אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"מדיניות הדיור פוגעת יותר מרקטה של חמאס" צילום: תומי הרפז

בחירות 2015

"מדיניות הדיור פוגעת יותר מרקטה של חמאס"

הכלכלן הנודע סם פלצמן מאוניברסיטת שיקגו כותב את הדברים בטור בחירות מיוחד ל"כלכליסט" ומסביר כיצד יוקר המחיה הגבוה מכשיל את ישראל

17.03.2015, 07:07 | סם פלצמן

האתגר הגדול ביותר שעומד בפני ישראל הוא פיתוח ושימור ההון האנושי. בסופו של דבר הכל תלוי בכך - הביטחון, הגשמת החלום הציוני וכן הלאה.

קראו עוד בכלכליסט

אתחיל בעניין השימור, מכיוון שזה האתגר המיידי הגדול ביותר. מאגר הכישרונות הכולל של ישראל הוא באיכות כלל־עולמית. פירוש הדבר הוא שהמדינה מתמודדת עם תחרות כלל־עולמית על שירותיו. ואולם, ישראל מכשילה את עצמה ללא צורך בתחרות הזאת באמצעות יוקר מחיה גבוה הנובע כולו מהמגבלות השונות שמציבה הממשלה. איננו מדברים כאן רק על מחיר הקוטג'. נראה שהבעיה העיקרית היא הדיור.

שוחחתי עם ישראלים צעירים ומוכשרים שסיפרו לי שעליהם לעזוב את המדינה מכיוון שההורים או הסבים שלהם אינם יכולים לעזור להם בקניית דירה. זה מחריד. שינוי מתמשך ויציב במצב זה יכול להתרחש רק בצורה אחת — בהגדלת היצע הדיור, כולל פיתוח שוק רחב של דירות להשכרה.

קניית דירה (אילוסטרציה). צעירים מוכשרים סיפרו לי שעליהם לעזוב את המדינה מכיוון שההורים או הסבים שלהם אינם יכולים להעניק להם עזרה פיננסית בקניית דירה. זה מחריד, צילום: שאטרסטוק קניית דירה (אילוסטרציה). צעירים מוכשרים סיפרו לי שעליהם לעזוב את המדינה מכיוון שההורים או הסבים שלהם אינם יכולים להעניק להם עזרה פיננסית בקניית דירה. זה מחריד | צילום: שאטרסטוק קניית דירה (אילוסטרציה). צעירים מוכשרים סיפרו לי שעליהם לעזוב את המדינה מכיוון שההורים או הסבים שלהם אינם יכולים להעניק להם עזרה פיננסית בקניית דירה. זה מחריד, צילום: שאטרסטוק

 

לפתח שוק של דירות להשכרה

 

מדוע אין זה מתבצע? תגידו לי אתם, אבל תתחילו ב־93% מהקרקע שהם בבעלות ממשלתית, בעיכובים הבירוקרטיים במתן אישורים ובקבלנים שזוכים להעדפה מצד הפוליטיקאים. תוסיפו לכך פתרונות ארעיים שרק מחמירים את המצב, כמו סבסוד דיור לקבוצות מועדפות.

תיאוריה כלכלית בסיסית גורסת כי סבסוד הביקוש לדבר שההיצע שלו נותר קבוע רק יעלה את המחיר. כל קווי המדיניות הללו הם אנטי־ציוניים ופוגעים בישראל יותר מכל רקטה של חמאס.

אני יכול להמשיך להתייחס לבעיות הנלוות, כמו הצורך להרחיב את התשתיות כך שהיצע הדיור החדש יהיה מחובר יותר לתעסוקה. אך אשאיר את הנושאים האלה לזמן אחר. אם כי העקרונות בכולם זהים: חייבים להסיר את המחסומים שמגבילים את ההיצע.

כאן גם טמון חלק מהתשובה לשאלה על זהות שר האוצר הבא: הוא חייב להיות בעל הבנה בסיסית בכלכלה; והדרישה השנייה והקשה יותר היא שיהיה מוכן לפעול על בסיס הידע הזה.

הפוטנציאל קיים, צריך לדעת לפתח אותו

 

האתגר העיקרי לטווח הרחוק העומד בפני ישראל הוא פיתוח פוטנציאל ההון האנושי. הפוטנציאל קיים, וברמות הגבוהות ביותר הוא כן מפותח. ישראל מדורגת קרוב לפסגה במרבית הדירוגים העולמיים - הן מבחינת רמת הכישורים המדעיים והן מבחינת היכולת להשתמש בכישורים האלה בפרודוקטיביות. אם מסתכלים מתחת לרמת האליטה הזאת, מצבה של ישראל אינו מזהיר.

במדדים כלליים של פיתוח כישורים ישראל מדורגת באמצע או מתחת לממוצע של שאר העולם. במקרה זה יש לי פחות רעיונות לפתרון המצב, אך בעיקר אני נדהם מהעובדה שהבעיה לא זוכה לתשומת לב רבה יותר מצד הישראלים. להערכתי שיפור קיצוני בחינוך בבתי הספר היסודיים ובתיכונים לא יתרחש רק באמצעות הקדשת יותר משאבים למערכת הנוכחית. צריך למצוא יותר חלופות והגברה של התחרות.

גם במקרה הזה יש בעיות נלוות שעדיף להתייחס אליהן בזמן אחר. דוגמה בולטת היא הצורך להתאים את החינוך החרדי וההשתתפות החרדית בכוח העבודה לכישורים הנדרשים בשוק.

