אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צעד תקדימי: רשות המסים סוגרת את המחסן בנמל אשדוד שבעליו חשודים בהלבנת הון צילום: דובר המשטרה

צעד תקדימי: רשות המסים סוגרת את המחסן בנמל אשדוד שבעליו חשודים בהלבנת הון

הרשות הגישה לשופט ביהמ"ש העליון ניל הנדל את חומר החקירה לפיו בעלי חברת ישקול המחזיקה במחסן ביצעו עבירות פליליות; מעצרם של חמישה מהחשודים הוארך עד יום שלישי

23.03.2015, 20:17 | זוהר שחר לוי
בצעד תקדימי מבקשת רשות המסים לסגור את הבונדד (מחסן ערובה) שנמצא במרכזה של פרשת נמל אשדוד החדשה. בניסיון לעצור את המהלך עתרו בעליו לבג"ץ שיכריע בקרוב בסוגיה. מרשות המסים נמסר כי "על החברה, בעליה ומנהליה היה לקחת בחשבון כי פעולותיהם עלולות להוביל לפגיעה משמעותית בחברה עצמה ובגורמים נוספים הקשורים איתה". במקביל, הוארך מעצרם של חמשת החשודים העיקריים בפרשה וזאת עד ליום שלישי אז יוגשו נגדם כתבי אישום בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

קראו עוד בכלכליסט

בתחילת החודש פשטו חוקרי היאל"כ (היחידה הארצית לפשיעה כלכלית) בלהב 433 בשיתוף עם רשות המסים על הבונדד, המופעל על ידי חברת ישקול, שבנמל אשדוד ועצרו 10 מעורבים החשודים בהלבנת הון ומרמה. החשד במשטרה וברשות המסים הוא כי במשך תקופה של מספר שנים בעלי חברת יבוא של משקאות אלכוהול חברו למחסנאים במעטפת של נמל אשדוד וכן לאנשי עמילות המכס במקום והבריחו לארץ סחורה תוך שהם מדווחים על סכומים נמוכים בהרבה משוויה האמיתי.

לפי החשד, העבירות בוצעו באמצעות שימוש בשורה של חברות בינלאומיות במטרה להסוות את ביצוען. מהחקירה עלה כי מקופת המדינה נגזלו למעלה מ-30 מיליון שקל כשבנוסף בוצעו עבירות של הלבנת הון במיליוני שקלים.

מאז נחשפה הפרשה שוחררו חלק מהמעורבים, אולם 5 החשודים המרכזיים, בהם בעלי הבונדד, נותרו במעצר. לאחרונה, במהלך תקדימי, הודיעה רשות המסים על שלילת רישיונו וסגירתו של הבונדד וזאת הן בשל החשדות החמורים כלפי החברה המפעילה והן בטענה כי חברת ישקול קיבלה את הרישיון למחסן במרמה, תוך שהיא מסתירה מרשות המסים את העובדה שאחד השותפים של החברה הוא בעל עבר פלילי שלא אושר על ידי הרשות לשלוט ולנהל את המחסן. לכן, אומרים ברשות, מלכתחילה לא הייתה החברה אמורה לקבל רישיון וכי ניתן לבטלו לפי תקנות המכס.

הפשיטה על הבונדד בנמל אשדוד, צילום: דובר המשטרה הפשיטה על הבונדד בנמל אשדוד | צילום: דובר המשטרה הפשיטה על הבונדד בנמל אשדוד, צילום: דובר המשטרה

בתגובה למהלך, פנתה ישקול, באמצעות עוה"ד אביגדור דורות ואליס אברמוביץ ממשרד איתן מהולל שדות, לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטת רשות המסים ובמקביל להוציא צו ביניים שימנע את סגירת המחסן.

בתמיכה לעמדתה, הגישה רשות המסים את חומר החקירה שנאסף במסגרת הפרשה במעטפה סגורה לשופט ביהמ"ש העליון, ניל הנדל, אלה משקפים לדבריה את הסיבות להחלטתה. "למחסנים הרשויים תפקיד חשוב בהטחת מיסי הייבוא החלים על הטובין המוחסנים בהם", כתבו נציגי הרשות לבית המשפט. "בעליו של מחסן רשוי משמש כנאמן של רשות המכס ומחזיק במחסן בנאמנות עבור רשות המכס. לפיכך, לצורך קבלת רישיון להפלת מחסן רשוי יש לעמוד בתנאים נוקשים ומחייבים".

