אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יום לאחר פרסום דו"ח המבקר: בלאומי מעריכים שמחירי הדיור ימשיכו לעלות הדמיה: בר אוריין אדריכלים בע"מ

יום לאחר פרסום דו"ח המבקר: בלאומי מעריכים שמחירי הדיור ימשיכו לעלות

בבנק טוענים כי לא צפוי שינוי כיוון בעליית מחירי הדיור ב-2015. לאומי: "ההחלטה על פירוק הממשלה דחקה הצידה רפורמות שיכלו להוריד את מחירי הדיור"

26.02.2015, 12:23 | שי סלינס

יום לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה החריף על מחדלי הדיור בבנק לאומי טוענים כי מה שהיה הוא שיהיה ומחירי הדיור ימישכו לעלות גם ב-2015.

קראו עוד בכלכליסט

"אנו מעריכים שהפעילות בשנת 2015 תוסיף להתאפיין ברמה גבוהה של אי-וודאות, שכן קשה להעריך מה יהיה אופייה של הממשלה שתקום, ומה יהיו מעשיה בתחום זה", כותבים בלאומי בסקירה השבועית.

בלאומי מסבירים כי אי-הוודאות לגבי המחירים היא תוצאה של השהיית פעולות רכישה על-ידי חלקים נרחבים של האוכלוסייה, אשר המתינו ליישומן של הרפורמות הממשלתיות השונות, דוגמת מע"מ אפס. "אולם", כותבים בבנק, "ההחלטה שהתקבלה לפני מספר חודשים על פירוקה של הממשלה, דחקה תוכניות אלו הצידה, לכל הפחות עד להקמתה של ממשלה חדשה, והביאה להתפרצותו של הביקוש הכבוש".

בלאומי מעריכים כי שינוי של ממש בשוק הדיור יתרחש אם וכאשר רפורמות אלו יצאו אל הפועל. "לאור זאת, אנו מעריכים שתחול האצה בהיקף התחלות הבנייה (אשר ירד בשנת 2014, כאמור מעלה). כמו-כן, אנו מעריכים שהעלייה בהיקף העסקאות תשמר במהלך החודשים הקרובים (וזאת, כפיצוי על הירידה בפעילות שחלה בחלקיה השונים של שנת 2014), מה שיביא לעלייה נוספת במחיריהן של הדירות החדשות בשנת 2015", הוסיפו בבנק.

 , צילום: אלעד גרשגורן צילום: אלעד גרשגורן  , צילום: אלעד גרשגורן

 

דו"ח המבקר

אתמול חשף מבקר המדינה ביסודיות ובדקדקנות את כל הכישלונות בשרשרת ייצור דירות המגורים. לפי המבקר, כל הפקידים והשרים בשרשרת ייצור יחידות דיור למגורים, ולמעשה - גם השרשרת עצמה - כולם כשלו בזיהוי ובטיפול באחת הבעיות הכלכליות-חברתיות המטרידות ביותר את הציבור הישראלי בשנים האחרונות.

אנשי מבקר המדינה לא חסכו פרטים. הם ירדו עד לרזולוציה של פרויקטי נדל"ן ספציפיים במקומות שונים, הם צירפו תמונות, גרפים, טבלאות, נתונים, הכל הכל בשביל להדגים ולהוכיח עד כמה כל היחידות שאחראיות לטיפול במשבר הדיור לא מתפקדות כמו שצריך.

העלייה האסטרונומית של מחירי הדיור אותה ציין המבקר בדו"ח, הלכה יד ביד עם עלייה מטרידה בחובות שמעמיס עליו הציבור וזאת בכדי להיות מסוגל לרכוש דירה. אם ביום ממוצע בשנת 2008 הציבור לקח משכנתאות בהיקף של 82 מיליון שקל, בשנת 2014 הסכום היומי זינק בכ-71% ועמד על 141 מיליון שקל.

הריבית האפסית והיעדר ההיצע בשוק הנדל"ן גרמו למחירים לנסוק ובאופן טבעי גובה משכנתא ממוצעת עלה גם הוא. ב־2014 ממוצע המשכנתא כבר עמד על 602 אלף שקל בהשוואה ל־563 אלף בשנת 2011 - השנה הראשונה שבה יש אינדיקציות על גובה המשכנתא הממוצעת.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לאומי יודע שאם יאסרו על משכנתאות, המחירים יצנחו לשליש, ושאם יגבילו משכנתאות ל 15 שנים, המחירים
ירדו ב 20% תוך שנה. כי זה לא משנה אם יש היצע או אין היצע, אי אפשר למכור דירה במחיר גבוה יותר מהסכום שהקונה יכול לגייס לאחר שעשה שמיניות באוויר. בלי משכנתאות בכלל הסכום הזה יעמוד על שליש ממחיר הדירה, כי זה ההון העצמי שאנשים מצליחים להביא. עם משכנתאות מקוצרות ל 15 שנה, ההחזר החודשי יוצא יקר ולא נעים, ואז אנשים יקנו רק אם יתנו להם הנחה משמעותית ביותר. מצד שני כל הבנקים לא יתנו שיבוצעו פה צעדים כאלה, כי זה פוגע ברווחים שלהם וביציבות שלהם ושל הקבלנים. הבנקאים שולטים בפוליטיקאים ויודעים להפחיד אותם. לכן נישאר עם המצב הקיים, בו אסור לטלטל את השוק (מותר רק להוריד ריבית כי זה טלטול לטובת האינטרסנטים). הצעירים ימשיכו לשלם סכומים אדירים ולקחת משכנתאות ענק לתקופות ארוכות ובריבית משתנה, כך שאין להם מושג בכלל כמה גבוה יהיה הסכום שיאלצו להחזיר בסופו של דבר. הצעירים יאלצו לותר בסיפור הזה לבנקים החזקים.
נגיד הצעירים  |  26.02.15