התמקדתי במאמר זה בשתי בעיות בלבד, שלדידי הן החשובות ביותר — שימור ההון האנושי ופיתוחו. אלה אינן הבעיות הכלכליות המשמעותיות היחידות שעומדות בפני המדינה, אך עליהן לעמוד בראש סדר העדיפויות של המדיניות הציבורית. מצער שלאחרונה זה אינו המצב.

סם פלצמן (74)

השכלה: דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת שיקגו

תפקיד: פרופ’ אמריטוס בביה”ס למינהל עסקים באוניברסיטת שיקגו

תפקידים קודמים: יועץ כלכלי בבית הלבן בזמן ממשל ניקסון, חוקר אורח במכון ללימודים מתקדמים באוניברסיטה העברית

הביאו לדפוס: אורי פסובסקי וליטל סמט

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
דברים שרואים משם
"עיכובים הבירוקרטיים במתן אישורים" "קבלנים שזוכים להעדפה מצד הפוליטיקאים" "סבסוד דיור לקבוצות מועדפות" אלו רק חלק מהרעות החולות העקריות של ממשלות נתניהו. אבל הפרופ' המכובד שכח שממשלת ביביבנט מבינה משיותר מאיכות החיים, חשובים החיים עצמם. אני לא מדבר כמובן על הגנה מרקטות החמאס, אלא שמירה על החיים הטובים של כל עסקני הנדל"ן המקורבים לשלטון.
אזרח  |  17.03.15
9.
המדיניות: למרות שלא מצליחים לייצר מספיק דירות לכולם, נותנים עדיפות לתושבי חוץ על פני מילואימניקים
אתם שמעתם איזשהו פוליטיקאי שמכריז שהוא יעצור את העיוות הזה? אף אחד. כולם מבינים שצריך להיות נחמדים לתושבי החוץ היהודים, שיבואו לפה לשבועיים בשנה, ושהכסף שלהם מעשיר את הקבלנים החברים במרכז המפלגה, את קופת העירייה שתקבל היטל השבחה, וכנראה גם את המדינה שמוכרת קרקעות. כולם מרוויחים חוץ מהצעירים. הם מפסידים כמה פעמים: גם חוטפים להם את המעט דירות שכן מייצרים, גם הדירות האלו לא יועמדו להשכרה בזמן שתושב החוץ בחו"ל וגם במקום לבנות 100 דירות קטנות על שטח מסוים, בונים 10 פנטהאוזים מפוארים. הרעיון להטיל ארנונה כפולה על דירות ריקות נשמע לי כמו מתנה לעיריות. היום עיריות אוהבות תושבי חוץ שמשלמים "ארנונת יוקרה" אך בכלל לא צריכים שירותים מהעירייה כי הם לא פה רוב הזמן. לתת לעירייה עוד ארנונה על הדירות שלהן, רק יגרום לה לאשר עוד ועוד פרויקטים כאלה, של בניית "כספות 4 חדרים" בהן מאוחסן ההון של תושבי החוץ. יש להטיל כהוראת שעה, עד שהמחירים ירדו אל מתחת ל 100 משכורות, את המסים הבאים: מס רכישה 20% על תושב חוץ. לא טוב? אל תקנה פה או שתגור בשכירות. מס רכוש 3% בשנה על דירות שמאוכלסות פחות משלושה חודשים בשנה. זה הרבה יותר כואב להם מהטלת ארנונה נוספת שהיא בקושי 0.5% ממחיר הדירה. כל המסים האלו יהיו תקפים גם לדירות שנקנות בעזרת נאמנות כך שלא ברורה זהות מי שיגור בהן. מס רכישה צריך לעלות גם על משקיעי נדל"ן ישראלים. הוא צריך לעלות שוב ושוב ושוב, עד אשר מתקבלים נתונים שמשקל המשקיעים בשוק אינו עובר 10%. כמו כן יש למנוע קומבינות- יש לוודא שכל הדירות באותה משפחה, גם אם הן רשומות על שם האשה, הבעל או ילדים מתחת לגיל 21 - תחשבנה כאילו הן שייכות לאדם אחד. חשוב להזכיר שלא צריך משקיעים בכלל כדי לייצר פה היצע רב של דירות להשכרה ולהוריד את מחירי השכירות. אם מחר בונים 200,000 דירות חדשות, וכולן כולל כולן נמכרות אך ורק לצעירים שזו דירתם הראשונה ושהולכים לגור בהן בעצמם, מה שיקרה זה: 1) ברגע שהם מקבלים מפתח לדירות החדשות מהקבלנים, מתפנות במרכזי הערים בישראל 200,000 דירות להשכרה שהיום הצעירים האלה גרים בהן. בעלי הדירות האלו יהיו לחוצים למצוא מספיק צעירים אחרים שיכנסו לגור בהן, וייאלצו להוריד את המחיר מאוד נמוך. 2) מחיר הנכסים יצנח, כי אין מספיק צעירים שמסוגלים לקנות דירות במחירים של היום. הם מסוגלים לשלם 800,000 שקל ולכן המוכרים יאלצו לרדת למחיר הזה והוא יהיה המחיר החדש. (זה מספיק בשביל לממן רכישת קרקע, פיתוח קרקע, בניה בסטנדרט טוב, הוצאות שונות ורווח ליזם). היום הקרקע יקרה כי היזמים מתחרים בינהם מי יקח אותה. הם יכולים גם להציע עליה הרבה פחות, כמו פעם.
התאחדות הצעירים , קוני הארץ  |  17.03.15
לכל התגובות