אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מאמצע יוני שכר המנכ"לים ייקבע בבית המשקיע הפרטי צילום: בלומברג

מאמצע יוני שכר המנכ"לים ייקבע בבית המשקיע הפרטי

הסרבול שבמשלוח כתב הצבעה ובהגעה לאסיפה מנע מרוב הציבור להשתתף עד כה בהצבעות שנדרש בהן רוב של בעלי מניות המיעוט. אבל בעוד 10 ימים יוכלו משקיעים פרטיים להצביע באמצעות האינטרנט באסיפות של חברות שהשקיעו בהן

07.06.2015, 08:11 | רחלי בינדמן

בשבוע החולף קיבלו לקוחות בבנקים השונים מכתב המדווח להם על זכותם להשתתף בהצבעות באסיפות מניות או אג"ח שיתקיימו בקרב חברות שהם מחזיקים בניירות הערך שלהן. זאת באמצעות מערכת הצבעות אינטרנטית שתחל לפעול ב־17 ביוני. משקיעים פרטיים יוכלו להיכנס לאתר אינטרנט ייעודי ולהצביע בנושאים שיעלו באסיפות של חברות ציבוריות. המהלך ייצא לדרך בזכות יוזמה של רשות ני"ע, בראשות שמואל האוזר, שגם הקימה את אתר ההצבעות.  

קראו עוד בכלכליסט

כוחם של המשקיעים הפרטיים בהצבעות באסיפות של חברות ציבוריות אמור לבוא לידי ביטוי בעיקר בנושאים שנדרש לגביהם רוב (יותר מ־50%) של בעלי מניות המיעוט: עסקאות בעלי עניין, שכר בכירים, מינוי דירקטורים, אסיפות אג"ח של חברות שנקלעו לקשיים ומבקשות להגיע להסדרי חוב ושינויים בהסכמות שבין החברה לנושיה. באסיפות כאלה נספרים רק קולותיהם של המחזיקים שהגיעו והצביעו.

לכאורה, כבר היום כל מחזיק בני"ע של חברה ציבורית יכול להיות מעורב באסיפה באמצעות הגשת כתב הצבעה ששלח מראש לחברה, ובו הוא מפרט את אופן הצבעתו (הודעת פרוקסי). אלא שהסרבול שבמשלוח הכתב ובהגעה לאסיפה מונע מרוב הציבור להשתתף באסיפות. כמו כן, רוב המשקיעים הפרטיים רוכשים ני"ע דרך הבנקים וכלל לא מעודכנים במועד קיומן של אסיפות ובדרך יכולתם לממש את זכות ההצבעה שלהם.

בעלי שליטה בחברה בורסאית בתל אביב מחזיקים בממוצע 64% ממנה, ויתר האחזקות מתחלקות בין מוסדיים (21%) ומשקיעים פרטיים (15%). אם לאסיפה מסוימת יגיע רק 1% מבעלי מניות המיעוט, די ב־0.5% מתנגדים לנושאים המועלים בה לשם הפלתם. לכן מערכת אינטרנטית תיצור מהפכה בכל הנוגע לאפשרותם של משקיעים פרטיים להשפיע על ההחלטות המתקבלות, ובלחיצת כפתור הם יכריעו את הגורל של עסקאות בעלי עניין שנויות במחלוקת ומינוי מקורבים לחברות שהם משקיעים בהן.

כיצד תעבוד המערכת? חברה תדווח במערכת המגנא (המערכת הקיימת להודעות ודיווחים של חברות ציבוריות) על מועד כינוס האסיפה, על המועד הקובע להגדרת זהות המחזיקים, הניירות שמקנים זכאות להצביע, נושאי ההצבעה וכדומה. חבר הבורסה שדרכו רכש המחזיק הפרטי את הני"ע יקלוט את הדיווח, ובמועד הקובע ימסור למערכת ההצבעות פרטים על זהותם של מחזיקי הני"ע הרלבנטיים, קוד גישה ייחודי למערכת ההצבעות עבור אותו המחזיק לאותה האסיפה, פרטים על הנייר המוחזק ואת היקף האחזקות.

במועד הקובע אמור חבר הבורסה להפיץ למחזיקי הני"ע הודעה על קיומה של האסיפה ועל מועדה, את נושאי האסיפה, קוד הגישה להצבעה באינטרנט וחלון הזמן למימוש זכות ההצבעה. מערכת ההצבעות האינטרנטית תייצר דף הצבעה באתר עבור האסיפה שבו יוצגו נושאי ההצבעה וסדר היום ותאפשר למשקיעים להצביע באסיפה.

מוסדיים המנהלים כספי ציבור חייבים כיום להשתתף באסיפות של חברות ציבוריות שהם משקיעים בהן במקרים שבהם נדרש רוב מיוחד של בעלי מניות המיעוט. עד כה נעזרו הגופים המוסדיים במשרדי עורכי דין ובחברות ייעודיות שקיבלו ייפוי כוח להצביע מטעמם, אולם מעכשיו גם הם יוכלו להצביע, באמצעות המערכת החדשה.

ביום חמישי האחרון ערכה רשות ני"ע תדרוך למוסדיים על אופן השימוש במערכת החדשה. האוזר, שנשא את דברי הפתיחה, אמר: "אחד הדברים הראשונים שהפריעו לי לאחר שמוניתי הוא ההבנה כי חסר קשר בין המשקיעים הפרטיים לבין החברות שהם משקיעים בהן. הטרידה אותי העובדה שהמשקיע אינו מעורב בהחלטות החברה למרות יכולתו להשפיע. אחת הבקשות הראשונות שלי היתה לבנות מערכת הצבעות עבור המשקיעים.

"ייחודה של המערכת הוא בקלות השימוש, בהנגשה של האסיפות הכלליות למחזיקים, במקום שיכתתו רגליים בהשגת האישורים להשתתף באסיפה. חשיבותה של המערכת היא במתן האפשרות לציבור להצביע ולהשפיע".

בורסת ת"א, צילום: בלומברג בורסת ת"א | צילום: בלומברג בורסת ת"א, צילום: בלומברג

תגיות