחוב לאותה מטרה. גם אצלם היו מתנגדים. הם פנו לקבל הצעות מיזמים וציפו להסתערות שחוו שכניהם, אך נתקלו בהססנות וזהירות. ההצעות שקיבלו היו סולידיות ומחושבות יותר, וכשניסו לנהל מו"מ הם נתקלו בתגובות צוננות. היזמים התעניינו במידת הרצינות של הדיירים ובמספר המתנגדים. חלק מהיזמים אף הודיעו שללא הסכמה מלאה של כל הדיירים הם אינם מעוניינים בפרויקט.

תמ"א 38 בראשון לציון (ארכיון), צילום: עמית שעל תמ"א 38 בראשון לציון (ארכיון) | צילום: עמית שעל תמ"א 38 בראשון לציון (ארכיון), צילום: עמית שעל

בלי תיווך מיותר

מה קרה כאן? נראה שזהו תהליך טבעי של שוק חדש שמתבגר ומתאזן. יזמים רואים קולגות שהסתערו על בניינים לפני כמה שנים, והיום תקועים עם הבטחות שלא יוכלו לממש או במאבקים מול הרשויות. ועוד לא דיברנו על דיירים סרבנים. היזמים מבינים שלמרות הצהרות המדינה על הצורך בחיזוק מבנים, ברוב הרשויות המקומיות אין התלהבות מתמ"א 38, והן תוקעות מקלות בגלגלי ההתחדשות העירונית. הם מבינים שההשקעה הממוצעת בפרויקט תמ"א תניב להם רווחים נאים, אך הביצוע יהיה ארוך וילווה בחוסר ודאות מתמיד. היזמים כבר הרבה פחות לחיצים. לא מעט יעדיפו לוותר על פרויקט אם הם צופים התנגדות של חלק מהדיירים. כך הולכת ופוחתת התופעה של דיירים שחושבים שניתן ללחוץ על היזם ולשפר את התמורה שיקבלו, פשוט כי אין מי שייענה לדרישותיהם.

אין בעל דירה במרכז הארץ שלא מצא בתיבת הדואר מכתב מחברה שמסייעת לדיירים להתאגד, או מציעה לאסוף חתימות ומסייעת לדיירים למצוא יזם. במקרה הטוב מדובר במתווכי נדל"ן, במקרה הפחות טוב מדובר באנשים חסרי ניסיון אך בעלי יכולת שכנוע, שהצליחו להחתים בניינים שלמים ומכרו את החתימות ליזמים. אלא שהסכום ששילם היזם למתווך נגרע מהתמורה שקיבלו הדיירים. דיירים הבינו שברוב המקרים גורמים מתווכים כאלה עלולים לגרוע מהתמורה שיקבלו מהיזם. לכן גם דיירים שמרגישים שהם זקוקים לגורם מלווה יעדיפו להתקשר עם עורך דין שיפנה עבורם ליזמים, מאשר להיכבל לגורם זר שהנתח שיגזור מהפרויקט עולה על תרומתו. חשוב להדגיש כי תופעת המאכערים ואספני החתימות עדיין קיימת ואף משתכללת, אך הדיירים והיזמים יותר חשדניים כלפי גורמים אלו.

סינון טבעי בשוק

בתחילת הדרך היתה תחושה שהכסף נמצא בכל מקום ורק צריך לאסוף אותו, ויזמים רבים חסרי רקע וניסיון מיהרו לקפוץ על העגלה. הם התמודדו מול יזמים מנוסים יותר באמצעות פיזור הבטחות שהתבררו כחסרות כיסוי. פרויקטים נתקעו וננטשו, ותביעות של דיירים נגד יזמים מתבררות כעת בבתי משפט. היום שני הצדדים - היזמים והדיירים - זהירים ומחושבים יותר. עורכי דין מטעם הדיירים בודקים את ההיתכנות שבהצעת היזמים, ומזהירים מיזמים שספק אם יצליחו לבצע את הפרויקט. בשוק מתבצע סינון טבעי, שבו שחקנים לא ראויים נושרים ומפנים מקום לבעלי ניסיון מוכח ויכולת ביצוע. גם עורכי הדין בתחום צברו ניסיון, ועורכי דין שמלווים עסקאות רבות הן מצד יזמים והן מצד דיירים יודעים לבצע עבור לקוחותיהם את הבדיקות הנחוצות, ולסייע להם בבחירת היזם או הפרויקט המתאימים ביותר.

הכותבים הם עורכי דין במשרד ענת בירן המתמחה בדיני תכנון ובנייה

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כמה פרטים שהושמטו לגבי משרדי עורכי הדין
בכתבה הזו,שמציירת את משרד עו״ד כהאלטרנטיבה הבטוחה לניהול פרוייקטים הושמטו מספר פרטים... משרדי העו״ד המלווים את הפרוייקטים מחתימים בעצמם את הדיירים ונהנים משליטה מוחלטת בכל התהליך כשהדבר האחרון שהם חושבים עליו מבחינה כלכלית זה הרווחיות של הדייר , לא אחת, במקרה של בעיה פשוט מרדימים את הפרוייקט ומקדמים אותו בהתאם ללוח הזמנים של המשרד המייצג ולאו דווקא לפי הזמן האמיתי שנידרש לקידום הפרוייקט , אני מסכים אם העובדה שלא תמיד האנשים הנכונים מנהלים את הפרוייקט , על כן יש לבדוק את הרקע ואת הנסיון שלהם.
תושב תל אביב .  |  11.12.14
לכל התגובות