אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מחווה של רצון טוב": רוסיה תספק חשמל ופחם לאוקראינה צילום: איי פי

"מחווה של רצון טוב": רוסיה תספק חשמל ופחם לאוקראינה

לפי דוברו של הנשיא פוטין, רוסיה מתכננת להעביר 500 אלף טונות של פחם בחודש לאוקראינה - הסובלת ממחסור חריף בסחורה, המשמשת לייצור חשמל בתחנות הכוח, עקב הלחימה במזרח המדינה; שר האוצר הרוסי: "כספי החירום יאזלו בתוך שלוש שנים"

27.12.2014, 15:09 | בלומברג

רוסיה הסכימה לספק פחם וחשמל לאוקראינה במסגרת חוזה חדש - כך אמרו היום גורמים רשמיים במוסקבה. אוקראינה סובלת ממחסור בנפט גולמי ומתקשה להפעיל את תחנות הכוח שלה - וזאת עקב המשבר במזרח המדינה.

קראו עוד בכלכליסט

הצעד בא יום לאחר שקייב הודיעה כי תקפיא את הרכבות והאוטובוסים לחצי האי קרים - ובכך למעשה יצרה "מצור תחבורתי" על האזור, אליו פלשה רוסיה במרץ האחרון. קייב גם ניתקה את החשמל לאזור לזמן קצר.

לפי הסיכום, רוסיה תספק פחם וחשמל לאוקראינה, ללא צורך בתשלום מקדים מצד קייב, כצעד של "רצון טוב" מצדו של הנשיא ולדימיר פוטין. 

דוברו של הנשיא אמר כי "פוטין החליט להעביר פחם וחשמל לאוקראינה בשל המצב הקריטי במדינה בתחום האנרגיה - ואף שלא תתקבל תמורה בעדם".

רוסיה מתכננת להעביר 500 אלף טונות של פחם לאוקראינה מדי חודש, ומוכנה לספק עוד 500 אלף טונות בחודש אם ייחתם הסכם נוסף, אמר סגן ראש הממשלה הרוסי, דמיטרי קוזאק. לא נמסרו פרטים לגבי היקף החשמל שיועבר.

ולדימיר פוטין, צילום: רויטרס ולדימיר פוטין | צילום: רויטרס ולדימיר פוטין, צילום: רויטרס

עתודות הפחם של אוקראינה עומדות על 1.5 טונות - לפני המשבר העתודות ערב החורף הגיעו ל-4-5 מיליון טונות. משק האנרגיה האוקראיני הסתמך בעבר על מקורות מקומיים בלבד, אבל הלחימה במזרח המדינה שיבשה את אספקת הפחם לתחנות הכוח, המייצרות כ-40% מהחשמל במדינה.

"כספי החירום יאזלו בתוך שלוש שנים"

 

בתוך כך, שר האוצר הרוסי אנטון סילואנוב הזהיר כי הכספים ששמרה רוסיה למקרי חירום יאזלו בתוך שלוש שנים אם הממשלה לא תשנה את מבנה התקציב שלה. לדבריו, אם מחירי הנפט יישארו על רמה של 60 דולר לחבית, הכלכלה הרוסית עלולה להתכווץ בשנה הבאה ב-4% ויחס החוב תוצר יהיה גבוה מ-3%. משרד האוצר מתכוון להשתמש בהערכות הללו וכן בהנחה ששווי הרובל יעמוד על 51 רובל מול הדולר בעת בחינה מחודשת של תקציב 2015.

לפי הערכות הכלכלנים, כלכלת רוסיה תיכנס למיתון, לראשונה מאז 2009, שצפוי להימשך שנתיים לפחות. הגורמים העיקריים להתכווצות הם הצניחה במחירי הנפט, מקור הייצוא העיקרי של המדינה, והסנקציות שהטילו מדינות המערב בשל סיפוח חצי האי קרים במרץ האחרון. כתוצאה מהידרדרות התנאים הכלכליים במדינה, הזהירה השבוע סוכנות האשראי S&P כי הדירוג הרוסי בסכנה ליפול לדרגת דירוג זבל.

"אם לא יתקבלו שום החלטות, כבר בשנים 2016-17 יאזלו לנו העתודות", הזהיר סילואנוב בשיחה אתמול (שישי) עם כתבים. "הוצאות הביטחון, שעומדות על שליש מהוצאות התקציב, הן גדולות מדי. עלינו לשנות ולבנות מחדש את ההוצאות על תשתיות, חינוך וכן הלאה".

קרן העתודות (Reserve Fund) החזיקה בתחילת דצמבר את המקבילה של 88.9 מיליארד דולר, בעוד שקרן הרווחה הלאומית, שנועדה לכסות הוצאות חברתיות ארוכות טווח, החזיקה במקבילה של 80 מיליארד דולר. במשרד האוצר מתכוונים להשתמש ב-500 מיליארד רובל מקרן העתודודת כדי לכסות על הגירעון הפיסקאלי של השנה הבאה וכן הם מתכוונים להשקיע כסף מקרן הרווחה לחיזוק ההון של הבנקים ולמימון פרויקטי תשתית. כמו כן, בשנה הבאה צריכה רוסיה לשלם חובות של 120 מיליארד דולר, ובשל הסנקציות הגישה שלה לשוקי ההון הבינלאומיים מוגבלת. 

תגיות