אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדרך לפשרה בגז? נציגי האוצר וההגבלים נפגשו עם תשובה צילום: ראובן שוורץ

בדרך לפשרה בגז? נציגי האוצר וההגבלים נפגשו עם תשובה

בפגישה נעשה ניסיון למצוא מנגנון הצמדה לעסקאות בתחום, שימנע התייקרות מופרזת של הגז אשר תזניק את תעריף החשמל. נושא נוסף היה דרישת המדינה שדלק תמכור, מלבד את תמר, גם את מאגרי תנין וכריש הקטנים

10.02.2015, 22:32 | ליאור גוטמן

הניסיון למצוא פשרה לבעיית מונופול הגז עולה מדרגה: ל"כלכליסט" נודע שנציגי הממונה על ההגבלים העסקיים ומשרדי האוצר ורה"מ נפגשו שלשום (ב') עם יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק.

קראו עוד בכלכליסט

הפגישה נערכה בשעת לילה מאוחרת, ועסקה בניסיון למצוא פשרה לבעיית מונופול הגז הטבעי, שנידונה בימים אלו בצוות בין משרדי בו חברים משרדי האוצר, רה"מ (באמצעות יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל) והאנרגיה ורשות ההגבלים העסקיים. מי שנכחו בפגישה היו בין השאר סגן ראש אגף התקציבים באוצר אודי אדירי, מוריס דורפמן מהמועצה הלאומית לכלכלה ואסף אילת מרשות ההגבלים העסקיים.

הפגישה עסקה בעיקר בדרישות של האוצר וההגבלים בעניין תמחור עסקאות הגז. כפי שפורסם השבוע ב"כלכליסט", המדינה רוצה להגיע לריסון בהסכמה של עסקאות הגז העתידיות במשק, כאשר התמחור עליו מדברים נע סביב 5.5 דולרים ליחידת אנרגיה. הפגישה שלשום "הלכה שלב אחד הלאה" - עם ניסיון למצוא מנגנון הצמדה לעסקאות בתחום, שימנע התייקרות מופרזת של הגז שמזין את תחנות הכוח של חברת חשמל - דבר שיזניק אוטומטית את תעריף החשמל הכללי.

האפשרויות העומדות בפני הצוות הן הצמדה למחירי חבית הנפט מסוג ברנט, הצמדה למדד המחירים לצרכן או הצמדה למדד המחירים האמריקאי, שהוא למעשה מנגנון ההצמדה שנקבע בעסקת חברת החשמל מיוני 2012. כדי לוודא הסכמה למהלך נערך סבב פגישות ישיר גם עם ישראמקו (28.75% במאגר תמר) במטרה לקבל את ברכתה לתמחור.

נושא נוסף בפגישה היה הדרישה של המדינה שדלק לא רק תמכור את אחזקותיה במאגר תמר (31.25%) אלא גם את מאגרי תנין וכריש הקטנים. דלק ממשיכה להתנגד למהלך.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס
לסגור תוך שבועיים, בכפוף להסכמת נובל  

על פי ההערכות בצוות, הפשרה שתגבש המדינה חייבת להיסגר בתוך 10 עד 14 ימים וזאת משתי סיבות עיקריות; הראשונה היא שחלון ההזדמנויות לאשר בממשלה הצעת פשרה לפני הבחירות, הולך וקטן. ח"כ שלי יחימוביץ' כבר הודיעה שהיא מתנגדת לפשרות שפורסמו עד היום בתקשורת. לפי ההערכות, כל מתווה שלא יושג ייתקל בשורת בג"צים מצד ארגוני חברה וחברי כנסת - חלקם מתעניינים בנושא לאורך זמן וחלקם ינסו "לגזור קופון תקשורתי" לקראת הבחירות.

הסיבה השנייה היא שדלק ונובל מחזיקות הזמנה פתוחה בסינגפור לרכישת ציוד לקידוח לווייתן, שכולל גם אסדת הפקה (FPSO) וגם מערכת הולכה והפחתת לחץ ימית. ההזמנה פתוחה רק לעוד כמה שבועות; לאחר מכן יאבדו החברות את מועד ההזמנה וייאלצו לחכות חודשים ארוכים בטרם יוכלו לעבוד על הפרויקט בשנית. מדובר בהשקעה של עד 7 מיליארד דולר מצד החברות, כאשר המימון אמור להגיע גם מחוזי מכירת גז וגם מהלוואות זרות, ובהיעדר בהירות רגולטורית פיתוח המאגר יידחה. לפי המועצה הלאומית לכלכלה, שנת עיכוב בפיתוח תעלה למשק 3 מיליארד שקל.  

מעל כל אלו ניצבת נובל עם סירובה לקבל כל תכתיב ממשלתי חדש. החברה נשענת על המודל הישן שהוגש לה במרץ האחרון על ידי  הממונה על ההגבלים, פרופ' דיויד גילה, שכולל מכירת כריש ותנין ועוד נתח קטן (כ-8%) מלווייתן לשחקן חדש.

אז מה נשאר? על פי ההערכות, בימים האחרונים מה שיישאר הוא הצעה ממשלתית לשיווק בנפרד ממאגר תמר, כאשר דלק תמכור את אחזקותיה שם בטווח של 2 עד 5 שנים. במקביל, מאגר לווייתן יישאר באותו מבנה בעלות, אבל השיווק לישראל יהיה מפוצל (כל שחקן ביחס לחלקו). המדינה תתחייב לתמוך ביצוא לחו"ל לרבות ברמת יעדי היצוא, קיבוע שיעור המס על היצוא וקיבוע מכסות היצוא. במקביל יידחה הפיקוח על המחירים. 

תגיות