אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו הורה לחשכ"ל באוצר לבחון האם בכיל מפרים את כללי מניית הזהב צילום: בלומברג

נתניהו הורה לחשכ"ל באוצר לבחון האם בכיל מפרים את כללי מניית הזהב

בשיחה שהתקיימה אמש בין ראש הממשלה לראשי ועד עובדי כיל הבטיח נתניהו לבדוק את טענות העובדים להפרה מצד החברה של הוראות מניית הזהב שבידי המדינה, בין השאר הוצאה של ידע שפותח בישראל למפעלי החברה בחו"ל

08.03.2015, 14:59 | מיקי פלד

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לחשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לבחון האם כיל מפרים את כללי מניית הזהב עקב תוכניות החברה לפתח את פעילותה בחו"ל, על חשבון הפעילות בארץ, ופיטורי העובדים. בהודעה של משרד רה"מ אמר נתניהו כי "כחלק מתנאי מניית הזהב של המדינה בחברה מחויבת החברה לשמור על מרכז עסקיה בישראל, ואף להמשיך ולפתח את פעילותה כאן".

נתניהו, שנפגש אמש עם ראשי ועדי העובדים בכיל שהינם גם חברי ליכוד, אמר עוד כי "תרומת העובדים היא נדבך חיוני לתנופת הפיתוח הגדולה בנגב".

בשיחה שנערכה אמש בין נתניהו ליו"ר ועד תרכובות ברום אבנר בן סניור ויו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי הבטיח נתניהו כי הוא יתערב אישית בנושא ויבדוק את טענות העובדים להפרה מצד החברה של הוראות מניית הזהב שבידי המדינה בין השאר הוצאה של ידע שפותח בישראל למפעלי החברה בחו"ל. ועדי העובדים היו אמורים להגיע אמש לעצרת בכיכר רבין אבל ולבסוף נמנעו - אולי בשל בקשתו של נתניהו בתמורה לפגישה איתו.

בנוסף, צפוי משרד האוצר להוציא מכתב תשובה למנכ"ל כיל סטפן בורגס בו ידרוש היועץ המשפטי של משרד האוצר עו"ד יואל בריס הסברים על טענת העובדים להפרות של מניית הזהב. מכתב זה בא לאחר מכתב של כיל בו היא טוענת שאין שום הפרה של המניה.

קראו עוד בכלכליסט

הפגנה של עובדי כיל בבאר שבע, צילום: ישראל יוסף הפגנה של עובדי כיל בבאר שבע | צילום: ישראל יוסף הפגנה של עובדי כיל בבאר שבע, צילום: ישראל יוסף

במכתב שיצא הבוקר לבורגס כותב עו"ד בריס כי הוא מבקש לקבל פירוט האם כיל מתכוונת להעביר את הניהול על עסקיה, מערך השיווק או קווי הייצור מחוץ לישראל? האם החברה מתכוונת להעביר נכסים חיוניים כלשהם הדרושים לפיתוח ושמירת כושר היצור מחוץ לישראל?. בריס אף הוסיף כי הוא מעוניין לדעת מה היקף הפעילות של כיל בישראל ביחס לפעילות בעולם. שאלה זו של בריס אינה תמימה, שכן גם באוצר בוודאי יודעים שחלק גדול, אם לא רוב, הפעילות של כיל בר מתבצעת בחו"ל ולמעשה 7,000 מתוך 12 אלף עובדי הקבוצה מועסקים במפעליה שמחוץ לישראל.

עם זאת, המכתב לא מבקש מכיל להפסיק את הליך הפיטורים שהחל היום.

"מכתבו של עו"ד בריס התקבל היום במשרדנו בצהריים נקרא את המכתב ונשיב עליו ונספק את המידע הרלבנטי למשרד האוצר ובמקביל ממשיכה ביישום תכנית ההתייעלות במפעלי ים המלח ובתרכובות ברום", נמסר.

מוקדם יותר הבוקר ארבעה מעובדי תרכובות ברום של כיל פוטרו, עם כניסתם לתוקף של מכתבי הפיטורים ששלחה ההנהלה לפני חודש, ועובד נוסף יפוטר מחר, אלא אם כן יימצא פתרון למשבר בחברה. מדובר בתקדים בקבוצת כיל, שעד כה פרישת עובדים היתה מרצון בלבד, וראשי ועדי העובדים אומרים כי לא יסיימו את השביתה עד שהמפוטרים יחזרו לעבודה. המתח בין הצדדים הגיע לשיא היום עם הודעת החברה כי תגיש כתב תביעה נגד יו"ר ועד העובדים בתרכובות ברום, אבנר בן סניור, על חבלה במתקני החברה עקב התארכות השביתה. עם זאת, תביעות מהסוג הזה כמעט תמיד אינן נענות בבתי הדין לעבודה ולרוב תפקידן הוא להפעיל לחץ על הוועד לסיים את השביתה.

