אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הניצחון הבטוח של אפי נוה צילום: עידן מילמן

הניצחון הבטוח של אפי נוה

בתום מערכה סוערת הביס אפי נוה את דורון ברזילי בזכות יותר מ־60% מהקולות. ההשתתפות בבחירות הגיעה לשפל של 28% והמחישה את המיאוס מהלשכה. ערב הרפורמה מתייצב מול השרה שקד ראש לשכה חזק בהרבה מקודמו

18.06.2015, 09:15 | ענת רואה

אתמול בבוקר, לאחר לילה ארוך אם כי לא ממש מותח, כשהיה בטוח כבר בניצחונו, כתב עו"ד אפי נוה בעמוד הפייסבוק שלו שהוא "לא מתכוון לבזבז זמן בחגיגות ניצחון" ויתחיל מיד לעבוד. נוה נבחר לראש לשכת עורכי הדין במקום עו"ד דורון ברזילי. מצד אחד, הוא זכה למספר קולות הגבוה ביותר מפי שניים מאלה שקיבל ברזילי, ומנגד, שיעור ההצבעה בבחירות היה הנמוך ביותר אי פעם.

קראו עוד בכלכליסט

ואכן את חגיגות הניצחון במחנה נוה קלקל המסר המתריס שהיה בנוכחות הדלה של עורכי הדין בקלפיות, במיוחד לנוכח העובדה שהפעם נוספו נקודות הצבעה בכל רחבי הארץ כדי לעודד את עורכי הדין לצאת מהמשרדים הממוזגים ולהגיע לקלפי. זה לא קרה. לעומת 31% הצבעה בבחירות הקודמות, הפעם היו בקושי 28%.

ייהנה ממשילות כמעט חסרת תקדים

נוה צפוי ליהנות ממשילות כמעט חסרת תקדים במוסדות ובמחוזות הלשכה. המחנה שלו ניצח בכל חמשת המחוזות. גם במועצה הארצית זכתה הסיעה למספר מכובד של לפחות עשרה מנדטים, לעומת ארבעה בלבד לסיעת ברזילי. אלא שנוה מקבל לידיו לשכה שמצויה בשפל העמוק בתולדותיה.

  • 10,642 הצביעו לאפי נוה (66.5%)
  • 4,579 הצביעו לדורון ברזילי (28.5%)
  • 788 הצביעו לטלי גוטליב (5%) 

עו"ד נוה ניצל גם את החרם שהטילה הנהלת בתי המשפט על ברזילי, שנזכר לערוך משוב שופטים רגע לפני שהוא מתמודד לקדנציה נוספת והפך לחביב השופטים כשהודיע שהוא מתנגד למשוב. על מידת האהדה שברזילי זוכה לה בהנהלת בתי המשפט אפשר ללמוד, למשל, מהנוכחות הבולטת של עו"ד אביטל אוזן, העוזרת האישית של מנהל בתי המשפט מיכאל שפיצר, במחנה הבחירות של נוה, כולל לקיחת חלק בתמונות הניצחון שצולמו לפנות בוקר בבית הלשכה.

נוה מבטיח קודם כל שיקום

"יש תחושה של סיפוק", אמר נוה אתמול ל"כלכליסט", "תחושה שעורכי הדין הכירו בעבודה שנעשתה במחוז שלי בארבע השנים האחרונות, שבאמת בכל פרמטר שטיפלנו בו הוכחנו הצלחה. כשהתחלתי את הקדנציה 5,600 עורכי דין באו להשתלמויות, וכיום יש פי ארבעה. הקמתי 42 לשכות קשר שמנגישות את הלשכה גם לפריפריה. השופט עורך הדין מגיעים ליבנה, לנתניה, לא צריך להגיע רק לתל אביב. הקמנו מדרשה למשפט מעשי שזכתה להכרה לצורך גמול השתלמות, קשה מאוד לזכות להכרה כזו וזה מלמד על הרמה המקצועית שלה".

מהם האתגרים שעומדים בפניך?

