אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלנט ינסה להחיות את הסכמי הגג צילום: מיקי נועם אלון

גלנט ינסה להחיות את הסכמי הגג

אחרי שיוזמת הסכמי הגג של משרדי הבינוי והאוצר נתקעה בעקבות הבחירות והמחלוקות עם הרשויות, יגיע היום שר הבינוי לבאר שבע במטרה לקדם הסכם חדש

02.06.2015, 08:31 | אמיתי גזית

היום ייצא שר הבינוי יואב גלנט לסיור עבודה ראשון בתפקידו החדש. היעד – באר שבע ועיר הבה”דים. על הפרק התקדמות ואולי אף חתימה על הסכם גג מול ראש עיריית באר שבע רובי דנילוביץ’, לפיתוח ושיווק 12 אלף יחידות דיור שיאפשרו לקלוט גם את קציני הקבע מקריות המודיעין והתקשוב שיקומו באזור בעוד כחמש שנים. אם אכן ייחתם ההסכם הוא יהיה הראשון שיוצא לדרך מאז נפילת הממשלה בדצמבר. ממשלת המעבר וההיעדרות הממושכת של ראש רמ”י בנצי ליברמן יצרו ואקום שמעכב חתימה על הסכמי גג עם פוטנציאל לבניית עשרות אלפי יחידות דיור.

קראו עוד בכלכליסט

הסכמי הגג נרקמים בין משרד הבינוי או רמ”י המתכננים ומשווקים את הקרקע לבין הרשות המקומית, בפיקוח משרד האוצר. המדינה מתחייבת לשאת בעלויות הקמת תשתיות ומוסדות ציבור, ובתמורה מתחייבת הרשות המקומית לזרז את היתרי הבנייה. אלא שהסכום שהרשות אמורה לקבל נגזר מערך הקרקע. כך נוצר חוסר שוויון, וערים באזור הפריפריה חוששות כי הסכום שיקבלו יהיה נמוך מדי. מהסיבה הזו למשל מתעכבת חתימה על הסכם עם אשקלון, שיאפשר בניית 17 יחידות דיור. כיוון שמועצת מקרקעי ישראל לא התכנסה בחצי השנה האחרונה לא התקבלו החלטות בנושא, אך בעוד כשבועיים היא צפויה להתכנס סוף סוף ולאשר מתווה של פיצוי באזורים שהמחירים בהם נמוכים.

שר הבינוי יואב גלנט. פתרון מגורים לעיר הבה”דים, צילום: מיקי נועם אלון שר הבינוי יואב גלנט. פתרון מגורים לעיר הבה”דים | צילום: מיקי נועם אלון שר הבינוי יואב גלנט. פתרון מגורים לעיר הבה”דים, צילום: מיקי נועם אלון

יש סיבות נוספות לעיכוב בהסכמי הגג – בהרצליה קרס המו”מ על הסכם דווקא משום שערכי קרקע בעיר גבוהים – העירייה צפויה לקבל כ־160 מיליון שקל, וברמ”י ובמשרד האוצר חשבו כי דרישתה לתקצב גם הקמת פארק מופרזת. במקרים אחרים הסכמי הגג טרם הבשילו משום שהכנת התב”ע לא הושלמה. כך בפתח תקווה, שאמורה לקלוט 12 אלף יחידות דיור במתחם סירקין; ובחיפה, שם מתגבש הסכם מורכב הכולל השתתפות של המדינה בפרויקטי שיקוע קו הרכבת.

במהלך 2014 נחתמו חמישה הסכמים – בראשון לציון ל־17 אלף יחידות דיור, בראש העין ל־13 אלף יחידות, במודיעין ל־11 אלף יחידות, בקריית ביאליק ל־7,000 יחידות ובקריית גת ל־6,400 יחידות. ההסכמים בראשון לציון, מודיעין וקריית ביאליק מתקדמים לדעת גורמים ברמ”י על פי התוכניות, אם כי בחלק מהבניינים בראש העין, שנבנו על קרקע ששווקה בהסכמי פיתוח מוקדמים, יש עיכוב באכלוס בגלל קשיים בחיבור לתשתיות הביוב. אתמול הודיע משרד הבינוי כי יפעל לתיקון הליקויים. בקריית גת שווקו 3,800 יחידות דיור מתוך 7,000 והמשך השיווקים תלוי בהשלמת מחלף, תנאי המופיע בתב”ע.

בעיריית באר שבע רואים בבחירה של גלנט לערוך ביקור ראשון כשר באזור סימן חיובי. גלנט, ששהה בעיר כאלוף פיקוד דרום (2010-2005), מתכנן לגייס עבורה תקציב משמעותי, ותהיה זו הזדמנות לבחון את יעילות השיתוף של מפלגת כולנו בין משרדי הבינוי והאוצר.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הדרך המהירה לטפל במחירים זה על ידי ביקוש והיצע. הגדלת היקף הבניה תשפיע הרבה פחות ממה שחושבים:
כשהריבית ירדה בתחילת 2009 כל העולם ואשתו רצו לקנות דירה כי המשכנתא יצאה חצי מחיר מהשכירות. הביקוש האדיר גרם לעליית מחירים מטורפת, וכבר אחרי שנה המחירים עלו בכמעט 30% . כעת במחיר הגבוה יותר, המשכנתא כבר לא היתה זולה בהרבה מהשכירות אבל עדיין היה כדאי לקנות ולא לשכור. הביקוש נמשך והמחירים המשיכו לעלות, ורק עליית הריבית ל 3% באמצע שנת 2011 קיררה מעט את הביקוש (מייקרת את המשכנתאות) ועצרה את העליות (בתל אביב היו אף ירידות מחיר קלות). לאחר המחאה החברתית החל רצף הורדות ריבית שנגמר רק עכשיו, שהלך והוזיל משכנתאות והגדיל שוב ושוב את הכדאיות לקנות ולא לשכור. לכן תפנימו: בנדל"ן ביקוש משפיע מייד על המחירים, ואילו היקף הבניה זה משהו שבכל מדינה מגיב לאט מאוד. מדינות כמו אירלנד ששילשו את היקף הבניה והגיעו ל 93,000 התחלות בניה (על מדינה קטנטונת) לא הצליחו לעצור את עליות המחירים בתקופה של ביקושים חזקים. מצד שני כשאין ביקוש המחיר צונח - ספרד, אירלנד וארה"ב, כולן צנחו בכמעט 50% כאשר הביקוש התפוגג (כי הריבית עלתה). הקבלנים באותן ארצות עצרו בניה, כמעט לגמרי, וזה לא עזר. טוב שכחלון מטפל בביקוש והיצע ולא רק בהיקף הבניה: מס על משקיעים = פחות ביקוש לרכישת דירות. מס רכוש על בעלי 3 דירות = כואב בכיס ומעודד אותם למכור דירות = יותר היצע למכירה. צעדים אלו ישפיעו תוך חצי שנה, ואילו רפורמה בהיקפי הבניה תתחיל להשפיע לכל המוקדם בבחירות הבאות, מאוחר מדי. רוצים לדעת עוד? צפו בסרטון: הסיבה האמיתית לעליית מחירי הדירות בישראל והסיבה שבקרוב הם יירדו
גבי  |  02.06.15