אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניצולי השואה הנזקקים קיבלו רק מחצית מהמענק ברבעון הנוכחי צילום: אביגיל עוזי

ניצולי השואה הנזקקים קיבלו רק מחצית מהמענק ברבעון הנוכחי

ועדת חוקה חוק ומשפט דנה בקושי הכלכלי של החברה להשבת נכסי נספי שואה לסייע לניצולים הנזקקים. ח"כ מאיר כהן ביקר את המחלוקת של החברה עם אוצר התיישבות היהודים שתגיע השבוע לביהמ"ש: "מצב בלתי נסבל של גופים ציוניים שעוסקים בחישובים כלכליים של מניות"

06.07.2015, 16:21 | עמרי מילמן

ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת דנה היום (ב') בקושי הכלכלי של החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי שואה שהתעורר בשנה האחרונה לאור הצלחתה של החברה להשיב כספים רבים ליורשים החוקיים. לפיה, החברה בשנים האחרונות העבירה 431 מיליון שקל בשנה. השבת הסכומים, מקשה על החברה למלא את המשימה שהטילו עליה - לסייע לניצולי השואה הנזקקים - 11 אלף ניצולים מתוך כ-180 אלף. החברה הייתה אמורה לסייע להם בהיקף של 150 מיליון שקל השנה (כאשר בשנה שעברה עמד הסיוע על 135 מיליון ולפני כן על 100 מיליון שקל בשנה).

קראו עוד בכלכליסט

לטענת החברה, היא כעת נמצאת במחסור של 15 מיליון שקל לשנה הנוכחית, ולכן החליטה להעניק ברבעון האחרון מענקים לניצולי השואה הנזקקים של כמחצית מהסכום: 1,350 שקל במקום 2750 שקל.

הדרישה לדיון הייתה מתוך המחויבות של החברה לדווח לכנסת על אי יכולתה לבצע את שהוטל עליה, אך בפועל המטרה הייתה להציג את המחלוקת עם אוצר התיישבות היהודים, שתגיע בעוד יומיים לבית המשפט. לטענת החברה להשבת נכסים, שמחזיקה 25% ממניות אוצר התיישבות היהודים, על אוצר התיישבות היהודים להעניק כדיבידנד את המניות שזו מחזיקה בבנק לאומי, מה שיכניס לקופת החברה להשבת נכסים 280 מיליון שקל. לטענתה, אם תמכור בעצמה את 25% המניות שהיא מחזיקה באוצר התיישבות היהודים, הרווח יהיה רק 206 מיליון שקל, בגלל שווי המניות הנמוך שלה.

ניצולי שואה (ארכיון). החברה לא מצליחה לסייע לניצולים הנזקקים, צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה (ארכיון). החברה לא מצליחה לסייע לניצולים הנזקקים | צילום: אלכס קולומויסקי ניצולי שואה (ארכיון). החברה לא מצליחה לסייע לניצולים הנזקקים, צילום: אלכס קולומויסקי

חברי הוועדה סירבו להתייחס למחלוקת שבין החברות, שכן מדובר בסוגיה משפטית שאינה עומדת להכרעת הוועדה, כאשר יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי סיכם את הדיון ואמר כי "ייקבע בהמשך דיון נוסף, לאחר שיתבהר ההליך הצפוי בבית המשפט ואורכו. נשאיר על הנושא על סדר היום, אסור לנו לתת למחלוקת לפגוע בניצולי השואה".

בשלב זה לא נשקלה האפשרות של להעניק את הסיוע לניצולי השואה הנזקקים בהיקף של 15 מיליון שקל, מתקציב המדינה. זאת בעוד עלות ההסכמים הקואליציוניים שעומדת על כ-7 מיליארד שקל, שמכילים בין היתר גם 20 מיליון שקל לכל ח"כ מש"ס, יהדות התורה והבית היהודי.

אחד הפתרונות שעלו מצידה של ח"כ מרב מיכאלי היה כי את הכספים ששומרת החברה להשבת הנכסים עבור תפעול לשנים 2016 ו-2017 (14 מיליון שקל ו-12 מיליון שקל) תקדיש כבר עתה לניצולי השואה שזקוקים לסיוע הזה, כאשר ימצא פתרון בהמשך לשנים הבאות.

שרת המשפטים לשעבר, ח"כ ציפי לבני אמרה: "אנחנו לא כחברי כנסת אמורים לנהל את כספי החברות ולהיכנס למצבן של חברות פרטיות. אנחנו כאן מתוך החובה שלנו כנבחרים לניצולים. החברה מילאה את תפקידה מעל למצופה וביקשה לדאוג לרווחת אלה שחיים בינינו. החברה עכשיו אומרת שיש לה בעיה, אין לה את הכסף לשלם לרווחת הניצולים. אנחנו לא רוצים להיכנס להחלטות הדירקטוריון של אוצר התיישבות היהודיים. התלונה שלי היא לא להנהלה, אלא למחזיקי המניות של אוצר התיישבות היהודים, שיש להם קשרים אדוקים לישראל ולציונות, שאמורים לדאוג לרווחת הניצולים. אני מצפה מההסתדרות הציונית לא להסתכל דרך החור של הגרוש לחשוב איך הם יכולים לסייע במקרה הזה. אנחנו צריכים פתרון מהיר ואם לא יהיה כזה, הציפייה שלי שממשלת ישראל תתערב באופן נחרץ בעניין".

ח"כ מאיר כהן שר הרווחה לשעבר תקף את שתי החברות ואמר: "אנחנו עדים למצב בלתי נסבל של גופים ציוניים שעוסקים בחישובים כלכליים של מניות, בעוד ניצולי שואה שנפטרים כל יום אינם מקבלים כסף שמגיע להם. אנחנו דורשים את העברת הכספים לחברה ולניצולי השואה".

מחברת אוצר התיישבות היהודים נמסר: "החברה להשבת נכסים ממשיכה בניסיונות ההטעיה הבוטים שלה, במקום למצוא פתרון אמיתי שיאפשר לה למלא אחר יעודה לסייע לניצולי השואה. בידי החברה להשבה, יש יכולת מיידית לפתור את המצוקה הזמנית שאליו נקלעה, ולגייס 15 מיליון שקל שיחולקו לטובת ניצולי השואה, במכירת מניות אוצר התיישבות היהודים או בכל דרך אחרת. במקום זאת, מעדיפה הנהלת החברה להשבה, להמשיך ולזרות חול ולהטעות את הציבור הרחב. הנהלת אוצר התיישבות היהודים, תתייחס בדיון המשפטי שיתקיים ביום רביעי הקרוב, את התייחסותה המלאה, והיא בטוחה שביהמ"ש ימצא את צדקתה".

תגיות