אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלוג: הירידה בכלכלה הגלובלית תקטין הצמיחה בישראל ב-0.4%-0.8% בשנה צילום: עמית שאבי

פלוג: הירידה בכלכלה הגלובלית תקטין הצמיחה בישראל ב-0.4%-0.8% בשנה

לדברי הנגידה, אם לא יימשך התהליך של עלייה בשיעורי ההשתתפות בעבודה של האוכלוסייה החרדית והערבית, בתוספת השינויים הדמוגרפיים כמו הזדקנות האוכלוסייה, עלולים לגרוע כ- 0.6% מהצמיחה השנתית העתידית

01.06.2015, 15:20 | אמנון אטד

הצמיחה העולמית המתונה הצפויה והאטה ארוכת טווח גם בהיקף הסחר העולמי עלולה לגרום לירידה של 0.4%-0.8% בשיעור הצמיחה השנתי בישראל, ביחס לשיעור הצמיחה שראינו בעשור שקדם למשבר. את התחזית הלא מעודדת הזאת השמיעה היום (ב') נגידת בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג במהלך הרצאה שנשאה בכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה.

לדברי פלוג, ישנה הסכמה רחבה לגבי ההערכה שקצב הצמיחה העולמית ב- 5 השנים הבאות יהיה נמוך משמעותית מזה שנרשם בעשור שקדם למשבר הכלכלי הגלובלי. בנוסף, קרן המטבע הבינלאומית צופה האטה ארוכת טווח גם בהיקף הסחר העולמי. 

לדברי פלוג, גם הגורם הדמוגרפי צפוי להשפיע לרעה על התפתחות הצמיחה במשק הישראלי. על פי תחזיות הלמ"ס, צפויות בתחום זה שתי מגמות משולבות. הראשונה היא שבתוך 50 שנה צפוי משקלה של האוכלוסייה היהודית הלא חרדית לקטון מכ- 70% לכ- 50%, משקל האוכלוסייה הערבית צפוי לגדול במעט, ואילו משקלה של האוכלוסייה החרדית צפוי לגדול מכ- 10% לכ- 27%. המגמה השנייה היא הזדקנות האוכלוסייה: חלקה של האוכלוסייה מעל גיל 65 יגדל מכ- 10% לכ- 17%.

חרדים בירושלים (ארכיון), צילום: רויטרס חרדים בירושלים (ארכיון) | צילום: רויטרס חרדים בירושלים (ארכיון), צילום: רויטרס

המשמעות של התפתחויות אלה היא שתחול האטה בקצב הגידול של האוכלוסייה בגיל העבודה, דבר שיפגע גם הוא בצמיחה. לדברי פלוג, אם לא יימשך התהליך של עלייה בשיעורי ההשתתפות בעבודה של האוכלוסייה החרדית והערבית, השינויים הדמוגרפיים המשולבים הצפויים עלולים לגרוע כ- 0.6% מהצמיחה השנתית העתידית.

כדי להתמודד עם ההתפתחויות השליליות הצפויות בארץ ובעולם, מציעה נגידת בנק ישראל לפעול להגדלת הפריון במשק, יחד עם שמירה על היציבות המקרו כלכלית וחיזוק העמידות של המשק בפני זעזועים. לדבריה, פריון העבודה בישראל נמוך בכ- 13% מהממוצע במדינות ה- OECD, וביותר מ- 40% מרמת הפריון בארצות הברית. הבדלים אלה בפריון הם הסיבה

העיקרית לפערים המשמעותיים בתוצר לנפש, וכתוצאה מכך גם ברמת החיים ביננו לבין שאר המדינות המפותחות. התוצר לנפש בישראל מסתכם בכ- 32,500 דולר במונחי שווי כוח קנייה (PPP), לעומת קרוב ל- 38,000 דולר בממוצע במדינות ה-OECD, וכ- 53,000 דולר בארצות הברית.

כדי להגדיל את הפריון במשק, מציעה נגידת בנק ישראל לפעול להגברת שילובן של האוכלוסיות החרדית והערבית בשוק העבודה; לעצב מדיניות יעילה, עקבית וממוקדת בתמרוץ תעסוקה, כמו למשל קשירת הסבסוד של מעונות יום לתעסוקת שני ההורים והגדלת מס הכנסה שלילי שמטפל בבעיית העובדים העניים. עוד היא מציעה לפעול להעלאת ההון האנושי תוך מתן דגש על חינוך והכשרה מקצועית, ולטפל בגורמים מעודדי צמיחה ופריון, כמו תשתיות, שיפור הסביבה העסקית, הפחתת הרגולציה, הגברת התחרות וקידום רפורמות בנמלים, במשק החשמל ובתעשיית האנרגיה והגז.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
קשקוש. גם ארה"ב וגם שאר העולם יצמחו יפה ברבעונים הבאים.
התכווצות הכלכלה האמריקאית ברבעון הראשון נובעת בעיקר מהתחזקות הדולר מול האירו והוזלה של מחירי מוצרים רבים. שימו לב לקצב האינפלציה הנמוך בארה"ב כתוצאה ממחירי אנרגיה זולים ויבוא זול מאירופה. ירידת המחירים הזו תהווה בסיס טוב לצמיחה יפה ברבעונים הבאים. כלכלת העולם לא מאטה.
חכו תראו  |  01.06.15
1.
לא צריך הרבה דירות: יש 5.6 מיליון יהודים לא חרדים, וזה יעלה רק ב 800,000 איש תוך 15 שנה. לכן
בהנחה שבדירה ממוצעת ימשיכו לגור כ 3 אנשים, יצטרכו רק 266,000 דירות שזה 17,000 דירות בשנה. שאר היקף הבניה יופנה לביקושים של חרדים וערבים שמתרבים מהר, אבל המצוקה של הדיור אצלהם לא משפיע על החילונים והדתיים שגרים בערים אחרות לגמרי. לחרדים ולערבים גם אין מספיק כסף כדי להתחרות על אותן דירות מול החילונים / דתיים. לכן שלא יפחידו אותכם עם ריבוי טבעי ממוצע בישראל של 1.9% בשנה, באוכלוסיה החילונית יהודית קצב הריבוי הוא 0.6% בשנה בלבד. הקבלנים רוצים שתאמינו שאי אפשר לבנות מספיק דירות ושהמחירים תמיד יעלו, כדי שתרוצו לקנות מהם דירות היום. לגבי הירידה בקצב הצמיחה - בקצב צמיחה איטי יותר הריבית חייבת להיות נמוכה יותר. אם קצב הצמיחה יהיה אפילו 1% שלמים איטי יותר מאשר בעשור שלפני המשבר הכלכלי (כלומר ב 1997 - 2007 ) הריבית תהיה נמוכה ב 1% ממה שהיה אז. אלא שהריבית באותה תקופה היתה 5%-6% בממוצע (הגיעה גם ל 9%) ולכן זה אומר שהריבית בהחלט יכולה לחזור ל 4% הסכנה פה היא למי שלקח משכנתא בריבית משתנה, כי ההחזר החודשי שלו יעלה ב 50%-67% במקרה כזה. ממליץ לכם לחפש את הסרטון המבוקש: הסיבה האמיתית לעליית מחירי הדירות בישראל והסיבה שבקרוב הם יירדו
ירחמיאל  |  01.06.15