אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שחיתות, פורנו וצעצועים: כך כשל פרויקט "אייפד לכל תלמיד"

דו"ח טכנולוגי

שחיתות, פורנו וצעצועים: כך כשל פרויקט "אייפד לכל תלמיד"

הרשויות בלוס אנג'לס הוציאו יותר ממיליארד דולר וחצי דולר על אייפדים לתלמידים ועכשיו דורשות מאפל הסברים והחזרים, הגרסה הרוסית של סירי מתגלה כהומופובית, איך תרמה מהפכת הענן לספאם ולאיזו מדינה יש מכונות הצבעה בבחירות שמוגנות בסיסמה "ABCDE"

16.04.2015, 16:10 | יוסי גורביץ

כישלון ידוע מראש

פעם, לא כל כך מזמן, אמרו לנו בהתלהבות שטאבלטים ישנו את חיינו ובמיוחד שהם ישנו את פני החינוך. אלו היו הזמנים שבהם שדה עיוות המציאות של סטיב ג'ובס גרם לאנשים לדבר שטויות ולחשוב שהאייפדים ישנו את ההיסטוריה. יאיר לפיד אפילו התפייט על שינוי כל מערכת החינוך באמצעות אייפד לכל תלמיד, שילמד (או לא) בקצב שלו ויהפוך את כל מערכת החינוך למיותרת. לשמחת האנושות, התוכנית לא יצאה לפועל.  

חינוך הוא משהו שרצוי להיות שמרניים ביחס אליו ולשנות אותו בקצב איטי. רצוי היה, למשל, לבדוק מראש איך בעצם עובד כל הנושא הזה של חינוך באמצעות מחשבי לוח. למרבה השמחה, מישהו כבר בדק את זה על בשרו. זה לא נגמר טוב.

הוא לא צריך טאבלט, הוא צריך מורה טוב הוא לא צריך טאבלט, הוא צריך מורה טוב הוא לא צריך טאבלט, הוא צריך מורה טוב

לפני כשנתיים נחנכה במחוז לוס אנג'לס, קליפורניה, תוכנית שאפתנית: אייפד לכל תלמיד, בעלות משוערת של 1.6 מיליארד דולר. השבוע הודיעו הרשויות בקליפורניה לאפל שהן לא יסכימו לקבל יותר את התוכנות החינוכיות שהיא מספקת באמצעות חברה שלישית - ושעל החברה לשלם למדינה החזרים

תכנית הלימודים הזו היתה כישלון מתחילתה: חודשיים לאחר חלוקת המכשירים, תלמידים מצאו דרך לנטרל את התוכנות שבולמות מהם גישה לדפדפן ולרשת, והפכו את האייפד - כצפוי - לכלי בידורי ולא לכלי לימודי. מה זה אומר? שהם העדיפו להרחיב את השכלתם הפורנוגרפית, להוריד משחקים, לבהות ביוטיוב או להתעלל בבני כיתתם ברשת ולא להתעסק עם איזו לומדה.

חודש לאחר מכן, הופתע מחוז בית הספר לגלות ששליש מהאייפדים שלו נעלמו. האיש שהיה אחראי על החוזה מול אפל נחשד בקבלת קיבל איזשהו סוג של טובת הנאה. עסקה בשווי יותר ממיליארד, ואתם אומרים שהיתה פה טובת הנאה? מי היה מאמין. האיש מכחיש, כמובן, אבל יורשו בתפקיד כבר הודיע שהוא סוגר את התכנית.

עכשיו מודיע המחוז שהוא רוצה לפחות את הכסף שהוא הוציא על תוכנות הלימוד חזרה, תוך שהוא מציין שאפל וספקית המוצר, חברה בשם פירסון, לא סיפקו אותו. לפעם הבאה שאיזה מושיע מטעם עצמו יגיד לכם שהפתרון שלו לבעיית מערכת החינוך הוא לבטל אותה ולתת לתלמידים צעצוע.

באג, אה?

אפל פועלת ברוסיה מזה שנים ומוצריה זוכים לפופולריות גדולה. למעשה, דימיטרי מדבדב - ההוא שחימם לפוטין את הכיסא - התפרסם בכך שהוא הסתובב עם אייפון הרבה לפני שייבאו אותו לרוסיה בכלל.

