אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אופ"ק: ארה"ב תפסיד במלחמת מחירי הנפט צילום: רויטרס

אופ"ק: ארה"ב תפסיד במלחמת מחירי הנפט

הארגון טוען שתפוקת הנפט של ארה"ב צפויה להתחיל לרדת באמצע השנה. הסיבה: מחירי הנפט הנמוכים הופכים את הפקת הנפט מפצלים ללא כדאית. במרץ נסגרו 238 אסדות ובארות נפט ברחבי ארה"ב

20.04.2015, 09:57 | שירות כלכליסט

ארגון המדינות המייצאות נפט, אופ"ק, טוען כי השנה ידו תהיה על העליונה במאבק מול תעשיית הנפט האמריקאית. דו"ח חדש של הארגון, שפורסם בסוף השבוע, טוען כי השנה אנו נצפה בירידה בייצור הנפט מפצלים בצפון אמריקה.

קראו עוד בכלכליסט

לדברי אופ"ק, קצב ייצור הנפט בארה"ב אמנם יעלה ברבעון השני של 2015 לממוצע של 13.65 מיליון חביות נפט ביום, אך עלייה זו תישבר כבר ברבעון שלאחר מכן, ומאז הקצב יהיה בירידה. נתונים דומים ניתן לראות גם בתחזיות בנוגע לשכנתה מצפון של ארה"ב — קנדה. "ייצור אמריקאי בשיטת הקידוח ההידראולי והפקת הנפט בחולות הנפט בקנדה צפויים לרדת, מה שמשקף את הירידה במספר האסדות והבארות" — כך לפי הדו"ח.

הירידה בתפוקת הנפט היא תוצאה ישירה של הירידה בכמות האסדות ובארות הנפט. על פי נתונים של חברת המידע בתחום הנפט בייקר היוז, כמות האסדות ובארות הנפט הפעילים בארה"ב הצטמצמה במרץ ב־238 והגיעה ל־1,100, כמו שצפויה לקטון עוד יותר במהלך 2015.

אסדת נפט בטקסס. העלייה בקצב הייצור תישבר ברבעון השלישי, צילום: בלומברג אסדת נפט בטקסס. העלייה בקצב הייצור תישבר ברבעון השלישי | צילום: בלומברג אסדת נפט בטקסס. העלייה בקצב הייצור תישבר ברבעון השלישי, צילום: בלומברג

כל השינויים הללו הם תוצאה של הצניחה במחירי הנפט, שהחלו לצלול בסוף יוני 2014 וירדו מ־110 דולר לשפל של פחות מ־50 דולר לחבית בינואר השנה. כעת התייצב המחיר סביב 60 דולר לחבית. "מחיר הנפט לא ירד מקו 60 הדולרים לחבית השנה, אך גם לא יעלה מעל לרף 80 הדולרים לחבית", אמר לורנס פינק, מנכ"ל בלקרוק, החברה הגדולה בעולם לניהול נכסים, בראיון ל־CNBC בסוף השבוע. על פי הערכות אחרות של מכון המידע של משרד האנרגיה האמריקאי, מחיר הנפט הממוצע הצפוי ל־2015 יעמוד על 59 דולר לחבית.

הצפת השוק בנפט עודף נגרמה בתחילה כתוצאה מעלייה בהפקת הנפט האמריקאי מפצלי נפט, מה שהפך את ארה"ב בהדרגה מצרכנית הנפט הגדולה ביותר של אופ"ק למתחרה הגדולה ביותר שלה. ואולם, ייצור נפט בשיטה זו דורש ביצוע של קידוח הידראולי, פעולה יקרה מאוד שעלויותיה הישירות והעקיפות עולות בהרבה מעל לאלה של הפקת נפט באופן רגיל באסדות ובארות - מה שהופך אותה ללא כדאית כשמחיר החבית יורד אל מתחת לקו 60 הדולרים.

ארגון אופ"ק הוא המתחרה העיקרי של תעשיית הנפט האמריקאית, ולכן יש לו אינטרס להציג נתונים שמראים על דעיכה של תעשייה זו. ואולם, גם גופים אחרים העוסקים בניטור ייצור הנפט בעולם הצביעו על מגמה דומה. דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה שפורסם החודש הראה כי ייצור הנפט בארה"ב השנה צפוי לא לעלות "ואף להתחיל לרדת עם הזמן". לעומת זאת, מכון המידע של משרד האנרגיה האמריקאי דיווח בשבוע שעבר על כך שתפוקת הנפט בארה"ב תימצא במגמת עלייה "עד לשנת 2020", לאור הגברת השאיבה בשיטות המסורתיות במקום בקידוח הידראולי.

תגיות