אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"המדינה מפסידה סכומי עתק על כל פרויקט דיור להשכרה שהיא יוזמת" צילום: מורג ביטן

"המדינה מפסידה סכומי עתק על כל פרויקט דיור להשכרה שהיא יוזמת"

גיל רובינשטיין, היזם שזכה במכרז הדיור להשכרה ברעננה, מודה כי היזם הוא המרוויח העיקרי ממכרזי השכירות שפרסמה המדינה; מהנדס העיר הרצליה: "אם רוצים פיתרון המדינה צריכה לתת את הקרקעות בחינם"

18.05.2015, 19:01 | דותן לוי

"המדינה מפסידה סכומי עתק על כל פרויקט דיור להשכרה שהיא יוזמת", כך אמר היום היזם גיל רובינשטיין מבעלי חברת רובינשטיין אשר זכתה במכרז המדינה להקמת פרויקט דיור להשכרה ברעננה בכנס דיור להשכרה שהתקיים באוניברסיטת ת"א של מכון אלרוב בפקולטה לניהול ושל מכון הגר בפקולטה למשפטים.

רובינשטיין, מסביר כי החליט להתמודד בפרויקט דיור להשכרה כי מי שמרוויח ממנו הוא היזם, אך הבהיר כי לא בטוח שזו הדרך להתמודד עם הצורך בדיור להשכרה כיוון שבישראל אין מחסור של דירות להשכרה, הבעיה היא במחירים ובמשך תקופת ההשכרה. "יש מספיק דירות לשכירות בישראל אלא שרוצים לשנות את השוק הזה כך שיהיו דירות להשכרה ארוכת טווח ולא כפי שזה עובד היום.

בנייה ברעננה. המדינה הפסידה סכומי עתק בתמורה להטבה לא גדולה לשוכרים, צילום: אוראל כהן בנייה ברעננה. המדינה הפסידה סכומי עתק בתמורה להטבה לא גדולה לשוכרים | צילום: אוראל כהן בנייה ברעננה. המדינה הפסידה סכומי עתק בתמורה להטבה לא גדולה לשוכרים, צילום: אוראל כהן

"בפרויקטים הנוכחיים המדינה מפסידה על המע"מ, מסי רכישה והקרקע ברעננה בפרויקט שאנחנו זכינו הפסד המדינה עמד על 280 מיליון שקל

מוויתור על הכנסות. מה קיבלו השוכרים בהטבה הכספית? הטבה של 20% משכר הדירה לרבע מהדירות, במכפלה של מספר הדירות ברעננה מדובר על הטבה נומינלית של 20 מיליון שקל בלבד. אם המדינה הייתה לוקחת את ה-280 מיליון שקל האלה ומחלקת לעם יכלו לממן דמי שכירות מלאים בסכום של 4,900 שקל לכל הפרויקט ל-20 שנה. באותו הסכום יכלו לרכוש 164 דירות ברעננה ולתת לדיירים (לפי חישוב של מחיר דירה ללא מע"מ בגובה 1.7 מיליון שקל) אם זה לא הפסד בניצול משאבים אני לא יודע מה זה הפסד?", הוא אמר.

עוד העריך רובינשטיין כי בפרויקט דיור להשכרה עליו התמודד אך לא זכה הפסידה המדינה כ-800 מיליון שקל. הפתרון לדבריו נגיש מיידית לממשלה, "יש במדינה יזמים שמוכנים להשכיר את הדירות שלהם ב-3%, בשיעור תשואה כזה המדינה לא מפסידה. הגוף הזה שאני מדבר עליו הוא הציבור שרואה בדירות האלה את הפנסיה שלו. במקום להגביל את המשקיעים צריך לעודד אותם לרכוש דירות, לבטל את המס על השכרת דירות ולעודד אותם להשכיר דירות לטווח הארוך. במקביל יש ליזום פיקוח על מחירי השכירות כך שבעל דירה שישכיר אותה לתקופה ארוכה יזכה להטבה".

מהנדס עירית הרצליה: "הפרויקט שיזמה המדינה לדיור להשכרה בהרצליה הוא בלוף"

גם מהנדס העיר הרצלייה, מייק סקה, יצא נגד התנהלות הממשלה בנושא מכרזי השכירות: "אנחנו מבולבלים, אין תיאום בין אף גורם, יש המון תוכניות אבל אנחנו נמצאים בכאוס שלטוני, בכל תקופה השלטון משנה מדיניות ולא נקבעת מדיניות לדיור ציבורי".

