אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טורקיה מציגה: תנועות לא ברורות בדו"חות המאזניים של המדינה צילום: בלומברג

טורקיה מציגה: תנועות לא ברורות בדו"חות המאזניים של המדינה

במהלך שמונת החודשים הראשונים של 2014 נכנסו 7.9 מיליארד דולר לקופת המדינה ממקורות לא ברורים, ובשלושת החודשים שלאחר מכן הוצאו 5.6 מיליארד דולר

30.01.2015, 20:28 | בלומברג

משהו מוזר קורה בספרי החשבונות של טורקיה, ואף אחד אינו יודע מדוע: מסתבר שבמהלך שמונת החודשים הראשונים של 2014, נכנסו 7.9 מיליארד דולר לקופת המדינה ממקורות לא ברורים, ובשלושת החודשים שלאחר מכן, הוצאו מהמדינה 5.6 מיליארד דולר. במהלך שמונת החודשים הראשונים של 2013 הוצאו מהמדינה 90 מיליון דולר - כך על פי נתונים שבידי הבנק המרכזי של טורקיה. בדו"חות המאזניים של טורקיה צוינו המהלכים כ"טעויות והשמטות נטו". המשיכות בנובמבר הגיעו לכ-3.46 מיליארד דולר - הזרימה הגדולה ביותר של כסף מהמדינה מזה 16 שנה.

קראו עוד בכלכליסט

סכומים מאסיביים של כסף שזרמו לטורקיה ומחוצה ממנה מעלים ספקות לגבי יכולתה של המדינה לממן את הגירעון בחשבונה השוטף שאותו הממשלה מכנה "עקב אכילס" של הכלכלה.

לירה טורקית, צילום: בלומברג לירה טורקית | צילום: בלומברג לירה טורקית, צילום: בלומברג

אמנם אירועים כאלו אינם נדירים במאזן התשלומים של מדינות. מה שתמוה במקרה של טורקיה הוא גודלם של תזרימים אלו ביחס לגירעון הנוכחי בחשבון השוטף שלה - כך אומר איפק אוזקרדסקיה, אסטרטג לשווקים מתעוררים בבנק סוויסקווט (Swissquote ) בז'נבה. פערים אל גורמים לטורקיה כאב ראש לא קטן. הם מתקרבים לרמה של כ-10% מהתוצר ב-2011 והדבר מאלץ את קובעי המדיניות לנקוט צעדים כדי להביא לירידה בצריכה הפרטית של מוצרים מיובאים.

החשיבות של בדיקת הפער היא שכלכלנים מסתמכים עליו כדי לאמוד את רגישותה של כלכלת טורקיה לשינויים פתאומיים בכלכלה הגלובלית. ועל אף שהון חדש עשוי לסייע למדינה הנזקקת לו הרי שעצם העובדה שלא ברור מהיכן הגיע הון מקשה עליהם לחזות מתי הון זה ייעלם. וזה בדיוק מה שאירע בחודשים האחרונים של שנה שעברה.

"אין לדעת מה יקרה לתזרימים אלו ב-2015", אמר מהמט בסימוגלו, כלכלן בכיר באויאק מנקול דגרלר (Oyak Menkul Degerler). הוא סבור כי ייתכן שכספים אלו קשורים לנדידת הון מסוריה ומעיראק עם הגירתם של כ-1.5 מיליון אזרחים על רקע עלייתו של דעא"ש.

בשנה שעברה כלל בנק מורגן סטנלי את טורקיה ברשימת חמש הכלכלות השבריריות בעולם - מדינות הרגישות ביותר למשיכת השקעות זרות שלהן הן זקוקות כדי לממן את המחסור בהון. שאר המדינות ברשימה זו הן דרום אפריקה, אינדונזיה, הודו וברזיל.

תגיות