אחת התוכנות היותר ידועות של אפל היא סירי, הסייעת החכמה שיודעת לזהות פקודות קוליות ולפתוח יישומים - ואף לתת תשובות הומוריסטיות מפעם לפעם. אזרחים רוסים הופתעו, עם זאת, מסוג ההומור שהיא מציגה בארצם.

כשהגרסה הרוסית של סירי נשאלת איפה יש מועדוני הומוסקסואלים בסביבתה, היא עונה: "הייתי מסמיקה אם הייתי יכולה"; כשהיא נשאלת איך לרשום נישואי גאים בבריטניה, היא תחילה שותקת ואחר כך אומרת שהיא תעמיד פנים שהיא לא הבינה את השאלה - או עונה שהשאלה היא בגדר גסות רוח.

במילים אחרות, מי שתכנת את סירי ברוסיה הפנים עמוק מאוד את ההומופוביה הרשמית של המשטר הפוטיניסטי. סביר להניח שטים קוק, המנכ"ל הגאה של אפל, התפוצץ מזעם כשהוא שמע על זה. התגובה הרשמית של אפל, עם זאת, היא שמדובר בבאג. משתמשים רבים ברוסיה, מצד שני, זועמים על מה שהם רואים כהתערבות מערבית בענייניה הפנימיים של רוסיה.

בדרך למוזיאון עוצרים במשטרה

קבוצת אמנים יצרה לפני כמה חודשים פרויקט יחודי: לפטופ שמריץ תוכנה שעושה אך ורק דבר אחד - קניה של מוצרים מאתר מכירות בדארקנט. הקניות היו רנדומליות והמטרה היתה לברר מה קונה הרוכש הממוצע ברשת האפלה, בהתחשב בכך שכמעט אין משהו שלא ניתן להשיג שם.

התוכנה קנתה סיגריות ממולדוביה, מכנסי ג'ינס מזויפים מסין, נעליים מזויפות, כובע בייסבול שמכיל מצלמה, פחית עם תא נסתר, פרטי כרטיס אשראי של מישהו וקצת אקסטזי. הפעילות הבלתי חוקית הזו משכה את תשומת הלב של המשטרה השווייצרית, שכנראה היתה צריכה קצת תשומת לב תקשורתית - והיא החרימה את המחשב ואת המוצרים שנרכשו.

על אדם זה קל. אבל איך שמים אזיקים על מחשב?, צילום: shutterstock על אדם זה קל. אבל איך שמים אזיקים על מחשב? | צילום: shutterstock על אדם זה קל. אבל איך שמים אזיקים על מחשב?, צילום: shutterstock

עם זאת, לפני מספר ימים החזירה המשטרה את המחשב והמוצרים לקבוצת האמנים והשמידה את האקסטזי. האמנים ציינו בהתפעלות שהבוט שלהם חי וקיים, ואפילו נשארו לו קצת ביטקוינים בחשבון. התובע המחוזי החליט שלא להגיש כתב אישום, כנראה כדי שלא להיכנס לשדה המוקשים של השאלה הסבוכה "מי אחראי לעבירה על החוק שמבצעת תוכנה בשביל כמה כדורי אקסטזי".

הענן יביא לכם ספאם

אחד התופעות הברוכות שמביא איתו הענן היא היכולת לנהל שיחות טלפון ב-VOIP, כלומר באמצעות קו הרשת שלכם. המשמעות היא ששיחת טלפון הופכת לזולה כמו שליחת מייל. הצד השלילי הוא ששליחת שיחות טלפון מטרידות לצרכים מסחריים הופכת לקלה וזולה כמו שליחת מייל. בספאם של מייל, התוכנות שלנו כבר למדו לטפל. את רובו אנחנו בעצם לא רואים. אנחנו מתעצבנים כשתוכנת ספאם מצליחה לעבור את ההגנות של המייל שלנו, וזה כבר לא קורה הרבה. ואם זה לא היה מספיק, אז הענן מאפשר לא רק שיחות רובוטיות, אלא גם שיחות רובוטיות שמתחזות לבני אדם.

