אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבוררים: תגמולי כיל למדינה על מוצרי המשך של מפעלי ים המלח - הרבה יותר מ-90 מיליון דולר צילום: נמרוד גליקמן

הבוררים: תגמולי כיל למדינה על מוצרי המשך של מפעלי ים המלח - הרבה יותר מ-90 מיליון דולר

כיל תידרש כיל להציג חישוב חדש שמוערך בידי המדינה ביותר מ-200 מיליון דולר. הבוררים מבקשים את החישוב החדש עד 24-23 ביוני. טענה אחת של המדינה נדחתה: כיל רשאית לנכות הוצאות אריזה, עמלת מכירות הובלה וביטוח מהארץ לחו"ל

11.06.2015, 13:22 | משה גורלי

מדינת ישראל הגישה תביעה נגד כיל שנדונה בבוררות לאחר שהתברר לה ששנים שילמה החברה תמלוגים רק על חומרי הגלם אך לא על התרכובות ומוצרי ההמשך שייצרה במפעליה בארץ ובחו"ל. בתום השלב הראשון של הבוררות במאי 2014 נקבע שעל כיל לשלם גם על מוצרי המשך המיוצרים על ידי חברות הקונצרן. 

קראו עוד בכלכליסט

המדינה דרשה שכיל תשלם לה תמלוגים בסך של 291 מיליון דולר משנת 2000 ועד למועד הגשת התביעה - מרץ 2011. בדצמבר 2014 לפי חישוביה, טענה כיל שעליה לשלם 90 מיליון דולר. המדינה השיגה על כך בפני הבוררים ואתמול (ד')התקבלו מרבית טענותיה, מה שיאלץ את כיל להגיש חישוב חדש. להערכת המדינה, לא פחות מ-200 מיליון דולר.

בדעת רוב, של הבוררים, שופטת ביהמש העליון הדימוס טובה שטרסברג-כהן ועו"ד אלקס הרטמן (הבורר מטעם המדינה), כנגד דעת המיעוט של עו"ד רם כספי (הבורר מטעם כיל), נדחו טענותיה של כיל בשלוש סוגיות מרכזיות: ניכוי ההוצאות המותרות, מוצרי ההמשך החייבים בתמלוגים ומבחן השליטה. המשמעות היא שבכל סעיף תשלם כיל הרבה יותר.

לעניין ההוצאות טענה כיל שיש לראות בהוצאות אנרגיה, אחסון וטיפול בחומרי גלם כ"הוצאות נאותות של חומרי גלם". הבוררים דחו טענה זו. לשיטתם, ההוצאות המותרות הן של אריזה, עמלת מכירות, הובלה וביטוח. נוסח זה אינו משאיר "מקום להוסיף דברים שאינם מופיעים באותו סעיף לצורך ניכוי".

מפעלי ים המלח (ארכיון), צילום: עמית שעל מפעלי ים המלח (ארכיון) | צילום: עמית שעל מפעלי ים המלח (ארכיון), צילום: עמית שעל

לעניין מוצרי ההמשך, ביקשה כיל לצמצם את כמות המוצרים רק לאלה שבהם מהווה מוצר היסוד מים המלח מרכיב דומיננטי ומהותי. לעניין זה קבע הרוב, שיש להחיל את משטר התמלוגים על מוצרי ההמשך "מבוססי חומר יסוד". כלומר מוצרים המורכבים או מכילים מלחים, מחצבים, כימיקלים מים המלח, אך ללא תוספת של "מהותי או דומיננטי" שמנסחי הזכיון לא מצאו לנכון להשתמש בהן. עם זאת הוסכם שלא מדובר במוצרים כמו פיצה (המכילים מלח) או מטוס (מגנזיום) שבהם מוצר היסוד (מלח, מגנזיום) או שולי וזניח.

לעניין השליטה נקבע שכאשר מתקיימת שליטה של כיל בחברות הקונצרן, מחויבת מי"ה (מפעלי ים המלח) לשאת במלוא סכום התמלוגים ללא קשר להיקף החזקותיה בהון המניות בחברות הקונצרן. "אין לפרשנות הנטענת על ידי ב"כ מי"ה בסיס משפטי או אחר ואין מקום להפעיל את שיקול דעתנו על מנת לקבוע חבות יחסית לפי יחס ההחזקות, כפי שביקש ב"כ מי"ה", כתבה שטרסברג-כהן.

לנוכח אלה, תידרש כיל להציג חישוב חדש שמוערך בידי המדינה בכלמעלה מ-200 מיליון דולר. הבוררים מבקשים את החישוב החדש עד 24-23 ביוני.

טענה אחת של המדינה נדחתה ונקבע שכיל רשאית לנכות הוצאות אריזה, עמלת מכירות הובלה וביטוח מהארץ לחו"ל ולא רק מהמפעל בחו"ל עד הלקוח.

הרקע להחלטה אתמול היה בהסגות של המדינה על הסכום שכיל חישבה ושילמה. נערכו שתי ישיבות בוררות במרץ. כיל החליפה את עורכי הדין שלה ובהחלטה שניתנה אתמול ביקרו הבוררים את העובדה שחילופי הייצוג גררו פתיחת שאלות ושינויי חזית מנושאים שכבר נדונו והוכרעו בפסק הדין הראשון.

את המדינה ייצגו עורכי הדין גיל אוריון, עודד רביבו ודורון קול. את כיל עורכי הדין רון ברקמן, גלעד פורת ויאיר לדר.

תגיות