אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לקח לנו שלוש שנים למצוא את השותף הנכון" צילום: אוראל כהן

ראיון כלכליסט

"לקח לנו שלוש שנים למצוא את השותף הנכון"

פאנדטק, פעם היהלום בכתר של כת"ש, ידעה תהפוכות רבות ב־22 שנות קיומה. עכשיו, כשחברת הסליקה הבנקאית החליפה ידיים בפעם השלישית ונמכרה ב־1.25 מיליארד דולר, היא יוצאת לדרך חדשה בלי המייסד ראובן בן מנחם

11.05.2015, 07:57 | ניר צליק

רכבת הרים תהיה תיאור צנוע למה שהתרחש בפאנדטק ((Fundtech, יצרנית מערכות מאובטחות להעברות כספים בבנקים, בשנים האחרונות. פאנדטק הישראלית, שהונפקה בנאסד"ק לפי שווי של 120 מיליון דולר ב־1998, היתה אחד היהלומים שבכתר של כלל תעשיות (כת"ש), שנשלטה על ידי אי.די.בי. החברה פעלה בתחום טכנולוגי מורכב ומעורר עניין, לעומת האחזקות האחרות של כת"ש שהתמקדו בתעשייה הכבדה.

קראו עוד בכלכליסט

ב־2006 ניסתה חברת TSA האמריקאית להניח את ידה על פאנדטק. עסקת הרכישה, ששיקפה לפאנדטק שווי של 213 מיליון דולר, כבר היתה על סף סגירה, אך נפלה בשל פערים גדולים בין הסכום שביקשה בעלת השליטה אי.די.בי לבין הסכום שהוצע. ב־2011 בעלת השליטה, שנקלעה לחובות, נזקקה למזומנים וחיפשה שוב קונה לפאנדטק.

ביוני 2011 הוסכם על מיזוג עם חברת S1 לפי שווי של 315 מיליון דולר. אך חודשיים לאחר מכן, בספטמבר 2011, פאנדטק קיבלה הצעה משתלמת יותר. הקרן האמריקאית GTCR הציעה לקנות את פאדנטק ב־388 מיליון דולר והמיזוג עם S1 ירד מהפרק. באותה התקופה נסחרה פאנדטק לפי שווי של 290 מיליון דולר. כת"ש החזיקה בפאנדטק במשך יותר מעשור וערב מכירתה הגדילה את אחזקתה בחברה ל־58% וגם את מעורבותה הניהולית, שכללה מינוי של אבי פישר ליו"ר פאנדטק. המכירה ל־GTCR שיקפה פרמיה של 33% לפאנדטק וכת"ש רשמה רווח הון של כ־100 מיליון דולר בעקבות העסקה.

עם המכירה ל־GTCR, פאנדטק נמחקה מהמסחר בנאסד"ק ומוזגה עם בנקסרב, חברה נוספת שהקרן רכשה ב־200 מיליון דולר. לפני חודש פאנדטק שוב החליפה ידיים. הפעם היא נמכרה ל־DH הקנדית, המספקת שירותי מחשוב לבנקים, תמורת 1.25 מיליארד דולר. המיזוג בין החברות הושלם לפני כשבוע. בראיון ל"כלכליסט" מספרים מנכ"ל ומייסד פאנדטק ראובן בן מנחם ומנכ"ל DH ג'רארד שמידט על המניעים שהביאו לעסקה ועל התוכניות ליום שאחרי המיזוג.

"כשאתה מוחזק על ידי קרן פרטית", מסביר בן מנחם, "אתה מחפש שותף אסטרטגי שיקנה אותך וזה לקח לנו שלוש שנים. העובדה ש־DH לא מתחרה שלנו אלא רק משיקה בפעילות היתה פקטור חשוב בעסקה. הרגשנו שזה שידוך טוב עם חברה גדולה. זה הבית הנכון לפאנדטק והיה שווה לחכות כדי שזה יקרה".

"מה ש־DH חיפשה", מוסיף שמידט, "זו חברה שיש לה גם יכולת בתחום התשלומים וגם לקוחות בכל העולם. עשינו בדיקה עמוקה ליכולות של פאנדטק. השאר, כמו שאומרים, הוא היסטוריה".

מימין: ג מימין: ג'רארד שמידט וראובן בן מנחם | צילום: אוראל כהן מימין: ג

"היתרון בלהיות מחוץ לשוק הוא שיש אפשרות להשקיע"

פאנדטק, שהוקמה ב־1993, פיתחה מערכות להעברת כספים מאובטחת בחדרי עסקאות של בנקים וארגונים פיננסיים שונים. חלק נכבד מהבנקים האמריקאיים הגדולים עושים שימוש במערכות החברה שמחברות את חדרי העסקאות עם רשתות סליקה. פאנדטק רושמת הכנסות ממכירת רישיונות לשימוש בתוכנה מתוצרתה, וכן הכנסות ממתן שירותי תחזוקה ושירותים נוספים. בנוסף, כוללת השורה העליונה גם הכנסות מאחסון תוכנות במרכזי הנתונים של פאנדטק באטלנטה ובציריך.

