אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה נעים יותר להתגרד דווקא בגב? צילום: שאטרסטוק

למה נעים יותר להתגרד דווקא בגב?

בלדד היקר, מדוע מגוון בעלי חיים יבשתיים ובני אדם נהנים מגירוד טוב ומתמשך בגב? דן

21.05.2015, 07:36 | בלדד השוחי

דן היקר,

 

מכיר את התחושה המטמטמת של התמסרות מחלטת לגירוד? כאילו כל העולם, על כאביו וצרותיו, פשוט נעלם? זו לא רק תחושה. כשמתגרדים הצרות באמת נעלמות לרגע. מחקרים שבהם מתנדבים התגרדו בתוך מכשירי תהודה מגנטית לניטור פעילות מוחית מראים שהגירוד אמנם "מדליק" כמה אזורים במח, בעיקר כאלו שקשורים לחוש המישוש, אך פעולתו העיקרית היא דווקא "כיבוי" של אזורים אחרים, אולי כדי ששום מחשבה תפלה לא תקלקל לך את ההנאה.

בנוסף, פעולת הגירוד, וכל פעולת חיכוך אחרת, מעמעמת כאב. ההשערה המקובלת על נוירולוגים היא שזה קשור לרוחב הפס של מערכת העצבים: הגירוד שולח למוח כל כך הרבה מידע שלכאב נותר פחות מקום. זה גם מסביר מדוע כשאנחנו מקבלים מכה אנחנו נוטים לשפשף את האזור תוך פליטת קללות עסיסיות. זה באמת עוזר.

בקיצור, אף על פי שגירוד יכול להפוך לעינוי נוראי, ברמה הבסיסית אדם מתגרד הוא אדם מאושר. ונראה שגם חיות נהנות להתגרד, ולא רק חיות יבשתיות. כמעט כל בעלי החוליות מתגרדים, כולל צפרדעים, צבי מים ואפילו דגים.

גירוד בגב. למה זה נעים?, צילום: שאטרסטוק גירוד בגב. למה זה נעים? | צילום: שאטרסטוק גירוד בגב. למה זה נעים?, צילום: שאטרסטוק

וגירוד בגב, כפי שהבחנת, באמת מענג יותר מגירודים אחרים. עד לאחרונה זו היתה רק השערה, כי כמעט כל מחקרי הגירוד עסקו אך ורק בגירודים על גב הזרוע (כנראה כי שם קל לבדוק), אך לפני כמה שנים קם פרופ' גיל יוסיפּוביץ', מומחה בעל שם עולמי לחקר הגירוד, וניסה לבדוק איפה הגירוד הכי נעים. יוסיפוביץ' נמנע במתכוון מבדיקת אזורים מוצנעים שעשויים לספק הנאה מסוג שונה לחלוטין, והמדגם שלו העלה שני כוכבים: הגב והקרסול.

אי אפשר לדעת בוודאות למה דווקא המקומות האלה כה רגישים – ברור שאיברים שונים מגיבים באופן שונה, וזו יכולה להיות סתם מקריות – אבל יכול גם להיות שיש פה היגיון. רפלקס הגירוד נועד, בין השאר, להכריח אותנו לבצע סריקה שגרתית של העור ולוודא שהכל בסדר. רק טבעי שהמקומות המגרדים ביותר יהיו אלה שקל להזניח. גם הקרסול וגם הגב נמצאים מחוץ לשדה הראייה שלנו, ואל שניהם קשה ליד המגרדת להגיע. כדי לגרד בקרסול צריך להתכופף, או לעמוד על רגל אחת, וכדי לגרד בגב צריך לעוות ולמתוח את היד כמו בשיעור יוגה. אז הגיוני ששני המקומות האלה יקבלו תמריץ מיוחד.

דרך אגב, מחקר חדש יותר של יוסיפוביץ' מאשש שגירוד, כמו פיהוק, הוא עניין מידבק, ושלעתים קרובות מספיק לחשוב על גירוד כדי להתחיל להתגרד. אז שתהיה לך התגרדות נעימה.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות