אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוש היורו: מדד המחירים לצרכן ירד בדצמבר - לראשונה מאז 1997 צילום: shutterstock

גוש היורו: מדד המחירים לצרכן ירד בדצמבר - לראשונה מאז 1997

המדד ירד בחודש שעבר בשיעור של 0.2%, לראשונה מאז החלו להימדד נתונים. הסיבה העיקרית - צניחת מחירי הנפט

16.01.2015, 14:54 | שירות כלכליסט

בדצמבר התקרבה אירופה לדפלציה ומדד המחירים בגוש היורו ירד לראשונה מאז החלה אירופה לרשום את נתוני המדד ב-1997.

קראו עוד בכלכליסט

סוכנות הסטטיסטיקה של גוש היורו הודיעה היום (ו') כי מדד המחירים ב-18 מהמדינות החברות בגוש היורו נמוך ב-0.2% לעומת אותה התקופה אשתקד. אולם נתונים חדשים מראים כי המחירים נפלו בכל האיחוד האירופי ב-0.1%.

16 ממדינות האיחוד האירופי רשמו ירידה שנתית במדד המחירים לצרכן בדצמבר. זאת לעומת 4 מדינות חודש לפני כן. עם הירידה במחירי הנפט, שיעורי האינפלציה ברחבי אירופה כפי הנראה יירדו עוד יותר בחודשים הקרובים.

שטרות יורו, צילום: בלומברג שטרות יורו | צילום: בלומברג שטרות יורו, צילום: בלומברג

הירידה במחירים ב-12 החודשים האחרונים נובעת בעיקרה מהירידה במחירי הנפט. אירופה מייבאת אנרגיה וכלכלנים משווים לעיתים את ירידת מחירי הנפט והגז הטבעי לקיצוץ במסים. תהליך זה מותיר יותר כסף בכיסו של הצרכן הפרטי לרכישת מוצרים אחרים ולשירותים שרבים מהם מיוצרים בתוך גבולות האיחוד.

בקרב כלכלנים רבים ובנקים מרכזיים רווחת הסברה כי הירידה של המחירים בלבד אינה בסיס לדפלציה. הם אומרים כי מצב כרוני של דפלציה יקרה רק כשעסקים וצרכנים יקצצו בהוצאות משום שהם מצפים לירידה נוספת במחירים. קיצוץ כזה יוביל לירידה בתפוקה ובתעסוקה והמחירים יירדו עוד יותר.

על מנת לצמצם את הסיכון לדפלציה, נראה כי הבנקים המרכזיים מתכוננים להוסיף תמריצים.

הבנק המרכזי של אירופה אמר כי הוא יערוך בחינה מחודשת של מדיניות התמריצים של הבנק ובכלל זה הלוואות זולות ורכישות של ניירות ערך מגובות נכסים ואג"ח מכוסות. הבנק יחליט אם יש לנקוט צעדים נוספים כדי להבטיח ששיעור האינפלציה השנתי יתקרב ליעד של קצת פחות מ-2%.

בנקים מרכזיים אחרים מנסים להתמודד עם אתגרים אלו ובימים אלו מקבלים החלטות כיצד להתמודד עם החרפה במצב האינפלציה. אולם חרף החשש שלהם מההשלכות ארוכות הטווח של ירידת מחירים, נראה כי הם מעניקים תמיכה לצמיחה כלכלית.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הריבית הנמוכה נועדה למטרה אחת ויחידה - להמשיך ולמלא את כיסי הבנקאים
לבנקים המרכזיים לא מעניין כלכלה, אובאינפלציה, אלא מילוי כיסי חבריהם הבנקאים ואסביר- הבנקים המרכזיים מחלקים כסף חינם לבנקים המסחריים, תוך השערה/כוונה/הנחה שהבנקים המסחריים יתנו הלוואות לכלכלה היצרנית, ובכך יביאו להנעת הכלכלה. מה עושים הבנקים המסחריים עם הכסף שקיבלו (ומקבלים) בחינם ? מריצים איתו מניות. הרצת מניות מניבה רווחים מהירים (על הנייר). מאותם רווחים (מדומיינים - על הנייר), מחלקים הבנקים המסחריים בונוסים למנכל, לסמנכל, לסמנמנכל, ואפילו לסמנמנמנמנמנמנמנמנמנמנמנכל. אפילו סנט שחוק אחד לא מגיע לכלכלה היצרנית. את הסכיו שנתנו הבנקים המרכזיים בחינם לבנקים המסחריים, היו יכולים לתת בחינם לממשלות. מה היו עושות הממשלות אם הכסף הזה, במידה והיו מקבלות כסף בחינם ? היו בונות תשתיות חדשות, מתחזקות תשתיות קיימות, מקימות כיתות לימוד, משקיעות במחקר ופיתוח - או במילים אחרות ---- מעסיקות אנשים ---- !!!! אנשים שעובדים, מקבלים משכורת. אנשים שמקבלים משכורת קונים דברים. כשאנשים קונים דברים יש ביקוש, והמחיר עולה, ואיתו גם האינפלציה. סביר להניח שאם אני ראיתי את התהליך הזה, גם בבנקים המרכזיים ראו אותו. סביר גם להניח שהם ראו שזה מה שקורה, כבר בחודשים הראשונים של ה"הקלה הכמותית". עצם זה שהם ממשיכים לתת כסף לבנקים המסחריים, שבתורם, מריצים מניות, ולא מזיזים במילימטר את הכלכלה, מעיד על כך שהכלכלה ו/או האינפלציה לא מעניינת את הבנקים המרכזיים. מעיד על כל שכל מה שמעניין את הבנקים המרכזיים, זה לנפח את כיסי חבריהם הבנקאים.
16.01.15