מהמייל לטלפון. ספאם, צילום: בלומברג מהמייל לטלפון. ספאם | צילום: בלומברג מהמייל לטלפון. ספאם, צילום: בלומברג

התוכנות יתקשרו אליכם ויציעו לכם מוצרים ושירותים כמו הלוואות, דיאטות ומה לא ויישמעו חשודות. כשתשאלו אותן אם מדובר ברובוט או אדם, יענו "לא" וימשיכו בשיחה. אם אתם ממשיכים לחשוד, פשוט שאלו האם החברה שהדובר מייצג מעניקה הלוואות גם לפיתוח כלי נשק כימיים תוצרת בית, כי הבטחתם לחבר בארה"ב ליטר אנתרקס. אם השיחה ממשיכה כשהיתה, דיברתם עם תוכנה. וגם נכנסתם לאיזו רשימה של ה-NSA, אבל אין ארוחות חינם. 

הולך להיות כיף. גוגל ואמזון, ובעצם כל חברת שירותי ענן אחרת - אני מקווה שיש לכם דרך מהירה לפצות אותנו או לבלום את זה. 

קצרצרים

1. מדינת וירג'יניה היא לא מהמתקדמות במדינות ארה"ב, אבל כמו בכל ארה"ב משתמשים שם במכונות הצבעה, בניגוד לקלפי הנייר שעדיין מקובלת בארץ 60 ומשהו שנה אחרי שניסו אותה לראשונה פה. ואולם, מכונות ההצבעה לא בהכרח בטוחות. לאחרונה, פסלה המדינה מכונת הצבעה אחרי שהסתבר שא. העדכון האחרון של הגרוטאה היה לפני עשור, ב. שהסיסמה שלה היתה abcde, שזה אמנם טיפה יותר מתוחכם מ-12345, אבל רק טיפה וג. פשוט לא היו לה שום מנגנוני אבטחה.

מחדל הסיסמה. אילוסטרציה, צילום: shutterstock מחדל הסיסמה. אילוסטרציה | צילום: shutterstock מחדל הסיסמה. אילוסטרציה, צילום: shutterstock

2. כמו בתי הספר של לוס אנג'לס, גם האפיפיור פרנציסקוס החליט להיפטר מהאייפד שלו. הוא מכר את המחשב תמורת 30,000 דולר, מחיר מופקע לכל הדעות, אבל הכסף הזה הלך לצדקה. האייפד מגיע עם תעודה שמעידה שהוא היה רכושו של האפיפיור, כמו גם עם מקלדת. מעניין מה הסיסמה שלו.