"כרגע יש לי מול העיניים שלושה אתגרים דחופים במיוחד. הראשון הוא לשקם את מעמדנו בכנסת וברשויות. ארבע השנים האחרונות התאפיינו בחקיקה קשה שהמכנה המשותף שלה היה פגיעה במעמד שלנו, בכבוד שלנו, בפרנסה שלנו. זה בא לידי ביטוי בכל התחומים. האתגר השני הוא לעצור את הצפת המקצוע. 13 אלף איש הצטרפו בארבע השנים האחרונות. זה מספר בלתי נתפס. רק במחוז תל אביב יש 3,500 עורכי דין מובטלים שמחפשים עבודה. הם לא אשמים. הם קיבלו רישיון ואף אחד לא הודיע להם שהשוק מוצף. האתגר השלישי: להיאבק בכל הגופים שמסיגים את גבול המקצוע".

אתגר אחד לא ציינת: לשפר את מעמד הלשכה בקרב עורכי הדין ולגרום להם לבוא להצביע.

"בוודאי. היום הלשכה נתפסת בעיניהם כגוף שלא דואג למה שמטריד אותם, וזו התוצאה".

מעתה לא נראה קטטות בסגנון הקדנציה האחרונה?

"חד־משמעית. אני לא מאמין בגישה הזאת. אצלי במחוז זכיתי ב־11 מנדטים מתוך 21 בקדנציה הקודמת. יכולתי לנהל קואליציה עם עצמי, אבל בחרתי להקים קואליציה של 21 מתוך 21, כי אני מאמין בשיתוף. כולנו עורכי דין וכולנו רוצים לבוא לידי ביטוי. זו טובת האיגוד המקצועי. אצלי במחוז היתה הרמוניה. כך התנהלתי עם חבריי ראשי המחוזות. אין שום סיבה בעולם שזה לא יקרה עכשיו גם במועצה הארצית, במיוחד כשכל המועמדים שלי לראשי מחוזות נבחרו. אני לא מתכוון לריב עם אף אחד כי אין על מה לריב. אף אחד לא ייכנס לטריטוריה של השני, ויש מספיק מה לעשות בשביל כולם. זה יעצים את כולנו. לא יהיו מריבות והיתרון של הבחירות הוא שיש לנו משילות ואין צורך בתיקון החוק. אני יכול לקיים קואלציה מבוססת ואיתנה".

הרפורמה שמקדמת כעת שרת המשפטים איילת שקד כוללת קיצוץ של תקציב הלשכה בעשרות אחוזים כבר מינואר. מה עמדתך בנושא?

"אין לי בעיה לקצץ. התחייבתי במצע שאקצץ 10% בכל שנה, אבל אם רוצים קיצוץ גדול יותר, בואו נדבר על הדברים שצריך לעשות מהצד השני; למשל, אתיקה. במחוז שלי יש 12 עובדים במשרה מלאה לצורך האתיקה, זה עולה המון כסף. תקציב האתיקה במחוז תל אביב הוא 3.5 מיליון שקל. בואו נסכים למשל לחייב מתלוננים באגרה. למה דמי החבר צריכים לממן את כל מנגנון האתיקה? כשאדם מגיש תביעה בבית המשפט הוא משלם אגרה".

ואם יכפו עליך קיצוץ של 30%?

"יש הסכם בין הלשכה למשרד המשפטים שלפיו 2 מיליון שקל מהתקציב מיועדים לפרו בונו. אי אפשר להגיד לנו להמשיך לעשות הכל ולקצץ 30%. השקענו 20 מיליון שקל בבית הלשכה בנצרת. צריך לחשוב איך לפתור זאת".

עו"ד אפי נוה. "שלא ילמדו אותי להילחם בשופטים", צילום: מוטי קמחי עו"ד אפי נוה. "שלא ילמדו אותי להילחם בשופטים" | צילום: מוטי קמחי עו"ד אפי נוה. "שלא ילמדו אותי להילחם בשופטים", צילום: מוטי קמחי

המשוב חלף מן העולם? אתה יכול להרגיע את השופטים?

"בהחלט. אני לא מתכוון להנהיג משוב. אני מאמין בהידברות. כשצריך היה להיאבק ולצאת מול מערכת המשפט, עשיתי זאת. ראו את פרשת השופטת ורדה אלשיך. לא ראיתי את ראש הלשכה ברזילי תומך במאבק שלי, להפך, הוא נתן גיבוי לשופטת. אף אחד לא ילמד אותי להיאבק בשופטים. אני יודע להיאבק והייתי היחיד שעשה זאת. לא נכנעתי ולא נרתעתי והתוצאה ידועה. שלוש השנים האחרונות היו שנים של הרמוניה עם מערכת המשפט. בעשרות מקרים התלוננו על שופט וזה טופל מיד, גם אם לא התפרסם בעיתון. אם אני יכול להשיג מטרה בלי להלבין את פני השופט - טוב מאוד".