החברה מעסיקה 1,600 איש, מהם 300 בישראל. פאנדטק רשמה ב־2014 הכנסות של 263 מיליון דולר, עלייה של 10% לעומת 2013, ורווח תפעולי תזרימי של 68 מיליון דולר, צמיחה של 17% לעומת התקופה המקבילה. ב־2011 עמדו הכנסותיה של פאנדטק על 160 מיליון דולר והרווח התפעולי התזרימי על 24 מיליון דולר. העלייה בתוצאות מאז 2011 נרשמה גם בשל שילובה של פאנדטק בבנקסרב.

DH, ששווי השוק של עומד על 3.2 מיליארד דולר, גייסה 800 מיליון דולר כדי לרכוש את פאנדטק. החברה רשמה ב־2014 הכנסות של מיליארד דולר, עלייה של 34% לעומת 2013. הרווח התפעולי התזרימי המתואם עמד על 352 מיליון דולר, עלייה של 42% לעומת 2013. DH מעסיקה 4,000 עובדים ברחבי העולם.

פאנדטק היתה רחוקה מהעין הציבוריות בשלוש שנים האחרונות. מה התרחש בחברה במהלך הזמן הזה?

בן מנחם: "החברה הרבה יותר בוגרת וטובה היום. זה קשור לכמה דברים. הראשון הוא שהפכנו לחברה אמריקאית ונפתחו לנו שווקים חדשים. הדבר השני הוא שהשקענו הרבה בטכנולוגיה בעקבות העסקה עם GTCR. איחדנו את פאנדטק עם בנקרסב וחברות שרכשנו קודם, והפכנו את פעילות החברה ליעילה יותר. בחלק מהעסקאות בעבר לא עשינו אינטגרציה מלאה לחברות שקנינו, ואחרי שהפכנו לפרטיים השקענו זמן באינטגרציה מלאה".

מה ההבדל בין לנהל חברה ציבורית לפרטית?

בן מנחם: "אני אוהב לנהל חברות ציבוריות כי כל רבעון הוא חדש וזה מביא הרבה אנרגיה והתגמול משתקף מהר מאוד במניה. הייתי במשך 52 רבעונים מנכ"ל בחברה ציבורית וברוב הרבעונים הצלחנו יפה. היתרון בלהיות מחוץ לשוק הוא שאפשר להשקיע".

עם מכירת פאנדטק, בן מנחם, שניהל את החברה במהלך 22 שנה, יפרוש מתפקידו. "זה היה מסע נפלא, אבל הגיע הזמן שאעשה דברים אחרים".

"ישראל היא מרכז פעילות מצוין ל־DH"

יהיו קיצוצי כוח האדם בפאנדטק?

שמידט: "כל סיטואציה של מיזוגים ורכישות היא שונה, ואני לא מסכים עם הטענה הקיימת שבכל פעם שיש עסקת מיזוגים, יש פיטורים וקיצוצים. במקרה הספציפי של הרכישה של פאנדטק אין חפיפה מבחינת המוצרים או מבחינת העובדים, ולכן אנחנו לא רואים קיצוץ במספר העובדים. אני חושב על הפעילות בישראל לטווח הארוך, ומה שאני אוהב בכוח העבודה הישראלי זה שהוא מאוד מחויב, עובד קשה ומאוד טכני, וזה הופך את ישראל למרכז מצוין עבורנו".

בן מנחם: "מה שחשוב לנו עכשיו זה להתמקד במחויבות של DH לפאנדטק. אנחנו רוצים שהעובדים יידעו שהמקום הזה יציב ושיש להם לאן להתפתח".

יש חפיפה מבחינת הלקוחות?

שמידט: "יש מעט חפיפה בלקוחות האמריקאיים. לפאנדטק יש 430 לקוחות בארה"ב ויותר מ־1,000 בעולם. לנו יש יותר מ־6,000. זה נותן לנו הזדמנות למכור יותר ללקוחות האלה, ככה שהחפיפה חיובית. אנחנו מספקים מערכות בסיסיות בתחום ההלוואות אבל אין לנו מערכות תשלומים, ולכן קנינו את פאנדטק".

הפעילות של פאנדטק מתאימה גם לחברות מחוץ לשוק הבנקאי?

בן מנחם: "יש ביקוש גדול לטכנולוגיות שלנו גם בשוק הארגוני, ויש לזה פוטנציאל להכפיל או אפילו לשלש את שוק היעד שלנו. ארגונים נכנסים יותר ויותר לשוק התשלומים. בשנה שעברה עשינו עסקה עם אמריקן אקספרס, ואנחנו מאמינים שזה ילך ויגדל עבור פאנדטק".

ישנה עלייה בכמות העסקאות שמתבצעות דרך האינטרנט והסלולר. שינוי המגמה משפיע על פאנדטק?

שמידט: "הסליקה הסלולרית היא לא איום אלא הזדמנות, מאחר שזה גורם לבנקים להשקיע יותר בטכנולוגיה כמו של פאנדטק, כדי שהם יוכלו להגן על הסליקה גם במכשירים סלולריים".

זו העסקה האחרונה DH?

שמידט: "אנחנו ניקח הפסקה של שנה מעסקאות כדי לעכל את העסקה הזו, ואז אולי נשקול לבצע רכישות נוספות".

תגיות