לפי הרשות, במחסן מאוחסנים טובין עתירי מס, כשמרבית הסחורה המאוחסנת הינה אלכוהול ואלקטרוניקה המוערכת בכ-125 מיליון שקל, לפני תשלום מיסי יבוא, ובכ-300 מיליון שקל במונחי סחורה המשווקת בתוך ישראל. מאז נחשפה הפרשה, כך לפי הרשות, מופעל המחסן באופן חלקי תוך שמירה מתמדת של המכס. "ממצאי החקירה", נכתב, "כפי שנאספו עד כה מלמדים על קיומם של חשדות חמורים נגד חברת ישקול ובעלי התפקידים בה, בדבר הפרות חוזרות ונשנות של הוראות הדין לעניין מחסנים רשויים ובאשר להתקיימותן של עבירות פליליות חמורות אשר התבצעו בתוך המחסן".

לפי הרשות, סגירת הבונדד נשקלה על ידי גורמים בכירים ברשות המסים ובמשרד המשפטים וכי מדובר בצעד מידתי. עובדי המחסן, נטען עוד, יוכלו להמשיך לעבוד במחסן נוסף של החברה שאינו בפיקוח המכס והלקוחות יפעלו ליציאה מהמחסן. "אל מול נזק זה", נאמר, "יש להציב את המצב הקיים והלקוי שבו יבואנים תמי לב ממשיכים להפקיד את קניינם בידי גורמים שקיבלו את רישיונם במרמה תוך הסתרת מעורבותם של גורמים בלי עבר פלילי אמיתי. לנוכח חומר החקירה שנאסף על ידי הרשויות בדבר העבירות שבוצעו במחסן, לא ניתן לערוב לאותם יבואנים תמי לב, כי ככל שהמצב יוותר על כנו, לא ייגרם נזק גם לטובין שבבעלותם".

בא כוחה של ישקול, מבקש מנגד להעביר את השליטה במחסן בנאמנות לידי המדינה, משום שבשלב זה של החקירה לא יתאפשר לבעל השליטה בה להמשיך ולנהל את המחסן בפיקוח בית המשפט. לשיטתו, יש להעביר את השליטה לנאמן, בדומה להליך פירוק, עד אשר תימכר השליטה לגורם שלישי שיאושר על ידי הרשות.

לפי ישקול, מאז נחשפה הפרשה המחסן נמצא במצב של שיתוק תפעולי מוחלט, המונע פגיעה בתזרים המזומנים של החברה ומביא לפגיעה בלתי הפיכה במוניטין שלה וזאת עוד בטרם נכנסה לתוקף החלטת המכס לסגור את הבונדד. הסדר של מינוי נאמן, נטען עוד, יהווה פשרה מאוזנת ומידתית, תמנע את קריסתה הכלכלית של החברה ותימנע פיטורי העובדים והשארת הבנקים הנושים עם חובות אבודים.

באשר לטענה כי כניסת ההחלטה לתוקף תוביל לפשיטת רגל של החברה, מציינים ברשות המסים כי על החברה, בעליה ומנהליה היה לקחת בחשבון כי פעולותיהם עלולות להוביל לפגיעה משמעותית בחברה עצמה ובגורמים נוספים הקשורים איתה. "הטלת האחריות בדבר הפגיעה שעשויה להיגרם על ידי רשות המסים, אש מבצעת את תפקידה נאמנה, תוך הגנה על אינטרס ציבורי חשוב ביותר, הינה בבחינת זריית חול בעיני בית המשפט הנכבד", נכתב לבית המשפט.

פרט להליך המנהלי המתנהל בבג"ץ, יוגשו השבוע כתבי אישום בפרשה כנגד 5 המעורבים המרכזיים בו, אלה מיוצגים על ידי עוה"ד רונן רוזנבלום, שלומי ועקנין וירון ליפשס.

תגיות