על פי נתוני ההנהלה, 7 עובדים בתרכובות ברום שההנהלה הודיעה להם כי היא מעוניינת לכפות עליהם פרישה לפנסיה חתמו על הסכמי הפרישה והחמישה שיפוטרו היום ומחר סירבו לחתום על ההסכם. בסך הכל כ-55 עובדים בברום ומפעלי ים המלח חתמו על הסכמי הפרישה מרצון.

הבוקר חזרו עובדי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח להקים את אוהל המחאה מול מטה החברה בבאר שבע ובמקביל גם מתכוננים בהסתדרות לממש את איומו של היו"ר, אבי ניסנקורן, לפתוח בעיצומים במגזר הציבורי והפרטי בדרום הארץ החל מיום חמישי אם עד אז לא יימצא פתרון למשבר בקבוצה שבבעלות עידן עופר.

המשא ומתן בין הצדדים הסתיים לפני כניסת חג הפורים ללא תוצאות, כאשר סלע המחלוקת היה נושא הפיטורים. ראשי הוועדים הציגו כתנאי להמשך השיחות את ביטול המכתבים, כאשר מנגד יו"ר כיל, ניר גלעד, מתעקש ליצור את התקדים בקבוצה, שעד כה עובדים פרשו ממנה רק מרצון. כיל מעוניינת לפטר 60 עובדים במפעלי ים המלח, להוציא בכפייה לפנסיה מוקדמת עוד כ-55 ובתרכובות ברום לכפות פרישה לפנסיה מוקדמת על עוד 140. עד כה קיבלו כמה עשרות בודדות של העובדים את הצעת ההנהלה, כאשר ומנגד לא מעודד זאת אך גם לא מתנגד באופן פעיל.

העובדים טוענים כי אין מקום לפיטורים בחברה שאת השנה שעברה סיימה ברווח נקי של 697 מיליון דולר וחילקה בנובמבר האחרון דיבידנד לבעלי המניות של 125 מיליון דולר. מנגד, בכיל אומרים כי חלק מהפעיליות במפעלי ים המלח ומפעל תרכובות ברום הן הפסדיות ולכן יש להתייעל בהן, כפי שנעשה בשנה שעברה במפעל רותם אמפרט ממנו פרשו 115 עובדים ועתה המפעל עולה על פסים של רווחיות.

כמו כן, בהנהלה מדגישים את תנאי הפרישה הנדיבים לעובדים, שהמפוטרים מביניהם יקבלו 200% פיצויי פיטורים ואלו שיפרשו לפנסיה מוקדמת - מעל גיל 55 - יקבלו מענק חודשי ממוצע של 15 אלף שקל בחודש ומענק חד פעמי של עד 500 אלף שקל. עם זאת, מדובר בעובדים שמשתכרים לפעמים גם 50 אלף שקל בחודש ברוטו ולכן ההצעה של ההנהלה לא בהכרח מפתה אותם, במיוחד כאשר אלו שפרשו בשנה שעברה ממפעל רותם קיבלו סכומים כפולים. בנוסף, העובדים חוששים מיצירת תקדים לקראת הגל הבא של הקיצוצים שההנהלה מתכוונת לבצע בשנתיים הקרובות, במסגרתם עוד כ-400 עובדים יידרשו ללכת הביתה.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
עכשיו נזכרו?
למה היה צריך לחכות לפיטורי עובדים בכדי לבדוק זאת: א. מרבית הרווחים מושקעים בחו"ל ב. מנכל זר שמרוויח הרבה ומבזבז את הכסף בחו"ל ג. בעלים שמתעשר ומקבל את שכרו בבריטניה ד. פיטורי עובדים כשמרוויחים , אינם פגחעה באינטרסים של המדינה ? ה. בעשור האחרון התחלפו 3 מנכ"לים במגזר הדשנים במדינה:אשר גרינבויים, דני חן והאחרון הדר שקולו אינו נשמע בימים אלו. אין בעייה עם ההחלפות, אבל כולם עדיים מוסקים בחברה לישראל ושכרם עולה על 6,000,000 שקל בשנה. די....ביבי תתעורר וביטות הפיטורים לא צריך לבוא כתנאי לביטול
עובד מפעלי ים המלח  |  09.03.15
18.
פיטורים
מה קשור שכי"ל ריווחית? האם כל חברה ריווחית צריכה לקלוט 10% תוספת של עובדים נוספים? גם נמל אשדוד למעשה הוא משאב ציבורי וכולנו מאד שמחים שהעבודה שם מתייעלת. אפשר לקלוט אולי 200 עובדים נוספים בחברת חשמל? או אולי בתאגידי המים? מזכיר שעל כל תוספת רווח ,המדינה מקבלת תוספת מס חברות.
דרומי , דרום  |  09.03.15
לכל התגובות