אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חצי שנה אחרי שריקת סיום המונדיאל: הכדורגל הברזילאי ממשיך להפסיד צילום: איי אף פי

חצי שנה אחרי שריקת סיום המונדיאל: הכדורגל הברזילאי ממשיך להפסיד

המפעילה של אצטדיון מרקנה בריו דה ז'נרו מבקשת לשלם שכירות נמוכה יותר בטענה שנאסר עליה לבנות נכסים מסחריים באתר. בליגה חוששים מקריסת מודל התשלומים לקבוצות

14.01.2015, 15:54 | שירות כלכליסט

אנריקו מירנדה, נשיא קבוצת הכדורגל הברזילאית ואסקו דה גאמה, העביר ביקורת על מודל זכויות השידור בכדורגל הברזילאי. הוא הביע התנגדות למה שהוא מכנה ה"ספרדיזציה" של המשחק המקומי, כשחלוקה לא שווה של ההכנסות מרחיבה את הפערים בין המועדונים.

קראו עוד בכלכליסט

ואגנר מפלומיזה (מימין) ולוקאס סילבה מקרוזיירו (משמאל). הקבוצות הגדולות לוקחות יותר, צילום: איי אף פי ואגנר מפלומיזה (מימין) ולוקאס סילבה מקרוזיירו (משמאל). הקבוצות הגדולות לוקחות יותר | צילום: איי אף פי ואגנר מפלומיזה (מימין) ולוקאס סילבה מקרוזיירו (משמאל). הקבוצות הגדולות לוקחות יותר, צילום: איי אף פי

בליגת הכדורגל הבכירה בברזיל זכויות השידור מחולקות למועדונים, לפי הקטגוריה אליה הם משתייכים. המודל הזה מבוסס על המשא ומתן בין איגודי המועדונים ו- TV Globo, שמחזיקה בזכויות במדינה לשדר בשידור חי את המשחקים. כיום, לא קיימת עסקת טלוויזיה מרוכזת לליגה.

בתחתית ערימת זכויות השידור נמצאות קורטיבה, גויאס, ספורט, ויטוריה, באהיה ואתלטיקו פראנאאנסה, שמקבלות 8.5 מיליון יורו בקטגוריה השישית והתחתונה. קרוזיירו, אתלטיקו מיניירו, גרמיו, אינטרנשיונל, פלומיננזה ובוטאפוגו שייכות לקבוצה 5, ומקבלות 14.2 מיליון יורו כל אחת. סנטוס מקבלת 20.5 מיליון יורו, ואסקו ופלמיירס מקבלות מעט יותר – 22 מיליון יורו. סאו פאולו מקבלת 25.3 מיליון יורו. הקטגוריה הראשונה מורכבת משני המועדונים הפופולאריים ביותר בברזיל: קורינתיאנס ופלמנגו. כל אחד מהם מרוויח 34.7 מיליון יורו בזכויות שידור.

המועדונים מנהלים באופן אינדיבידואלי את המשא ומתן על העסקאות שלהם כחלק מההשתייכות הקבוצתית שלהם עם גופי השידור, כאשר למועדונים קטנים יותר, כמו ויטוריה ובאהיה, יש יותר משחקים עם שווי נמוך בשוק השידור מאשר שני המועדונים האהודים ביותר, קורינתיאס ופלמנגו.כעת, דורש מירנדה שינוי במבנה חלוקת זכויות השידור. ואסקו דה גאמה הורדו ב-2014 לליגה המשנית, ומתקשים פיננסית. הם מעוניינים להסתמך על שחקני נוער במקום להוציא כספים לרכישת שחקנים חדשים.

"ברזיל עוברת הליך של אליטיזם", טוען מירנדה. "הכדורגל הוא למען העם. יאפי ינהג למשחק ויחנה את המכונית שלו שני מטרים מהמעלית. בתרבות שלנו, יוקרה היא שונה ממי שהולך לאצטדיון". מירנדה מצדד בחלוקה מאוזנת יותר של זכויות השידור, שאמורה להבטיח עתיד פיננסי טוב יותר למועדון שלו. "הספרדיזציה של הכדורגל הברזילאי הוא נושא רציני", אומר מירנדה. "אם בוחרים שני מועדונים ומעניקים קצת כסף לאחרים, אז יש שני מועדונים במדינה והשאר הם מעמד נתמך. אבל ואסקו הוא לא מועדון נתמך. ואסקו הם אמנים מהמעמד הגבוה ביותר".

כשמירנדה, הידוע כדמות צבעונית ושנויה במחלוקת בכדורגל הברזילאי, מדבר על "ספרדיזציה" הוא מתייחס לריאל מדריד ולברצלונה, שמרוויחות סכומים גבוהים מזכויות השידור של הלה ליגה הספרדית, בעוד קבוצות אחרות בליגה מרוויחות רק חלקיק מההכנסות שלהן. בספרד פועלים כעת לשנות את המאזן הזה, אם כי לא לבטלו לגמרי.

