אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסך יכול "להקרין" צבע שחור? צילום: שאטרסטוק

מסך יכול "להקרין" צבע שחור?

למה השחור במסך שלי לא באמת שחור? שחור זה היעדר אור, והמסך שלי מחזיר אור גם כשהוא שחור לגמרי. לו הייתי מיליונרית, האם יכולתי לקנות מסך עם שחור אמיתי? יעל

19.03.2015, 07:51 | בלדד השוחי

יעל היקרה,

כמה מכשולים עומדים בין המסך שלך לבין שחור אמיתי - ורק מעל חלקם כסף יכול לדלג.

נתחיל מלהבין כיצד המסך שלך פועל. אני מניח שמדובר בתצוגת הגביש הנוזלי (LCD) הנפוצה בימינו. בלי להיכנס לפרטים, מדובר בסנדביץ' של שני לוחות שקופים, שמאחוריהם דולק מקור אור (לעתים קרובות אפילו כמה מקורות), וביניהם נמזג גביש נוזלי, חומר מופלא שהוא לרוב שקוף, אך כשמעבירים בו זרם חשמלי הוא הופך לאטום.

גם כשהמסך נורא מתאמץ להתכהות כולו, חלק מהאור בכל זאת עובר, צילום: שאטרסטוק גם כשהמסך נורא מתאמץ להתכהות כולו, חלק מהאור בכל זאת עובר | צילום: שאטרסטוק גם כשהמסך נורא מתאמץ להתכהות כולו, חלק מהאור בכל זאת עובר, צילום: שאטרסטוק

זה אותו עיקרון שהיה במסכי גיימבוי ובשעוני יד דיגיטליים: מדביקים כמה אלקטרודות שקופות בצורות שונות, של ספרות או של קופים שמשליכים אגוזי קוקוס, מעבירים בהן זרם, הגביש נאטם ומקבלים תצוגה של צללים על רקע בהיר. במסכים מודרניים נוסף לסנדביץ' הזה עוד רכיב: לוח צבעוני שקוף שכולו נקודות אדומות, ירוקות וכחולות (מסנן צבע, בעגה המקצועית). כשהמסך מציג צבע לבן הוא נותן לכל האור לעבור. כשהוא מציג צבע אדום, הוא חוסם רק את הנקודות הירוקות והכחולות. וכשהוא מציג צבע שחור הוא חוסם את כל הנקודות כולן.

אבל גם כשהמסך שלך נורא מתאמץ להתכהות כולו, חלק מהאור בכל זאת עובר. קל לראות את זה בחושך - גם מסך שחור מאיר. לו היית רוטשילד, היית יכולה להזמין מסך שעושה עבודה רצינית יותר. איטום אור טוב יותר. בקרת איכות קפדנית יותר על הגביש הנוזלי. היית גם יכולה להקריב תכונות אחרות של המסך לטובת שחור איכותי יותר. בהירות תמונה, למשל.

אבל גם אז המסך עצמו אינו שחור לגמרי. הוא לא בולע 100% מהאור שפוגע בו. אם תאירי על מסך כבוי בפנס, תראי עיגול של אור. וזה סימן שחלק מהאור שפגע בו חזר לך לעיניים. ועל המכשול הזה קשה יותר להתגבר. יש לנו חומרים שבולעים אור בכלל לא רע, אבל אנחנו עדיין לא יודעים להכין מהם מסכים.

האפיק היחיד שנותר לך הוא למנוע מהאור לפגוע במסך מלכתחילה. את יכולה, בהשקעה כספית נוספת, לבנות לך חדר צפייה שחור ואטום שקירותיו בולעים כמעט את כל האור, ואת יכולה ללבוש חליפת נינג'ה שחורה ומשקפי שמש כדי לא להחזיר אור בעצמך; אבל בשורה התחתונה, המסך שלך הוא סוג של מנורה, והטכנולוגיה עדיין לא בשלה למנורה שעושה צבע שחור. סוד האושר, גם במקרה הזה, הוא ציפיות נמוכות.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
סמסונג עם הסופר אמולד
טיפה פרטים טכניים למר השוחי היקר לא יזיקו! קח מכשיר של סמסונג מסידרת הגלקסי, 3 או 5 לא משנה...שמגיע עם סופר אמולד שלו יש תאורה מובנית, ולא גוף תאורה מעפן שמולבש מאחורה כמו באייפון. תגביר את הבהירות עד 100 אחוז ותעשה חושך שלא היה אפילו במצריים ואיזה קסם! לא רואים כלום! הסופר אמולד הוא ייצור של סמסומג והיא משתמשת בה לכל מכשירי הפרימיום שלה, הטכנולוגיה של המסך מאוד יקרה והמחירים של המסך בהתאם אבל הצבעים והאיכות תצוגה ושוב הצבעים האמיתיים ששום LCD מעפן עם תאורה אחורית מנייר כמו של האייפון 6 לא יכול להתחרות בו. ולמה אפל לא שמים אמולד? כי מסך אחד של אמולד עולה כמו 20 LCD והם חוסכים עליך. יופי.
איציק  |  23.03.15
2.
הסבר מתוקן
ראשית, אציין שאני אוהב לקרוא את הטורים שלך ולומד מהם המון, אך הפעם מכיוון שאני קצת מבין בנושא אני מרגיש צורך לתקן את כל הכתבה מכיוון שהיא לא נכונה. יש המון סוגים של מסכים מבוססים LC (ליקוויד קריסטל), ביניהם יש כאלה הכוללים מקור תאורה אחורי ואחרים מבוססים על החזר אור מבחוץ ואינם כוללים אף מקור אור. ההתקן הפשוט ביותר מבוסס על LC שנמצא בין שתי אלקטרודות ובין 2 מקטבים מצולבים. חומר LC מורכב ממולקולות בעלות מקדמי שבירה שונים לכל כיוון, והפעלת מתח בין האלקטרודות משנה את כיוונם וכך מקדם השבירה משתנה. האור, בעוברו דרך ה LC צובר פאזה. האור נכנס להתקן, וניתן לשנות את צבירת הפאזה שלו ע"י שינוי המתח בתא, שכן כיוון המולקולות משתנה ->מקדם השבירה משתנה -> הפאזה משתנה. אם האור מגיע באותה פאזה שנכנס +- פיי אז המקטב השני יחסום את כל האור מלעבור (מקטב אידיאלי), אחרת, חלק מהאור כן יעבור עד להעברה מלאה (חצי מהספק האור). אור שחור שאנו רואים בעיניים הוא בעצם העדר אור. ניתן לחסום מעבר של אורך גל ספציפי. הבעיה בטלוויזיות היא שהנורות האחוריית בטלוויזיות מעבירות תחום של אורכי גל ולא ניתן לחסום את כולם, שכן כל אורך גל צובר פאזה קצת שונה. אם אני לא טועה, בטלוויזיות מפורסם יחס ניגודיות (נניח 1:1000000) שהוא היחס בין הספק האור המקסימאלי למינימאלי (או 90%, 10%) וממנו ניתן להניח מה עוצמת האור המינימאלית שתעבור.
א  |  19.03.15