אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הספקים יתנגדו להסדר שמגה מנסה לכפות צילום: עמית שעל

הספקים יתנגדו להסדר שמגה מנסה לכפות

קבוצת אלון מנסה לכפות הסדר חוב על הספקים שצפוי להוביל להקפאת הליכים, אולם מסתמן כי הספקים יתנגדו למהלך. שטראוס וזוגלובק החליטו לעצור אספקת סחורות לרשתות נוספות של אלון ובהן am:pm ואלונית

01.07.2015, 07:16 | נורית קדוש

הניסיון של מנכ"ל קבוצת אלון ויו"ר מגה אביגדור קפלן לכפות הסדר על הספקים צפוי להוביל להקפאת הליכים לרשת מגה כבר בימים הקרובים. היום בשעות הצהריים צפוי בית המשפט המחוזי בלוד לדון בבקשתה של החברה להורות על כינוס אסיפות נושים, לפי סעיף 350 לחוק החברות. בדיון צפויים בעלי החוב להציג את עמדתם העקרונית ביחס לבקשות של מגה, ומשיחות עם ספקים עולה כי הם צפויים להביע התנגדותם להסדר.

קראו עוד בכלכליסט

חובות מגה ל־532 ספקי הסחורות מסתכמים ב־675 מיליון שקל, כשהחוב הגדול ביותר – 105.6 מיליון שקל – הוא לתנובה, המחזיקה בביטוח אשראי כמעט על כל הסכום. סגן יו"ר תנובה עמית בן יצחק מכהן גם כיו"ר אלון רבוע כחול שמחזיקה במגה. לשטראוס חייבת הרשת 68.5 מיליון שקל ולאסם 60.6 מיליון שקל. שתי החברות מבוטחות בביטוח אשראי ולכן מרבית החוב מוגן. קוקה־קולה שעצרה לפני כחודשיים אספקות למגה מחשש כי לא תוכל לפרוע את החוב, חזרה לספק לרשת רק לאחר שקיבלה ערבות מחברת האם בגובה 20 מיליון שקל. גם חברת נטו דרשה וקיבלה ערבויות כתנאי להמשך אספקה.

 אביגדור קפלן, צילום: אוראל כהן אביגדור קפלן | צילום: אוראל כהן  אביגדור קפלן, צילום: אוראל כהן

הכישלון של מגה מונח על כתפי ויסמן מאחורי הפגיעה בתדמית הרשת עומד כישלון ניהולי חרוץ, ששורשיו בבעלי השליטה. בחודשים האחרונים מתחוור לכולם שדודי ויסמן לא היה כזה מנהל דגול נורית קדוש, 7 תגובותלכתבה המלאה

אתמול בשעות הערב, ולאחר שקיבלו את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, קיימו ספקי המזון דיון שבמסגרתו גובשה עמדת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים. זאת מתוך הערכה כי השופט יתקשה לשמוע את עמדת מאות הספקים ובדרך זאת יוכלו להציג את טיעוניהם בהרחבה. לשיטת הספקים, בקשתה של מגה מבית המשפט היא לא יותר מניסיון לגלגל את האחריות לקריסת הרשת לפתחם: "בדיון נוכל להבין אם בעלי השליטה באלון רבוע כחול מעוניינים להיפטר ממגה או להציל אותם". טוען ספק גדול.

לבקשתה של מגה לכנס בתוך שבועיים אסיפות נושים אין תוחלת, אם הספקים לא יחזרו לספק בפרק זמן זה סחורה לרשת. אבל אספקות אלו יתבצעו רק בתמורה לתשלום מזומן או העמדת ערבויות על ידי בעלי השליטה בחברה. אם אלו לא יסכימו לכך, הרי שבכך יביעו את חוסר האמון שלהם ברשת. על עמדת הספקים ניתן ללמוד גם מדבריו של שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים שאמר אתמול כי "האחריות לשיקומה של רשת מגה מונחת קודם כל על כתפיהם של בעלי הרשת, אנו כספקים נסייע ככל הניתן, זאת רק לאחר שהבעלים יעשו את המוטל עליהם ויזרימו כספים. לקבוצת אלון נכסים רבים שמימושם יכול לפתור את המשבר הנוכחי".

על פי הערכות, מגה תבקש בדיון ליצור מעמד משפטי מחייב להסדר התשלומים החדש, תוך קבלת החלטה על בסיס הצבעה של 50% מהנושים ו־80% מסכום הנשיה (אחרת כל נושה המתנגד להסכם המוצע יוכל לעמוד בהתנגדותו גם אם אחרים הצביעו בעד). בנוסף יידרש בית המשפט להכריע מיהי הסמכות הניהולית האפקטיבית ביחס לתשלומים של מגה. למעשה, הנושים ובהם הבנקים וחברות ביטוחי האשראי עשויים לדרוש ליווי מנהל מיוחד, כפי שנהוג בהקפאת הליכים. "למעשה כבר הערב יתכן שמגה תימצא בהליך של הקפאת הליכים" טוען גורם בענף. "הספקים כבר לא מסתכלים רק על חובות העבר וההסדר ביחס אליהם, אלא בעיקר על העתיד. לכולם ברור כי למגה אין יכולת להבריא ולחזור למסלול ולכן אין נכונות להושיט יד למי שבעליו כבר ויתרו עליו".

