אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צביקה אורן: תקיעת הצעת החוק שוטף+30 – דיל בין הממשלה לרשויות המקומיות צילום: אוהד צויגנברג

צביקה אורן: תקיעת הצעת החוק שוטף+30 – דיל בין הממשלה לרשויות המקומיות

נשיא התאחדות התעשייניים תקף את התנגדות יהדות התורה להעביר בקריאה ראשונה את הצעת החוק. אורן: "הרשויות המקומיות עושות הכל בכדי להתחמק מלנהל מוסר תשלומים קבוע וראוי"

10.12.2014, 13:11 | דוד רפאלי
נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, תקף היום את התנגדות מפלגת יהדות התורה להעביר בקריאה ראשונה את הצעת החוק שמחייבת את מוסדות המדינה לשלם לספקים בתוך 30 יום ממועד החשבונית. "תקיעת הצעת החוק של שוטף+30 היא תוצאה של דילים פוליטיים ואינטרסים בין הממשלה לרשויות המקומיות", אמר אורן.

קראו עוד בכלכליסט

צביקה אורן, צילום: אילן בשור צביקה אורן | צילום: אילן בשור צביקה אורן, צילום: אילן בשור

כפי שנחשף אמש ב"כלכליסט", הצעת החוק שיזמו חברי הכנסת רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ושלי יחימוביץ' (העבודה) הייתה אמורה להעלות להצבעה בקריאה ראשונה לפני התפזרות הכנסת – אך בעקבות לחצים פוליטיים מצד הרשויות המקומיות – ההצעה עוכבה ולבסוף נבלמה על ידי ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה, ראש עיריית בני ברק לשעבר. בשל העובדה כי הכנסת פוזרה, הצעות חוק מועברות לועדת הסכמות המורכבת מנציגיהם של המפלגות השונות, ונדרשת הסכמה של כלל המפלגות על מנת להעלות הצעות להצבעה. המשמעות לכך שהצעת החוק לא עברה קריאה ראשונה – היא כי היא לא תזכה בדין רציפות, והליך החקיקה יאלץ להתחיל מחדש בכנסת הבאה.

ח"כ אשר הביע הסתייגויות להצעה כבר בדיונים עליה בוועדת הכלכלה בשבוע שעבר. לעמדתו יש לתקן את הצעת החוק כך שתחול רק על עסקים קטנים ובינוניים ולא על עסקאות גדולות של מיליונים – אשר הרשויות המקומיות מבצעות בעיקר מול קבלנים בתחומי בינוי ופיתוח. בנוסף אשר ביקש אפשרות להחריג רשויות מקומיות חלשות שעלולות להיפגע מהחוק. בעקבות הפרסומים אתמול פנה אשר לאילטוב, והציע לו עסקה: יהדות התורה תסיר את התנגדותה אם אילטוב יתחייב לקבל את ההסתייגויות שהעלה אשר. ואולם המגעים שניהלו הצדדים היום לא הגיעו לכדי הסכמה, ולעת הזאת – ההתנגדות עדיין בתוקף. דיוני מליאת הכנסת מסתיימים היום בשעה 15:00.

רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב, צילום: נמרוד גליקמן רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב | צילום: נמרוד גליקמן רו"ח אהוד רצאבי נשיא להב, צילום: נמרוד גליקמן

"אחרי זמן רב בו הוזנחו העסקים הקטנים והבינוניים, הם סוף-סוף הרגישו שנעשה משהו אמיתי לטובתם", אמר אורן. "אולם, כגודל הבשורה כך גודל האכזבה. לצערי הרב הרשויות המקומיות עושות ככל שביכולתן בכדי להתחמק מלנהל מוסר תשלומים קבוע וראוי, תמורת השירותים שהן מקבלות. מבחינת הרשויות, ניתן להמשיך לעד להתייחס בזלזול לעסקים קטנים ובינוניים ולשלם להם על פי התפיסה של 'מתי שבא לי' – מצב אשר מוביל לקריסתם של העסקים. זאת אינה התנהלות ראויה, למדינה המתיימרת להיחשב למערבית ומתקדמת. יש לתקן מצב זה באופן מיידי ולמנוע מחבר כנסת בודד, לתקוע הצעת חוק שצפויה להיטיב עם כלל המגזר העסקי בישראל."

נשיא להב אהוד רצאבי שלח מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו על הנושא וטען בפניו כי "הצעת החוק נועדה לתקן עוולה של מציאות אין דין ואין דיין וכל גוף משלם לפי רצונו ולרוב שוטף פלוס שלושה חודשים ומעלה. לא יתכן שמוסדות המדינה והשלטון המקומי יעכבו תשלומים של עסקים קטנים ועצמאים למועד בלתי ידוע, ויגרמו בתחבולותיהם לקריסתם של עסקים רבים. יש לציין כי הדבר בניגוד להחלטת הממשלה שאתה הובלת." בהמשך המכתב רצאבי דורש מראש הממשלה כי יתערב באופן אישי על מנת שחוק "שוטף+30", יעלה להצבעה במליאת הכנסת. "ציבור העסקים הקטנים והעצמאים נושא היום עיניים לכנסת ולממשלה שנועדה לייצגו וישפוט את ממשלת ישראל והכנסת בהתאם להחלטה", כותב רצאבי.

הצעת החוק משפיעה בעיקר על העסקים הקטנים והבינוניים, אשר תזרים המזומנים שלהם יותר פגיע ורגיש מאשר העסקים הגדולים, ומהצד השני היא פוגעת בעיקר ברשויות המקומיות – אשר יאלצו להתחיל לשלם לספקיהם בתוך 30 יום, בעוד שחלק נכבד מתקציב הפיתוח שלהם מגיע מהממשלה באיחור רב יותר מאשר 30 יום – מה שעלול לסכן את הרשויות המקומיות החלשות.

תגיות