אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תקציב המדינה: העלאת המסים תגיע במוקדם או במאוחר

תקציב המדינה: העלאת המסים תגיע במוקדם או במאוחר

להעביר מהר תקציב מוטה צמיחה, ללא כספים קואליציוניים

18.03.2015, 06:52 | עמרי מילמן
אחד הדברים הראשונים ששר האוצר יצטרך להחליט עם כניסתו לתפקיד הוא אם להגיש תקציב דו־שנתי או לאשר את תקציב 2015 במהירות ולבנות בחוכמה את תקציב 2016. התומכים בתקציב דו־שנתי טוענים כי גם ככה לקראת הקיץ אמורים להתחיל דיוני התקציב לשנה הבאה, ולכן אין טעם לעשות עבודה כפולה שכן תקופת בניית התקציב היא תקופה לא יציבה לממשלה. מנגד טוענים אחרים, ובהם מנואל טרכטנברג, כי את תקציב 2015 כדאי לאשר כמה שיותר מהר כדי לאפשר למשרדי הממשלה לפעול, ולהתחיל מיד אחרי זה לבנות את תקציב 2016.

יאיר לפיד, צילום: אוראל כהן יאיר לפיד | צילום: אוראל כהן יאיר לפיד, צילום: אוראל כהן

בתקציב 2015 יעד הגירעון המקורי היה אמור לעמוד על 2.5% מהתוצר, אלא שכדי לממן את הגידול בתקציב הביטחון יאיר לפיד החליט להגדיל את הגירעון ל־3.4% מהתוצר. כעת, הודות לתקציב ההמשכי (שהגביל את הוצאות משרדי הממשלה ל־1/12מתקציב 2014 בכל חודש), נראה כי לא יהיה צורך להגיע לגירעון כזה, שמלכתחילה הוגדר כטעות על ידי מרבית הכלכלנים ובנק ישראל. הממשלה תצטרך להחליט כעת בתוך זמן קצר מה יעד הגירעון לשנה הנוכחית ומה המתווה לשנים הבאות.

בתקציב 2015 מפרטים פקידי האוצר גם את הצעדים הפיסקאליים הנחוצים בשנים הקרובות, ומציינים שהממשלה תצטרך לעשות התאמות בהוצאה ובהכנסה כדי לעמוד בכלל ההוצאה שהיא קבעה. על פי האוצר, לפי כלל ההוצאה הנוכחי, עד 2019 יהיה צורך בהעלאת מסים בהיקף של עד 19.3 מיליארד שקל ובקיצוץ של 6 מיליארד שקל. אם תתחיל הממשלה כבר השנה או לכל המאוחר בשנה הבאה את המהלכים הללו, הם יהיו מתונים יותר ופחות יזעזעו את השוק. אלא שנכון לאתמול, במהלך עונת ההבטחות, אף מועמד ריאלי לתפקיד שר האוצר לא דיבר על העלאת מסים או קיצוץ בשירותים. הממשלה החדשה תצטרך להחליט אם היא ממשיכה בעצימת העיניים של זו הקודמת או מתמודדת עם המציאות.

באשר לכספים הקואליציוניים, רוב המפלגות מדברות בגנותם אלא שברגע האמת הן נוטות לדרוש או לתת כספים כאלה כדי להקים קואליציה. לפי החשדות כעת, אותם כספים קואליציוניים היו קרקע פורייה לשחיתות, שוחד, גניבה ועוד מרעין בישין מתחת לאף של שומרי הסף במשרד האוצר.

האוצר והיועץ המשפטי לממשלה יצרו נוהל חדש שאמור לנקות במידה מסוימת את הכספים הקואליציוניים. בעיקר להעלות אותם על השולחן ולהעביר את הניהול שלהם מידי הפוליטיקאים לידי אנשי מקצוע. כדי שזה יקרה, הממשלה צריכה להירתם לכך, ובמיוחד שר האוצר.

תגיות