הדיון בברזיל בנוגע לנוסחה הנוכחית לחלוקת זכויות השידור החל בעקבות חוק שהציע ראול הנרי בסוף 2014. לפי ההצעה, 50% מההכנסות מזכויות שידור יחולקו באופן שווה בין כל הקבוצות בליגה הבכירה, 25% יחולקו בהתבסס על "יכולות ספורטיביות" ו-25% על בסיס מספר האוהדים. עונת הכדורגל הברזילאי הסתיימה לפני מספר שבועות כש-90% מהקבוצות נמצאות במצב כלכלי רע עד גרוע ביותר. 50% מהשחקנים ומאנשי הצוות של המועדונים לא מקבלים את שכרם בזמן אם בכלל.

המארקנה. הפסיד יותר מ-17 מיליון דולר, צילום: איי פי המארקנה. הפסיד יותר מ-17 מיליון דולר | צילום: איי פי המארקנה. הפסיד יותר מ-17 מיליון דולר, צילום: איי פי

בינתיים, המפעילה של אצטדיון מרקנה בריו דה ז'נרו מבקשת לשלם שכירות נמוכה יותר בטענה שנאסר עליה לבנות נכסים מסחריים באתר. באצטדיון התקיים גמר המונדיאל האחרון, ומתכונן להתקיים בו טקס פתיחת האולימפיאדה ב-2016. קונסורצ'יו מארקנה (Consorcio Maracana), שבראשה עומדת חברת הבנייה הגדולה בברזיל, אודברכט, הפסידה בין ה-14 במרץ, 2013 ו-31 בדצמבר, 2013, סכום של 48.3 מיליון ריאל (17.9 מיליון דולר). מדובר בתשעת החודשים הראשונים בחוזה ל-35 שנה עם הבעלים, מדינת ריו לניהול האצטדיון.

החברה טוענת כי תנאי ההסכם אינם הוגנים, מכיוון שהסעיפים שאפשרו לה להרוס נכסים בסמוך לאתר ולבנות במקום חניון וחנויות, בוטלו בסופו של דבר על ידי הממשלה המקומית. "אנחנו בוחנים ביחד עם הממשלה דרכים טובות יותר לשמור על האיזון הפיננסי של החוזה", נמסר בהצהרה שפרסמה הקבוצה. הממשלה אישרה שמתקיימות שיחות.

בינואר 2014 הצדדים חתמו על הסכם מתוקן, לאחר שמושל ריו סרג'יו קברל הודיע כי יתנגד להריסה של מתקנים קיימים עבור המונדיאל. הממשלה ביטלה את ההחלטה שאפשרה לקונסורצ'יו מרקנה להרוס נכסים, ביניהם מוזיאון המוקדש לתרבות הילידים, מסלול אתלטיקה ובריכות וכן בית ספר, שנועדו לפנות מקום לחלל מסחרי, שאמור היה לעזור לחברה להעלות את ההכנסות. החברה תכננה להשקיע 600 מיליון ריאל בפרויקט. "בשל לחץ פוליטי, קברל שינה את התכנון, כך שהנכסים הקיימים נשארו. החלטה זו הובילה להפסד מקורות הכנסה", טוענת החברה.

בסוכנות בלומברג מדווחים כי לפי תנאי החוזה והתיקונים שנוספו לו, ריו היא ששינתה באופן חד צדדי את ההסכם בשם "טובת הציבור". החברה יכולה לערער על השינויים שמסכנים את מצבה הפיננסי. תשלום השכירות השנתי הראשון נקבע ל-15 בינואר.

על המדינה מופעל לחץ ציבורי רב להשיב את 1.05 מיליארד ריאל שהוציאה על שיפוץ אצטדיון המארקנה עבור המונדיאל שנערך במדינה בקיץ האחרון. ברזיל הוציאה 8 מיליארד ריאל על בנייה ושיפוץ של 12 אצטדיונים לקראת הטורניר, אולם המתנגדים טוענים כי חלק מהאצטדיונים יהוו נטל על משלמי המסים.

במארקנה מתקיימות הופעות והוא משמש כמגרש הביתי של קבוצת הכדורגל הגדולה בברזיל, פלמנגו ושל יריבתה העירונית פלומיננסה, כך שהוא לא בסכנה להפוך לפיל לבן. אולם נוכחות הקהל בעונה האחרונה של הליגה הברזיאלית, לא הייתה גדולה מספיק כדי לכסות על העלויות. האצטדיון, שכולל כעת 78 אלף מושבים, תוכנן עבור מונדיאל 1950, הפעם הראשונה שבה אירחה ברזיל את הטורניר.

חברת Anschutz Entertainment האמריקאית ו- IMX Esporte e Entretenimento הן מחזיקות מיעוט בקונסורצ'יו מרקנה. בעוד שאודברכט מחזיקה ב-90%.

תגיות