אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתראיין לעבודה ראשון או אחרון? צילום: שאטרסטוק

להתראיין לעבודה ראשון או אחרון?

פרופסור יקר, בעבר, כשהייתי עורך ראיונות עבודה, גיליתי שהמרואיין הראשון קבע את הטון לראיונות הבאים. רק ככל שהראיונות התקדמו יכולתי להתמקד בייחוד של כל מועמד. כעת אני על תקן המרואיין. האם כדאי לי לשאוף להיות הראשון או לדחות את המועד כדי שאהיה בין האחרונים? איתי

01.01.2015, 09:13 | דן אריאלי

איתי היקר,

ראיונות עבודה הם אכן דבר מאוד לא שיטתי וכבר שנים ידוע שיכולת הניבוי שלהם מאוד נמוכה. העובדה הבדוקה היא שראיון מוצלח רחוק מלהבטיח עובד מוצלח. אני אישית מתפעל מזה שאף על פי שהדברים האלה ידועים כבר שנים, אנחנו ממשיכים להיעזר בראיונות עבודה.

לגבי שאלתך, עדיף לך להיות הראשון. אחת הבעיות בראיונות היא, כמו שכתבת, שהמרואיין הראשון הרבה פעמים קובע את הטון, ובעיקר את אמות המידה שאליהן המרואיינים הבאים מושווים. כשאתה המרואיין הראשון אתה יכול לגרור את הראיון לכיוונים שבהם אתה טוב, ולהדגיש את התכונות או הגישה שבהן אתה מוצלח. לדוגמה, אם אתה טוב במיוחד בכתיבה או במכירות אחד על אחד או בניהול טכנולוגי, אתה יכול להדגיש את הדברים האלה ולדבר על העבודה בהקשר שלהם. כך המראיין עשוי, בלי לשים לב, להשוות את המרואיינים האחרים אליך, בתנאים שלך.

והעיקרון הזה רחב יותר. גם בדיוני שכר, ויכוחים ופגישות רומנטיות, ככל שאתה מצליח להשפיע על התנאים ההתחלתיים, ולגרום לדברים להיות מושווים לתנאים שאתה השמעת, מצבך יותר טוב.

ראיון עבודה (אילוסטרציה), צילום: shutterstock ראיון עבודה (אילוסטרציה) | צילום: shutterstock ראיון עבודה (אילוסטרציה), צילום: shutterstock

כמה שווה מי שמרים 10 אגורות?

פרופסור יקר, למה אנשים לא מרימים מטבע של 10 אגורות שראו ברחוב, אבל יעצרו להרים את אותו המטבע אם הוא נפל להם מהכיס? ברוך

 

שני המקרים אולי נשמעים דומים, אבל הם לא. כשאנחנו מרימים מהרחוב 10 אגורות, אנחנו מרוויחים כסף. וזה כל כך מעט שלרבים זה לא שווה עבודת התכופפות. כשאנחנו מחזירים מטבע שנפל לנו אנחנו מונעים הפסד. ופסיכולוגית, מניעת הפסד חשובה לאנשים יותר מתוספת רווח. לפחות חשובה מספיק כדי שה"שכר" ישתלם.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
הנימוק לגבי 10 האגורות מעיד יותר מכל על דן אריאלי
אם אתה רואה חתיכת נייר או מסטיק לעוס זרוקים ברחוב אתה מרים אותם? אם נופל לך מסטיק או נופלת לך חתיכת נייר, אתה משאיר אותם שם כדי שילכלכו את הרחוב? כנראה, כי ההפסד של מסטיק לעוס לא כואב במיוחד. אנשים שחושבים כמוך, שמסתכלים על רווח והפסד כמו קופים על בננה, בלי יכולת אבסטרקציה מספיקה כי להבין את הרווח וההפסד מדברים קצת פחות מוחשים (דוגמת ההפסד מזיהום הסביבה מול הפסד האנרגיה מלהתכופף), אנשים כמוך מעידים בעיקר על עצמם. גועל נפש
עומר , ניו יורק  |  04.01.15
5.
דווקא עדיף להיות המרואיין האחרון
לפעמים לוקח זמן למנהל המגייס להבין מה הוא בדיוק צריך ומי מתאים לו. קורה לא פעם שמתחיל מפרופיל מסויים ותוך כדי מתחדדת ההבנה שבעצם צריך משהו אחר- עם סט יכולות וניסיון נוסף/ פרופיל זוטר או מנוסה יותר. כשאתה מתראיין ראשון, גם אם הראיון היה טוב, המנהל עוד לא בשל לקבל החלטה. יכול להיות שהוא יזכור אותך לטובה, אבל זה לא משהו שאפשר לבנות עליו כשהתהליך מתמשך שבועות ואף חודשים. כשאתה מתראיין אחרון- התהליך קצר בהרבה, היכולת של המנהל להיות יותר חד והחלטי משתכללת (שכן הוא כבר יודע בדיוק מה הוא צריך ומרגיש יותר בנוח לקדם את התהליך שכפוגש מועמד שמוצא חן בעיניו) , ובאופן כללי צפויה פחות סחבת. ועדיין - זה לא משהו שלמועמד יש שליטה עליו. אם קורות החיים שלו נראים מרשימים ורלבנטיים עד מאוד למשרה יתכן ויזומן מבין הראשונים בתהליך. יחד עם זאת, נדיר שעוצרים תהליך גיוס אחרי שרואים מועמד או שניים, כך שלמועמד הלכאורה מאוד מתאים צפוי תהליך ארוך והמתנה מורטת עצבים. ככה זה.
מגייסת מנוסה , ,  |  02.01.15
לכל התגובות