אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהם אתגרי המחשוב הלביש בענף שירותי הבריאות צילום: אבשלום ששוני

מהם אתגרי המחשוב הלביש בענף שירותי הבריאות

צמידים חכמים, משקפי מציאות רבודה או תחבושות עם חיישנים, צפויים להקל עלינו לניטור מצב הבריאות. ואולם, השימוש בהם מעלה מספר בעיות, החל מניהול המידע הנאסף וכלה באבטחת הגישה אליו

14.12.2014, 14:58 | ד"ר שלמה מרקל
מאז השקתם של ה"גוגל גלאס", הפכה הטכנולוגיה הלבישה לנושא שיחה חם במסדרונות ההייטק ומחוצה להם. הדיון נעשה מעניין במיוחד כאשר מדובר ביישום הטכנולוגיה הלבישה בשירותי הבריאות, תחום שבו התקנים לבישים לא רק מציעים פוטנציאל לשיפור בריאותם של הצרכנים, אלא גם הזדמנות להפחתת העלויות של שירותי הבריאות.

קראו עוד בכלכליסט

כבר היום, צרכנים משתמשים במגוון התקנים על מנת לעקוב אחר בריאותם ונתוני הכושר הגופני שלהם באמצעות אפליקציות בסמארטפון העוקבות אחר התנועה היומית ושריפת הקלוריות לעומת צריכת קלוריות, או התקנים הסופרים צעדים ועוקבים אחר שינויים בטמפרטורת הגוף, שינויים ברמת ה"דחק" (סטרס) ואפילו אחר איכות השינה. המכשירים האלה, הם רק קצה הקרחון. חברת המחקר ABI Research חוזה שעד 2018 יגיעו ההכנסות מהתקני בריאות אלחוטיים לבישים ל-6 מיליארד דולר.

צמידים חכמים יודעים כבר היום לנטר מספר גדל והולך של פעולות גופניות צמידים חכמים יודעים כבר היום לנטר מספר גדל והולך של פעולות גופניות צמידים חכמים יודעים כבר היום לנטר מספר גדל והולך של פעולות גופניות

התקנים לבישים במגוון גדלים – החל מקסדות המזכירות סרטי מדע בדיוני וכלה במדבקות או חיישנים המשולבים בבגדים וכל מה שביניהם – יהיו זמינים לצרכנים הרבה יותר מוקדם ממה שניתן לשער. האפליקציות תהיינה מגוונות לא פחות. חיישן המשובץ בשעון ידווח כיצד הגוף מגיב לטיפול מסוים ותחבושות חכמות תעקובנה אחר רמת הכאב ותשלחנה אותות חשמליים על מנת לשכך אותו. זאת בנוסף למתן נתונים המסייעים בתרחישים קליניים. להתקנים לבישים יש גם הפוטנציאל לנהל מצבים רפואיים, כגון אוטיזם והפרעות קשב ואפילו למנוע אולי פרכוסים אצל חולי אפילפסיה.

המושגים החדשים האלה בשירותי הבריאות, אשר בעבר לא העזנו אפילו להעלות בדמיוננו, מתקרבים יותר ויותר למציאות הודות לשילוב המושלם של גישה אלחוטית עם טכנולוגיות חדשניות כגון מחשוב נייד, שירותי ענן וחיישנים. בלב השידוך המוצלח הזה נמצאת ה"קישוריות האלחוטית" הנמצאת בכל התקן עתיר חיישנים ומאפשרת העברת הנתונים האישיים של לובש ההתקן למערכות הענן לצורך ניתוח ושמירה מאובטחת. הקישוריות האלחוטית גם הופכת את ההתקנים שכבר נמצאים ברשותנו, הסמרטפונים והטבלטים, לסייענים אשר מפחיתים את עומס העבודה המוטל על התקני החישה עצמם. זוהי עובדה קריטית מאחר ועיבוד הנתונים ואחסונם הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר של שוק ההתקנים הלבישים ליישומי בריאות.

