אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מונופול בתכנון: מצב קיצוני דורש פתרון לא שגרתי צילום: אוראל כהן

מונופול בתכנון: מצב קיצוני דורש פתרון לא שגרתי

ההחלטה לרכז סמכויות אצל שר האוצר מלאה בעיות, אך יש לה סיכוי לנצח את מפלצת הנדל"ן

09.06.2015, 08:20 | גולן פרידנפלד

ההתנגדות למהלך סיפוח סמכויות התכנון למשרד האוצר היא טבעית, מתקבלת על הדעת. במצב רגיל הרעיון של יצירת מונופול ממשלתי בתחום הדיור היה צריך להידחות על הסף. הליך התכנון אמור להיות כזה שמביא בחשבון הרבה מאוד שיקולים וכמעט אין דרך חזרה ממנו. אלא שמפלצת הנדל"ן שגדלה לממדים מטרידים דורשת נקיטת הליכים לא שגרתיים.

בשנתיים האחרונות אנחנו כותבים כאן שאין ברירה, שתהליך בניית דירה הוא ארוך מדי, נתון להטיות רבות מדי. לבנק ישראל נגמרו מזמן כל הכדורים במחסנית הדיור, שם כבר הרימו ידיים. היחיד שיכול להילחם במחירי הדיור הבועתיים שנוצרו כאן בשבע השנים האחרונות הוא שר האוצר, וכדי לעשות את זה הוא צריך לקבל כלים שעדיין לא ניתנו כאן לשר אוצר בישראל. אתמול הוא קיבל אותם.

שר האוצר משה כחלון, צילום: אוהד צויגנברג שר האוצר משה כחלון | צילום: אוהד צויגנברג שר האוצר משה כחלון, צילום: אוהד צויגנברג

אך להחלטה לרכז את כל הסמכויות בתחום הדיור אצל שר האוצר יש תופעות לוואי. בחודשים הקרובים הן יצופו על פני השטח ביתר שאת - פעם יהיו אלה ארגוני הסביבה שיעלו טיעונים מוצדקים כשלעצמם, פעם יהיו אלה ראשי הרשויות שסמכויותיהם בתחום הדיור ייפגעו, פעם אחרת יהיה זה שר פגוע שיחגוג על הכישלון הראשון בתחום הדיור. כל אלה הם בבחינת מים תחת הגשר. עיני המשקיעים שהציפו ומציפים את שוק הנדל"ן נשואות לשר האוצר, לא לדברים שיאמר. בסרט הזה הם כבר היו בעידן שר האוצר הקודם. הפעם הם מחכים לראות מעשים.

אחרי שכחלון קיבל את סט הכלים שייחל לו הוא צריך להציג תוצאות בשטח. את זה אפשר יהיה לראות במספר השיווקים שיבוצעו בפועל, במספר התחלות הבנייה ובסוף בסוף ברמות המחירים של הדירות. גם אם הכפפת הסמכויות בתחום הדיור לשר האוצר היא רעיון רע, כדאי לזכור ששום דבר מהרעיונות המעולים שטובי הכלכלנים העלו כאן עד כה לא הצליח לעצור את הדהירה במחירי הנדל"ן.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
מבקר המדינה ציטט מחקר מבנק ישראל, שקבע שרק 37% מזינוק המחירים הוא בגלל היקף בניה נמוך
אחרי שצפיתי בסרטון "הסיבה האמיתית לעליית מחירי הדירות בישראל" הבנתי ש: שינוי בביקוש למעלה או למטה ישפיע מייד על מחיר הדירות, ואילו היקף הבניה (כמות הדירות ביחס לגודל האוכלוסיה במדינה) ישפיע בהדרגה על פני הטווח הארוך. ברור גם שהמחסור קטן יחסית, כי לא היתה התייקרות יחסית בין גובה שכר הדירה להכנסה של משק בית. ובכל אופן- אם דירה היא כן מוצר במחסור, מוצדק מוסרית למנוע מאנשים לאגור 3,4,5 דירות כשלאחרים אין אפילו אחת. ברור גם שהקבלנים עושים מה שטוב לביזנס שלהם, וכשיש ירידה בביקוש הם מאיטים את מכירת הדירות כדי ליצור ירידה תואמת בהיצע, וגם מאיטים התחלות בניה חדשות. ברור גם שעם ישראל מתנפל על דירות כי ההחזר החודשי של המשכנתא נמוך יותר משכר דירה, וגם בגלל הציפיות לעליית ערך מהירה ורווחים קלים. לכן טוב שתוכנית הדיור של מפלגת כולנו כחלון, מדברת על: הבאת חברות בניה מחו"ל + כוח האדם שלהם. עידוד קבלנים לבנות בכל מחיר על ידי שיטת מחיר למשתכן (אין סיכון יזמי). מניעת ביקושים בשוק החופשי כי הציבור יעדיף לרוץ להגרלות של מחיר למשתכן. הורדת ביקוש של משקיעים עם מס רכישה גבוה בצורה מוגזמת (יש לבטל זאת בעתיד, כשהריבית כבר לא תהיה נמוכה). עידוד בעלי מספר דירות למכור ולהגדיל היצע בלוח המודעות ע"י הטלת מס רכוש שנתי עליהם. מיסוי שכר דירה כדי למנוע תופעות שמעלות ביקושים כמו למשל שצעירים היום רוכשים מהר, בכל גיל, כל דירה שזולה מספיק וברת השגה בשבילם, מתוך רצון להשכיר ביוקר ולשלם מעט על המשכנתא. הכרחת בעלי קרקע להתחיל לבנות עליה. שיווק קרקע ליזמים רק בתנאי שהם מתחייבים לסיים את הבניה תוך זמן קצוב. הגבלת משך המשכנתא לפחות מ 30 שנה כדי ליצור תחושה כאילו הריבית עלתה (החזר חודשי יהיה לא נוח, ירידה בכל הביקושים בארץ בו זמנית). התוצאה תהיה שבשוק היד השניה, שגדול פי 4 משוק הדירות מקבלן, יהיו הרבה פחות קונים והרבה יותר מוכרים. זה יוריד מחיר מיידית. בנוסף לכך התחלות הבניה ימשיכו לגדול, יהיה בעתיד (בקדנציה של הממשלה הבאה) שפע של דירות וגם שכר הדירה יוזל. בנק ישראל יאפשר להביא הון עצמי של 10% בלבד, כמו פעם. המון אנשים ששוכרים דירות כרגע, יוכלו לרכוש דירה, בקלות יחסית, ויצאו מהדירות השכורות. המון דירות להשכרה ברחבי הארץ יהפכו לריקות, זמינות לאנשים צעירים. לכן גם שכר הדירה יירד למרות שלא מכרו דירות למשקיעים
אביהו  |  09.06.15