העופות לא יספיקו

כבר אתמול בשעות הבוקר החלה מגה להתמודד עם עצירת וצמצום אספקה מצד הספקים. במחלקות הבשר בסניפי הרשת קיבלו כמויות מצומצמות מאד של עוף, שלהערכת קצבים בחנויות לא יספיקו לכל היום. המחלבות אמנם סיפקו מוצרי חלב, אך שטראוס בחרה לשרת רק חלק מהחנויות ובתנובה סיפקו רק כרבע מהכמות השוטפת. מרבית ספקי התוצרת היבשה עצרו אספקות לחלוטין, אולם הצעד יורגש במדפים רק בעוד מספר ימים, שכן לרשת נותר מלאי. בשעות הצהרים החלו חלק מהספקים להביע את חוסר האמון המוחלט שלהם בקבוצת אלון רבוע כחול. ספקים מובילים ובהם שטראוס וזוגלובק החליטו לעצור אספקת סחורות לא רק למגה, כי אם גם לעדן טבע מרקט ולרשתות המזון שתחת חברת דור אלון ובהן חנויות הנוחות העירוניות am:pm ואלוניות - חנויות הנוחות במתחמי התדלוק של דור אלון. שלא כמו בחנויות מגה, כאן מדובר בחנויות קטנות שגם שטחי האחסנה בהן מצומצמים, ולכן ההחלטה צפויה לייצר מחסור מיידי.

מגה בעיר , צילום: אוראל כהן מגה בעיר | צילום: אוראל כהן מגה בעיר , צילום: אוראל כהן

הרצו המוגבל של הספקים לסייע למגה נובע לא רק מהתנהלות הבעלים ששאבו את הנדל"ן של מגה לחברה־אחות, משכו דיבידנדים של יותר ממיליארד שקל והזניחו את ניהול החברה, אלא גם ממה שנתפס כחוסר שקיפות. בעוד שהספקים התבססו על הדוחות הכספיים של אלון רבוע כחול, לפיהם "תוצאות המגזר" של מגה נאמדו בשנת 2014 בהפסד של 29.5 מיליון שקל, הרי שאתמול גילו לחרדתם כי ההפסד בפועל עמד על 435 מיליון שקל לאותה תקופה. "אלון רבוע כחול מנופפים בכך שהם חברה דואלית ולכן הם לא כפופים לכל כללי הרשות לניירות ערך, אבל מבחינתנו מדובר בהסתרת מידע קריטי". טוען בכיר בחברות המזון. הספקים העריכו כי לתוצאות המגזר יש להוסיף את הוצאות שכר הדירה, ששולמו בין היתר לחברה־האחות רבוע נדל"ן, הוצאות מימון והפרשות בגין סגירת סניפים, ובכל זאת לא צפו את היקף ההפסד. גורם נוסף הביע חשש כי גם הסכום שנחשף עם הגשת הבקשה לבית המשפט אינו מציג את המצב לאשורו: "מגה הגישו חלק מהמסמכים, ובהם את דוחות הרווח וההפסד, במעטפה חתומה לעיני השופט בלבד ולא מן הנמנע ששם מסתתרים סכומים נוספים שאנחנו לא יודעים עליהם. אם היינו יודעים שהרשת הפסידה 435 מיליון שקל בשנה, היינו עוצרים את האספקות מזמן".

הספקים מדווחים על נזקים

בתוך כך, בהוראת הרשות לניירות ערך החלו החברות הציבוריות המספקות למגה לדווח כיצד משפיעה קריסתה של מגה על תוצאותיהן. החברה־האחות נעמן, שנוהלה עד לאחרונה על ידי רביב ברוקמאייר שמונה החודש למנכ"ל מגה, הודיעה כי הכנסותיה ממכירות למגה הסתכמו בשנת 2014 ב־22 מיליון שקל שהם כ־7.4% מכל הכנסותיה, כך שסיום התקשרות עם מגה עלולה להשפיע לרעה על תוצאותיה. החברה־האחות רבוע כחול נדל"ן דיווחה כי דרישת מגה להפחתה של 5% בדמי השכירות שהיא משלמת, תביא להפחתה בהיקף של כ־7 מיליון ש"ח מההכנסות השנתיות של החברה מדמי שכירות, המוערכות בכ־242 מיליון שקל ל־2015. עוד חשפה החברה כי חלקה בדמי השכירות המשולמים על ידי מגה עבור המרכז הלוגיסטי בקיבוץ אייל (50%) עומד על כ־6 מיליון שקל ל־2015.

עזריאלי החשופים ביותר

קבוצות הקניונים הגדולות שמהן משכירה מגה שטחי מסחר להפעלת החנויות שלה צורפו אתמול לבקשה שהגישה החברה לבית המשפט להורות על כינוס אסיפת נושים - שלב הביניים בניסיון להימנע מבקשה להקפאת הליכים. חברות הנדל"ן המשמעותיות שמהן שוכרת מגה סניפים הן קבוצת עזריאלי, קבוצת מליסרון, אמות השקעות וגזית גלוב. בחלק מהקניונים תופס סניף מגה שטח מסחרי יקר ערך, שכן מדובר בקניונים מובילים כמו איילון ברמת גן, מלחה בירושלים, קניון גבעתיים, קניון ערים ואחרים. הקניונים האיצו במגה לסגור את הסניפים בשנה החולפת, מתוך רצון לפנות את השטחים לשוכרים חלופיים ולמזער לעצמם נזקים. מי שבעיקר חשופה כספית למגה היא החברה־האחות רבוע כחול נדל"ן, שמשכירה למגה 86 סניפי סופרמרקט.

אורנה יפת 

תגיות