גופנו וההתנהגות שלנו מפיקים שפע של נתונים עבור התקני בריאות לבישים. הכמות של הנתונים הנאספים ונמצאים במעקב מתמיד פשוט מסחררת. מה שעוד מסבך את העניין יותר, הוא שכדי שלכל הנתונים האלה יהיה ערך, יש צורך לעבד ולנתח את הנתונים הגולמיים על סמך מידע הקשרי נוסף. לדוגמה, רופא הבוחן נתוני מטופל המראים האצה משמעותית בקצב הלב עשוי להגיע למסקנות שונות מאוד בהתאם להקשר שבו נאספו הנתונים: שינה, או במהלך ריצה של חמישה קילומטר.

ניהול כל הנתונים האלה יהיה חיוני בכדי לוודא שהצרכנים ואנשי המקצוע בתחום הבריאות יוכלו באמת להפיק תועלת מהתקני הבריאות הלבישים. חלק מהחברות יוצרות יישומים משלהם להתמודדות עם הדילמה הזו, אבל אפילו לפתרון זה יש חסרונות משלו משום שאז המידע מתפזר על גבי יישומים רבים. הפתרון עשוי להצריך תמהיל של הזנת נתונים ליישום אחד, הפועל כנקודת ריכוז של מערכי מידע רבים. יישום זה ישמש לא רק כמאגר נתונים, אלא יבצע גם את עיבוד הנתונים הדרוש בכדי להבטיח שרק השינויים החשובים במצב בריאותו של לובש ההתקן ישוגרו באופן בטוח ומאובטח לרופא המטפל, שאמור לקבלם.

שמירת הפרטיות היא סוגיה נוספת קשה ומורכבת בניהול הנתונים. למי תהיה בקרה וגישה לנתונים? למשתמש, לרופא, לחברת הביטוח? מטופלים רשאים לשמור על המידע הבריאותי של עצמם מעיניים זרות וירצו לדעת כי הנתונים שנאספו מהתקנים לבישים אכן מוגנים. חוק ה-Health Insurance Portability and Accountability (HIPAA) שנחקק בארה"ב, המחייב להגן על מידע בריאותי חסוי, יסייע ללא ספק, אך, אמצעי אבטחה נוספים שישובצו בקישוריות המשגרת את הנתונים ייהנו מביקוש רב. הרבה מעבר לאמצעים המשמשים כיום לאבטחת מסדי נתונים רפואיים, במיוחד אם הנתונים נאספים באמצעות התקן לביש ומאוחסנים בענן.

בהנחה, שאפשר בהצלחה לנהל ולאבטח באפקטיביות את כל הנתונים הנאספים מהתקני בריאות לבישים, נשאר עדיין אתגר נוסף: מה יקרה למשל כאשר כולם ילבשו התקנים שאוספים ומסנכרנים באופן אלחוטי נתונים על קצב הלב? קיבולת הרשתות האלחוטיות עלולה לקרוס תחת הביקוש לגישה. על מנת למנוע זאת, תעשיית הרשתות האלחוטיות תצטרך להבטיח שהתשתית המתאימה תהיה קיימת כדי לשאת את העומס המוטל עליה. משמעות הדבר, נקודות גישה ומבואות נוספים, תאים קטנים, שדרות רשת ומתגים עתירי קיבולת. כל אלה יידרשו בכדי לסייע לזרם הגובר של תעבורת הנתונים.

בנוסף, על מנת לנסות להתמודד עם אתגרי התעבורה של ניוד הנתונים, אפשר לרתום את עוצמת העיבוד של הסמרטפונים והטבלטים בכדי לנתב את הנתונים הנאספים על-ידי התקני בריאות לבישים. כך תפחתנה דרישות העיבוד וצריכת החשמל של התקנים לבישים ובמקביל גם תפחתנה העלויות ליצרנים ולצרכנים.

 

למרות שברור לכל כי הטכנולוגיה הלבישה כבר עברה משלב הקונספט לשלב הביצוע, אנו רק מתחילים לחוש את השפעתה על ענף שירותי הבריאות. עוצמת ההשפעה הזו נתונה בינתיים לוויכוח, אך מה שכבר ברור הוא שעם הטכנולוגיה הנכונה, הכל אפשרי והכל יכול להיות קשור.

 

הכותב הינו סגן נשיא בברודקום העולמית

תגיות