 סקה התייחס למכרז שפרסמה המדינה לפרויקט דיור בהרצלייה בו זכתה לפני כשנה חברת אפריקה ישראל ומיועד לכ-215 יח"ד, "הפרויקט לדיור להשכרה בהרצליה הוא בלוף אחד גדול של הממשלה ונועד לכישלון. המדינה בעיקר מפריעה לנו, השלטון המקומי. אנחנו צריכים לקבוע מחיר אפס לקרקע ואני מקווה שנוכל להוציא מכרז מטעם העירייה. הפרויקט הזה זה "פרפורים" של השלטון הקודם שרצה למהר ולהזדרז עם התוכנית שלו. הבעיה היא שהמדינה לא מוכנה להכניס את היד לכיס. אם קובעים שיש צורך במדיניות כזו המדינה צריכה לוותר יותר, בפרויקט בהרצלייה ביקשנו שיתנו לנו את הקרקע בחינם ונגדיל את היקף היח"ד ל-500 יח"ד, הם לא הסכימו לוותר על 70 מיליון שקל".

עוד אמר סקה, "כל מה שאנחנו שומעים עליו על החברות החדשות הם ספינים שרק מעלים את מחיר הדירה. אם רוצים פיתרון המדינה צריכה לתת את הקרקעות בחינם".

 

 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ביום שיגבילו משכנתאות ל 180 תשלומים לכל היותר - הבעיה תיפתר מייד
המון אינדיקציות מראות שאין מחסור בדירות ומדובר בעליית מחירים רק בגלל שיש יותר קונים מאשר מוכרים. לדוגמא שכר הדירה, שצלל ב 2006-2007 כשהדולר נחלש ואז הדולר התאושש בתחילת 2009 ונרשם זינוק מלאכותי בשכר הדירה. אבל אם נלך לתחילת 2006 נראה ששכר הדירה לא עלה יותר מהר מאשר ההכנסה למשפחה. מאז 2003 שכר הדירה עלה 30% בעוד "סך כל השכר" במשק עלה 85% (שזה יוצא 46% לכל משפחה). השטח הבנוי לכל אזרח רק השתפר. כך גם מספר החדרים לכל תושב. מחיר הנכסים ממריא גבוה כי הישראלים מקבלים יותר ויותר הנחה על המשכנתא (הריבית ירדה 3 וחצי שנים רצופות מאז המחאה החברתית), וגם כי הם פורסים אותה ליותר ויותר שנים (ל 20 שנה, אח"כ ל 25 , והיום ל 30 שנה). בנק ישראל עצמו הודה ש 60% מעליית המחירים זה לא מחסור, זה הריבית שהוא קבע. לא ניתן לפתור בעיה מוניטרית בעזרת מלט ובטון. משכנתא קצרה תיצור החזר חודשי גדול יותר. זה טוב לרוכשים, כי זה הכי כלכלי להקטין את הריבית דריבית על ידי קיצור התקופה. אבל בפועל, כשישראלי שואל את עצמו אם כדאי לרוץ לקנות, כל מה שאכפת לו זה האם שכר הדירה שהדירה תכניס, יכסה את המשכנתא. כך חושב כל משקיע, וכך חושב כל זוג צעיר שרץ מהר לקנות דירה כדי להשכיר אותה (לא בשכונה שהוא מתכוון לגור בה בכלל). החזר משכנתא גבוה יוציא את החשק לרכוש דירות משיקולי השקעה, וגם יקטין את הסכומים שהצעירים שקונים דירה (במשמעות של בית לגור בו) - מוכנים ויכולים לשלם למוכרים. ברגע שהמוכרים יבינו שאין להם לובי לטרפד את הגזירה הזאת (180 תשלומים) - הם ייכנעו ויתחילו להוריד מחירים עד לרמה שהקונים שוב מצליחים לשלם להם. התחלות הבניה יירדו? זה פחות חשוב ממה שנדמה (כפי שהסברתי אין מחסור ממשי), וגם יש אינספור דרכים לגרום להם דווקא לעלות (מחיר מטרה/למשתכן, שיווק ללא מחיר מינימום, הכרחת בעלי קרקע ליזום בניה, וכו')
אדון עזריאל  |  19.05.15