3. משחקי מחשב הם כבר מזמן לא בידור למתבגרים כמו פעם, אבל את הגבול הזה עוד לא חצו: חברת משחקים קטנה רוצה להוציא את מה שהיא מכנה "רשימת שינדלר של משחקי המחשב" - משחק מחשב שמבוסס על סיפור החיים הבלתי ייאמן של רודולף ורבה. אם השם הזה לא מוכר לכם, זה לא במקרה. ורבה היה אחד משני אנשים שנמלטו מאושוויץ בתחילת 1944. השניים כתבו דו"ח מפורט על המחנה - ולאחר מכן, ורבה טען שהמנהיגות היהודית שלה מסר את הדו"ח העדיפה לגנוז אותו כדי לא לפגוע במגעים של קסטנר עם אייכמן. ורבה חזר לצ'כוסלובקיה מולדתו אחרי המלחמה, ערק לישראל ב-1958 ועזב אותה זמן קצר אחר כך, כשהוא אומר שהוא לא יכול לחיות במדינה שמונהגת על ידי האנשים שלתפיסתו מכרו את יהודי הונגריה לאייכמן. מסיבות שניתן לשער, הוא לא זומן להעיד במשפט אייכמן, כי המשטר היה צריך את העדות שלו כמו חור בראש אחרי משפט קסטנר. בשנות השמונים הוא העיד בקנדה - מולדתו החדשה - נגד מכחיש השואה ארנסט זונדל. הוא מת ב-2007, מסרטן. אם מישהו הופך את האיש הזה, על כל מורכבותו, למשחק מחשב אמין, אפשר יהיה לומר שהז'אנר עלה רמה.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
המערכת צריכה להתכוונן למורים- לא לתלמידים
בעיקר כאשר מנסים לדחוף טכנולוגיה חדשה. הרי זה ברור שלתלמידים יש עליונות טכנולוגית על המורים שלהם, כך היה וכך יהיה תמיד. אין תוכנת הגנה שניתן לשים על טאבלט שתמנע את פריצתו בכיתה, הבו לי אייפד או אנדרואיד חסום מכל הכיוונים- עד אמצע השיעור הכל מפורמט עם מערכת הפעלה נקייה(או פרוצה) כאילו משרד החינוך לא קיים. אך כאשר הטכנולוגיה מותאמת ומוכוונת על מנת לשפר את עבודתו של המורה ועל מנת ליעל את זמנו- אז התלמידים מרוויחים מורה טוב יותר, שיש לו יותר פנאי וזמן להשקיע בתלמידיו.
הג'וקר  |  22.04.15
9.
ל-1, המצב בהחלט יכול להיות מורכב
האמירה ש"יש מי שכתב ויש מי שהריץ" נכונה עקרונית, אבל... כדי להרשיע בעבירה פלילית יש צורך (גם) ביסוד נפשי. האם מי שכתב את התוכנה בהכרח התכוון שיפעילו אותה לצורך פלילי? שאלה דומה לכלי נשק, האם היצרן אחראי להרג אנשים? כרגע, בערך בכל העולם - לא. ולגבי ה"מריץ", הרי שכתוב שהקניה בוצעה באופן רנדומלי. האם זה אומר שהיתה כוונה פלילית? בקיצור, הולך להיות מעניין עם הנושאים הללו...
bulder  |  21.04.15
8.
לכתב שיודע הכל - כדאי שתתעדכן
שיטות הלימוד כמו גם כלי הלימוד בוודאי ובוודאי שעוברים וימשיכו לעבור שינויים מהותיים. גם בארץ כבר ישנם בתי ספר בהם לומדים עם אייפדים. נכון היישום לוקח זמן, יש תהליך של לימוד לקחים ושיפור מתמיד עד שמגיעים לכך שהכל עובד כמו שצריך. בדיוק כמו בכל טכנולוגיה אחרת. במזכרת בתיה לדוגמא עברו בתיכון לאייפדים. גם שם זה לא מושלם. יש עדיין מחלות לידה, אבל זה עובד. אבל כשזה יעבור ביגור אחרי ש: א. יפתחו ויתקינו תכנות שלא מאפשרות בשום דרך כניסה לאתרים מלבד אתרים לימודיים וזה אפשרי, בדיוק כמו שזה עובד בחברות ביטחוניות שם יש מגבלות על האתרים אליהם ניתן לגלוש וזה עובד מעולה. ב. יעבירו הכשרה טובה למורים, כיצד להשתמש בזה. ג. יאפשרו למורה לראות בכל רגע את המסך של כל תלמיד על פי בחירתו. ד. המורה יכתוב על על מסך, או שתעבוד תכנת זיהוי קול שתתעד את כל הנאמר בשיעור, ותעביר לכל תלמיד למחשב, זה יפנה את הקשב כך שיהיה ריכוז מלא בדברי המורה. ה. לאפשר לתלמידים להכנס תוך כדי לאתרים כמו ויקפדיה ולהעשיר את השיעור. בלימודי התואר השלישי שלי, אני ועוד רבים היינו יושבים עם אייפד וגולשים תוך כדי שיעור בויקיפדיה או אתרי תוכן שונים, מצליב מידע, משלים חומר רקע שאין לי על הנאמר בשיעור ויכולנו להעיר הערות בונות. אחרי תהליכים כאלו לא נבין איך יכולנו ללמוד אחרת. יש גם יתרונות חשובים נוספים: לא צריך ילקוט עמוס, באים רק עם אייפד, ואפשר לחשוב על הרבה רעיונות איך להוסיף אפליקציות שימושיות שיעזרו ללימודים, עם הזמן. לחזור אחורה זו לא אופציה. אם זה מה שהיינו עושים כל פעם שבפיילוט הראשון היו מתגלים בעיות היינו נשארים בתקופת האבן.
א.  |  20.04.15
לכל התגובות