אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצד הזול של המטבע

הצד הזול של המטבע

עו"ד ענת טנא טוענת שלפי שתי פסיקות של השופט מגן אלטוביה, המשקיעים בני"ע זרים צפויים לשלם פחות מס, לאור התחזקות הדולר. רשות המסים בתגובה: הפרשנות מוטעית, המס נקבע בחוק ולא באמצעות בתי המשפט

11.02.2015, 08:36 | עמרי מילמן

עורכי דין בתחום המסים מעריכים ששתי פסיקות של השופט מגן אלטוביה צפויות לשפר את חבות המס של ישראלים המשקיעים בני"ע בחו"ל. בפסק דין שנגע לכלל פיננסים פסק אלטוביה שבעת מכירה של ני"ע חוץ, לא ניתן לקזז הפסד הון שנגרם מירידת השער של המטבע הזר שבו נקוב נייר הערך. מאוחר יותר פסק אלטוביה פסיקה דומה בנוגע לחברת ארקין, שביקשה לקזז הפסדים מהפרשי שער.

קראו עוד בכלכליסט

להפוך רווח להפסד

לדברי עו"ד ענת טנא, שותפה־מנהלת במשרד אלתר המתמחה במסים, לפי כללי ההמרה הקבועים בחוק "צריך להמיר את הרכישה של הנייר ביום הרכישה ואת המכירה ביום המכירה, וההפרש הוא הרווח או ההפסד. תשלום המס לא נוגע לשאלה אם המרתי את הרווח לשקל או לא".

עו"ד ענת טנא עו"ד ענת טנא עו"ד ענת טנא

בשנים האחרונות השקל התחזק מאוד לעומת מטבעות אחרים. למעשה, מ־2008 ועד 2013 המטבע הישראלי התחזק באופן עקבי כמעט, מה שהוביל לכך שהמרת רווח מני"ע נקוב בדולרים לשקלים עשויה להפוך את הרווח להפסד. למשל, אם מניה נרכשה תמורת 100 דולר כששער הדולר עמד על 4 שקלים, ואותה מניה נמכרה ב־120 דולר כשדולר היה שווה 3 שקלים, למעשה המניה נרכשה ב־400 שקל ונמכרה ב־360 שקל אף שלכאורה היה רווח של 20 דולר.

ברשות המסים לא אהבו את המצב הזה, ופנו לבית המשפט כדי שיפסוק שיש להתעלם מהפסדי שער, כשם שמתעלמים מהפסדי שער במקרה של פיקדון לפי החוק. השופט אלטוביה לקח את הסוגיה צעד קדימה והגדיר שני נכסים נפרדים - נייר הערך והמטבע - וקבע כי יש לנטרל כל מה שנובע מהפרשי שער. אלא שב־2014 הפרשנות של בית המשפט החלה לעבוד דווקא לטובת המשקיעים ולרעת רשויות המס משום שהתמונה התהפכה. השקל נחלש, ומשער של 3.5 שקלים לדולר הגיע ל־3.9 שקלים בסוף השנה.

המגמה הזו מאפשרת רווח בשקלים שלאחר נטרול הסכום האינפלציוני יהפוך להפסד (בשקלים). לדוגמה, מניה שנרכשה ב־100 דולר לפי שער של 3 שקלים ונמכרה ב־90 דולר לפי שער של 4 שקלים מניבה רווח נומינלי של 60 שקל.

השופט מגן אלטוביה , צילום: בוצצו בירן השופט מגן אלטוביה | צילום: בוצצו בירן השופט מגן אלטוביה , צילום: בוצצו בירן

הנטרול הכפול

לדברי עו"ד טנא, "לפי פסקי הדין של אלטוביה צריך להפריד לשתי השקעות - השקעה בנייר עצמו והשקעה בשער חליפין. ההפרדה מביאה למצב שצריך לנטרל את כל העלייה של שער החליפין - כלומר 100 שקל, כך נוצר הפסד ריאלי של 40 שקל. כלומר, לפי ההיגיון של השופט אלטוביה לא אמורים לשלם מס".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "נטרול השפעת חליפין במיסוי רווחים מני"ע זרים נובע מחקיקה (הגדרת מדד בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה) ולא מפסיקה. החקיקה מתייחסת לני"ע שבידי יחידים בלבד, ובהתייחס לסוג ההשקעה ולא לשער החליפין. עם זאת, בתקופות שהדולר חזק מהשקל, אכן אפשרית השפעה של חבות מס נמוכה יותר למחזיקים בניירות אלו". ביחס לפסיקה המדוברת נמסר כי "פסיקת אלטוביה מתייחסת להפסד ממסחר בני"ע, שאינה קשורה לחישוב רווח ההון האינפלציוני לפי המט"ח".

תגיות