"לכולם נמאס ממה שהתחולל בלשכה"

עו"ד ציון אמיר, שכיהן כיו"ר ועדת הבחירות, התייחס אתמול לאחוזי ההצבעה הנמוכים ואמר ל"כלכליסט" כי הדברים מעידים על תחושת מיאוס של עורכי דין: "אין ספק שזה אומר משהו. אני חושב שיש קונסנזוס גם בקרב המתמודדים שלעורכי הדין נמאס ממה שהתחולל בלשכה בשנים האחרונות, וזה הביא אותם להדיר את רגליהם גם מפעילות בלשכה וגם מהשתתפות בבחירות".

לדברי אמיר, "המבחנים והאתגרים שעומדים היום בפני עו"ד נוה, שזכה לניצחון כל כך ברור וסוחף, הם גדולים: להחזיר את אמון עורכי הדין בלשכה ובמוסדותיה, לעסוק בשאלות רציניות שלשכת עורכי הדין צריכה לעסוק בהן, ואם בסופו של דבר אחוז ההצבעה יגדל בעוד ארבע שנים, סימן שהלשכה השתנתה ולטובה. האחוז הנמוך מעיד שהציבור איבד עניין בגוף הזה".

עורכי דין רבים התלוננו על התעמולה הבוטה והאגרסיבית שליוותה את הבחירות ועל הצפת הטלפונים שלהם במסרונים והודעות בוטות. אתה חושב שזה הרחיק אותם מהקלפיות?

אמיר: "חלק מהתופעות השליליות שבאו לידי ביטוי בתעמולה המאיס את הבחירות ואת ההתעסקות עם הלשכה. אני מתכוון להוציא קול קורא, אמרתי את זה במהלך הקמפיין וזה לא עשה רושם מיוחד על חלק מהתמודדים. אני מקווה שהיום מבינים שהציבור לא יכול לשאת תעמולה אגרסיבית או נמוכה כמו זו שנעשתה עד עכשיו. מי שרוצה לשנות יכול לעשות את זה בצורה תרבותית שמכבדת את הבוחרים והנבחרים. הדרך שבה זה נעשה עד כה הרחיקה אותם. המנצחים צריכים לדעת שהפיקדון זמני. אם לא יעשו בו שימוש ויחזרו לסורם לארבע שנים נוספות, כדאי שיידעו שימיה של הלשכה כגוף רלבנטי ספורים. גם כך הקולות הקוראים לביצוע רפורמות ואפילו הקמה של לשכה וולנטרית (שהחברות בה אינה חובה) נשמעים כל הזמן, וזה עלול לקרות".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לשכת עורכי הדין צריכה מנכל תאגיד עסקי שיודע לנהל ולייצר ערך
אפי נוה הוא פוליטיקאי יותר, לדעתי. אם הוא לא ניהל את מחוז תל אביב היטב ועובדה שיש שמה מזכירה לא יעילה כמו שני כהן שנכנסת לחשבונות אישיים עם מתלוננים בזמן העבודה זה לדעתי מעיד כי לא יודע לנהל. אז איך אתם רוצים שינהל את כל לשכת עורכי הדין? עורכי דין שבחרו בו הם לדעתי עורכי דין שלא מבינים.
נ  |  18.06.15
1.
אחוז ההצבעה הנמוך לא מצביע רק על המיאוס אלא על הצפת המקצוע
מעבר לכך שדורון ברזילי לקח את המערכת הזאת לכיוונים פוליטיים ולכלוכים אישיים - שבהחלט ממאיסים את הבחירות ועורכי דין טובים פשוט לא רוצים להצביע. הירידה באחוז ההצבעה היא ברורה. לפני 4 שנים היו 10000 עורכי דין פחות. אחוז ההצבעה בקרב הצעירים הוא נמוך כי הם עדיין לא בעניינים. ולכן אחוז ההצבעה הנמוך.
דורון ברזילי אשם  |  18.06.15