אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האגודה לצדק חלוקתי: מושב הבונים מנסה להתעשר מקידום ההרחבה צילום: אלעד גרשגורן

האגודה לצדק חלוקתי: מושב הבונים מנסה להתעשר מקידום ההרחבה

האגודה פנתה לרשות מקרקעי ישראל וליועץ המשפטי לממשלה וטענה כי מושב הבונים מנסה להתעשר מקרקעות ההרחבות ולקדם מהלך שבאמצעותו ירכוש את המגרשים בהרחבות בהנחות; "יש לשווק את המגרשים במכרז פומבי"

10.06.2015, 18:49 | דותן לוי

בהמשך לחשיפת "כלכליסט" בנוגע להרחבת מושב הבונים, האגודה לצדק חלוקתי העבירה לאחרונה מכתבים לרשות מקרקעי ישראל וליועץ המשפטי לממשלה, שבהם היא טוענת כי בסיטואציה שנוצרה יש לשווק את המגרשים בהרחבת מושב הבונים במכרז פומבי ובהתאם להחלטות המועצה שעוסקות בבנייה בהרחבות.

קראו עוד בכלכליסט

"מושב הבונים מנסה להתעשר מקרקעות ההרחבות ולקדם מהלך באמצעותו ירכוש את המגרשים בהרחבות בהנחות הקבועות בהחלטת מועצה 1155 (שכאמור מתייחסת לחלקת המגורים ולא להרחבות!). כלומר, בהנחה של 67% וכמובן מבלי שיערך מכרז כדין, שיווק המגרשים במכרז עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי הרחב ומצוקת הדיור הקיימת בחברה הישראלית", לשון הפניה.

עוד ציינו באגודה, כי עולה חשש לניסיון של המושב לגבות כספים אסורים עליו ניתן ללמוד גם מפרוטוקול הוועד הממונה של המושב מחודש מאי השנה הקובע בסעיף 3 כי דמי קליטה לחברים חדשים שאינם בני מושב יעמדו על כ-300 אלף שקל בצמוד למדד. סעיף זה, כך נטען על ידם נוגד שורה של פסקי דין ביניהם בג"ץ שיח חדש, בג"ץ בארותיים וחוות הדעת של היועץ המשפטי דאז אליקים רובינשטיין, בהם נקבע באופן חד משמעי כי למושב אין כל זכות לגבות תשלום ולהתעשר כתוצאה מספסור בקרקעות או בזכות ההמלצה שניתנה בידו וכי על רשות מקרקעי ישראל הוטלה החובה לדאוג לכך שלא יופקו רווחים בדרך זו.

ההרחבה במושב הבונים, צילום: זהר שחר ההרחבה במושב הבונים | צילום: זהר שחר ההרחבה במושב הבונים, צילום: זהר שחר

כאמור, כפי שפורסם ב"כלכליסט" מושב הבונים מבקש להחיל עליו את החלטה 3380, המיועדת ליישום בקיבוצים מתחדשים. לפי ההחלטה, קיבוץ שמשווק מגרשים בהרחבה יכול להקצות כמחצית מהם לבנים ממשיכים במחיר של 33% מערך הקרקע, כלומר הנחה משמעותית, וזאת למרות שמרבית הפרשנויות להחלטה מצביעות על כך שהמושב כלל לא עומד בתנאים המאפשרים לו ליישם ההחלטה. מדובר על כ-60 מגרשים שנותרו למושב לשיווק בהרחבה הדרומית וכ־23 מגרשים המיועדים לבנים ממשיכים בהרחבה הצפונית, כלומר 83 מגרשים לשיווק מיידי, ועוד כ־17 מגרשים המיועדים להרחבה בהמשך.

גם באגודה סבורים כי החלטה זו הינה חסרת תוקף משפטי והנהלת המינהל אינה מוסמכת לבטל מדיניות ארוכת שנים של מועצת מקרקעי ישראל, שהתקבלה בשורת החלטות מועצה, ללא החלטת מועצה המאשרת אותה. כלומר, לטענתם לא ניתן ליישם את ההחלטה.

מתנות צריך להעניק לחלשים

עוד נטען באגודה לצדק חלוקתי, כי לגבי מגרשי ההרחבה קיימות החלטות מועצה אחרות שמסדירות את אפשרות הבניה וזאת בשל הפוטנציאל הכלכלי העצום הגלום במגרשים אלה, האפשרות לספסר בהן ובשל האיסור לגרוף רווחים בניגוד לדין מקרקעות הציבור. וכן, כי החלת התנאים המטיבים של ההחלטות הנוגעות לחלקת המגורים על הרחבות בניה חדשות עומדת בניגוד לדין, הינה בלתי סבירה בעליל ומנוגדת לעקרונות השוויון והצדק החלוקתי שרשות מקרקעי ישראל מחויבת להן.

במכתב נטען, כי אם המדינה בוחרת להעניק מתנות ראוי שתעניק אותן לאוכלוסיות החלשות בחברה, למחוסרי הדיור ולנזקקים ולא תטיב עם חלקים חזקים באוכלוסיה. "החלטת ההנהלה מבקשת למעשה להעניק הטבות בלתי סבירות במקרקעי הציבור למגזר אחד בחברה הישראלית תוך אפליה קשה של הציבור הרחב, פגיעה קשה בקופה הציבורית ועל חשבון המעוניינים להתיישב בהרחבות".

תגובת המושב

אלון שפיצר, יו"ר הוועד הממונה במושב הבונים מסר בתגובה לתחקיר כלכליסט שעסק בטענות זהות: "אני לא מקבל את אמירת התושבים בהרחבה שלפיה המושב מנסה למקסם את הרווחים משיווק המגרשים. אנחנו מעוניינים להקצות מגרשים למשפחות של חברי הבונים. יש לנו כמעט 80 משפחות של חברים באגודה השיתופית, בני המושב שאין להם כאן בתים, ואנחנו חושבים שנכון יהיה שחברי המושב יוכלו לרכוש את הקרקע ב־33% ולא ב־91% ולבנות את בתיהם במושב, כנדרש מתקנון האגודה. בנוגע לתושבי ההרחבה הם תבעו אותנו ואנחנו מתמודדים איתם בבית המשפט. אנחנו מודעים לבעיות בפיתוח הקיים ומאמינים שנצליח להחזיר את היישוב לבנייה במהרה. אנחנו מקדמים את החלטת השיוך כדי שנוכל להיכנס למהלך שיווק של כל המגרשים במושב, כולל 23–24 מגרשים שהרשות תשווק לתושבים. כך יישארו במושב רק 45 מגרשים, כולל כאלה בהרחבה שיהיו חלק מחלקת המגורים שנוכל לשווק לבנים. כמו כן, יש 17 מגרשים שצריך לתכנן לטווח הארוך. בסך הכל מדובר ב־85 מגרשים (כולל המגרשים שתשווק הרשות) שניתן לשווק בפרק זמן סביר, והתמורות שייגבו מהתושבים החדשים ישמשו לפיתוח.

"בנוגע למאגר זו עסקה טובה שמקנה לנו ערכים כלכליים טובים שהסכמנו עליהם במו"מ. אפשר להגיד שיש קשר לפסק הדין מול היזם. אנחנו יכולים להקדים את תקבולי העסקה ולהשתמש בכסף כהלוואה לצורכי המושב".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות