אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'נט ילן על סטנלי פישר: "הוא חבר טוב עם תובנות חכמות" צילום: מיקי אלון, בלומברג

ג'נט ילן על סטנלי פישר: "הוא חבר טוב עם תובנות חכמות"

יו"ר הפד אמרה את הדברים במסגרת כתבה לבלומברג על סגנה; שר האוצר לשעבר: "פישר ידוע כמי שמקבל החלטות ומוצא פתרונות חדשניים לבעיות מורכבות"

01.06.2015, 20:23 | בלומברג

יו"ר הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב, ג'נט ילן משבחת את סגנה סטנלי פישר, אותו היא מכנה "חבר טוב" ומודה שהיא מסתמכת על "התובנות החכמות שלו" בעת תכנון המדיניות. ילן אמרה את הדברים לבלומברג שערכו כתבה על פועלו של פישר בתום שנה ראשונה לכהונתו כסגן יו"ר הפד.

קראו עוד בכלכליסט

מקורבים בתוך הבנק עצמו מתארים את פישר כיועץ נאמן לילן, זאת בעוד שהגישה הרווחת בוול סטריט היא כי לפישר אין השפעה משמעותית בבנק. אולם בבלומברג מציינים דווקא כי האופן בו הבנק המרכזי מתכונן להעלאת הריבית, לראשונה מזה תשע שנים, מזכירה את הגישה המתכווננת בה נקט פישר לפני כעשור בהיותו נגיד בנק ישראל. ילן הוסיפה כי היא נפגשת עם פישר לפחות פעם בשבוע לדיון חופשי בנושאי כלכלה.

פישר וילן. נפגשים לפחות פעם בשבוע לשיחה חופשית על כלכלה, צילום: רויטרס פישר וילן. נפגשים לפחות פעם בשבוע לשיחה חופשית על כלכלה | צילום: רויטרס פישר וילן. נפגשים לפחות פעם בשבוע לשיחה חופשית על כלכלה, צילום: רויטרס

על פי הכתבה, פישר פועל הרחק מאור הזרקורים אך הוא בעל תפקיד מרכזי בקביעת המדיניות, ועזר להגביר את המאמצים למציאת נקודות תורפה פיננסיות בכלכלה האמריקאית והעולמית. "הוא עזר לשנות את הטון", טוען הכלכלן הראשי בקרן המטבע הבינלאומית אוליבייר בלנשרד.

המחמאות לפישר לא עוצרות בילן. "הוא דיקן במדיניות מוניטארית עולמית", משבח גם קודמה של ילן בתפקיד, בן ברננקי. "הוא אדם עם מוניטין בינלאומי גבוה. זה עוזר לפד ולארה"ב ברמה העולמית".

פישר הגיע לתפקידו הנוכחי בפד לאחר שצבר ניסיון רב וקורות חיים מרשימים. בהיותו מרצה ב-MIT בין שנות ה-70 ל-90 הוא שימש כמנטור של שמות ידועים בכלכלה העולמית כיום, ביניהם ברננקי ונשיא הבנק האירופי המרכזי מריו דראגי. בין 1994-2001 עבד כבכיר בקרן המטבע והוביל מתקפה נגד משברים פיננסים שפרצו במספר כלכלות בין תאילנד וברזיל. בתפקידו האחרון לפני שעבר לפד שימש כאמור נגיד בנק ישראל, תפקיד במסגרתו היה הנגיד הראשון שב-2008 כבר בתחילת המשבר הפיננסי העולמי הוריד את הריבית והראשון להעלות אותה חזרה שנה לאחר מכן.

"היתרון הגדול מהניסיון שלו בקרן המטבע ובבנק ישראל הוא שפישר ראה שחייבים לבחור", מגיב גם שר האוצר האמריקאי לשעבר טימותי גייתנר. "הוא ידוע כמי שמקבל החלטות ומוצא פתרונות חדשניים לבעיות מורכבות, שמצביעים על יצירתיות ונכונות לנקוט בסיכונים".

גייתנר על פישר: "פתרונות שמצביעים על יצירתיות ונכונות לנקוט בסיכונים", צילום: בלומברג גייתנר על פישר: "פתרונות שמצביעים על יצירתיות ונכונות לנקוט בסיכונים" | צילום: בלומברג גייתנר על פישר: "פתרונות שמצביעים על יצירתיות ונכונות לנקוט בסיכונים", צילום: בלומברג

פישר עצמו הודה כי הוא "מתחיל להרגיש בבית בפד", זאת לאחר שבשנה האחרונה התרגל למערכת הרגולציה של הבנק המרכזי שהיא גדולה ומורכבת בהרבה מכפי שנהוג בישראל. המקורבים מוסיפים כי פישר גם נאלץ להתרגל לאווירה בפד שהיא כמובן רשמית בהרבה מאשר בישראל. הסגנון שלו חופשי יותר לעומת שאר קובעי המדיניות בבנק והוא אינו מפחד לאלתר בפומבי.

אחד ההישגים המרכזיים של פישר בשנה זו בפד היה הגברת הפיקוח אחר היציבות הפיננסית. הוא עומד בראש ועדה שהוקמה לבקשתו שבוחנת את טווח הסימנים לבעיות ומוצאת דרכים לפתור בעיות שעלולות לעלות.

"החשש הגדול ביותר שלי כרגולטור – למעשה החשש הגדול ביותר מהחיים בכלליות – הוא שאהיה ממוקד מדי בבעיות מסוימות ויצוצו בעיות אחרות מכיוון אחר שאיש לא הבחין בהן שפתאום יגיעו בלי שנהיה מוכנים", אמר פישר לבלומברג. "מה שאני באמת רוצה הוא שאנחנו נהיה מוכנים ככל האפשר להתמודד עם כל בעיה שעלולה לצוץ".

תגיות