אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל מתכנן רפורמה לצמצום עמלות המט"ח בבנקים צילום: עמית שעל

בנק ישראל מתכנן רפורמה לצמצום עמלות המט"ח בבנקים

ל"כלכליסט" נודע כי כחלק מהמלצות ועדת זקן לקידום התחרות במערכת הבנקאית, בנק ישראל מתכנן לצמצם את מספר העמלות ולפשט את דרך השוואתן. במקביל תיערך רפורמה בעמלות ניירות ערך

14.05.2015, 06:58 | תומר ורון

בנק ישראל מתכנן רפורמה נוספת בתחום העמלות. ל"כלכליסט" נודע כי הבנק בוחן לאחרונה את פרק עמלות המט"ח שגובים הבנקים במטרה לצמצם את מספרן ולפשט את ההשוואה ביניהן.

קראו עוד בכלכליסט

כיום פרק עמלות המט"ח בתעריפון הבנקים מסורבל, וכולל יותר מעשר עמלות שונות שאליהן מתלוות הערות וכוכביות לגבי אופן החישוב. עמלות המט"ח הן עמלות הנוגעות להפקדת צ'קים, המרת מטבע, העברות כספים במט"ח וכדומה. לקוח שיהיה מעוניין לבצע כיום השוואה בין עמלות אלו בבנקים השונים יתקשה, מאחר שבחלק מהעמלות הבנקים נוקטים צורות חישוב שונות — לעתים כאחוז מהעסקה, לעתים כמחיר קבוע ולעתים על פי שערים שונים.

מדובר בצעדים משלימים לדו"ח ועדת זקן לקידום התחרות במערכת הבנקאית, שנוקט בימים אלו אגף בנק־לקוח בראשות סגנית המפקח על הבנקים עודדה פרץ. בדו"ח, שהתפרסם לפני יותר משנתיים, נכתב כי "הצוות ממליץ לבחון את פרק 5 בתעריפון ליחידים ולעסקים קטנים במטרה להגביר את השקיפות של מחירים באמצעות צמצום העמלות".

הפיקוח על הבנקים התערב לאחרונה בעמלות המט"ח וההמרה של חברות כרטיסי האשראי, ושינה את אופן החישוב כך שהלקוחות יוכלו לערוך השוואה בין העמלות הנגבות מהם על עסקאות ומשיכות במט"ח בכרטיסי אשראי. גם חברות כרטיסי האשראי נקטו צורות חישוב שונות וחייבו את הלקוחות לעתים כאחוז מעסקה ולעתים כמחיר קבוע ועל פי שערי דולר שונים — דבר שהקשה על ההשוואה ועל יכולת המעקב. בחודש פברואר נחשף ב"כלכליסט" כי ישראכרט דווקא ניצלה את שינוי צורת החישוב והקפיצה את עמלות המט"ח שהיא גובה. ההוראה של הפיקוח בתחום זה היתה אמורה להיכנס לתוקף באפריל, אך לבסוף נדחתה ליולי.

דולר ויורו. עמלות המט"ח על הכוונת, צילום: בלומברג דולר ויורו. עמלות המט"ח על הכוונת | צילום: בלומברג דולר ויורו. עמלות המט"ח על הכוונת, צילום: בלומברג

מרבית מעמלות המט"ח של הבנקים נגבות כאחוז מהיקף הפעולה שאותה עושה הלקוח. צורת גבייה זו הכעיסה לא מעט יצואנים שמנהלים את הפעילות שלהם בבנק במט"ח. לפני כמה חודשים פנה יו"ר מכון היצוא רמזי גבאי לבנק ישראל במטרה לשנות שיטה זו: "אני קורא למפקח על הבנקים לפעול עם הנהלות הבנקים לבדיקת העמלות שהם גובים מהיצואנים", ציין אז גבאי. "הגיעו אלינו פניות רבות מיצואנים לפעול בנושא, בטענה כי העמלות שגובים הבנקים מהיצואנים בכל תהליך היצוא ובפעולות מול שווקים בחו"ל מהוות אחוזים ניכרים מערך העסקה", הוסיף. "העמלות שגובים הבנקים פוגעות בעיקר ביצואנים הקטנים והבינוניים ובכושר התחרות שלהם".

במקביל לעמלות המט"ח, כפי שחשף כלכליסט לאחרונה, בנק ישראל רמז שהוא שוקל לבצע רפורמה גם בעמלות ניירות ערך. בכך למעשה הוא שוקל לשנות את מודל גביית העמלות על ניהול תיק ני"ע באופן שיתמרץ את הבנקים לתת שירות ייעוץ השקעות לכלל הציבור, ולא רק ללקוחות המשקיעים הרבה כסף. גם בעמלות ני"ע שני סוגי העמלות — עמלת מכירה וקנייה ועמלת דמי ניהול — נגזרים מהיקף הנכסים המושקעים, באופן המתמרץ את הבנקים לתת ייעוץ רק ללקוחות עם הרבה כסף.

מבנק ישראל נמסר: "הטיפול בעמלות המט"ח נמצא בתוכנית העבודה ל־2015".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
איך שאני שומע "רפורמה של בנק ישראל" אני יודע שהמחירים יעלו
כל רפורמה שפקידי המשלה עושים היא נגד הצרכנים הקטנים ולטובת העסקים הגדולים ובעלי ההון. תחת המילים המכובסות "פישוט", ו"שקיפות", "וצמצום" ו"ביטול" מסתתרת תמיד העלאה גורפת בעמלות ובמרווחי השוק. לעולם לא תישכח "רפורמת עמלות הבנקים" של בנק ישראל שהייתה הונאת ענק מתחילתה ועד סופה, וגרמה להעלאה של עמלת השורה שנגבית מבעלי חשבונות העו"ש מ-1.28 שקל ל-1.65 שקל, תמורת ביטול של כמה עמלות זניחות שבין כך 99% מהלוקחות הקטנים מעולם לא נדרשו לשלם. לא מאמינים? פשוט תבדקו כמה מרוויחים הבנקים מעמלות כיום לעומת כמה שהרוויחו לפני אותה "רפורמה". מדובר בזינוק של עשרות אחזים. על חשבוננו.
עמית , קדימה צורן  |  14.05.15