אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק ההסדרים המתגבש באוצר: מירי רגב תחלק את כספי הטוטו צילום: טלי מאייר

בלעדי לכלכליסט

חוק ההסדרים המתגבש באוצר: מירי רגב תחלק את כספי הטוטו

שר האוצר סימן כבר את המטרות העיקריות לטיפול בחוק ההסדרים: הגברת התחרות בבנקים ובענף המזון, פירוק קרטל העופות, פישוט ביטוחי הבריאות, הגבלת ההתחייבויות של הממשלה והלאמת מנגנון החלוקה של כחצי מיליארד שקל בשנה מכספי הטוטו

13.07.2015, 06:41 | שאול אמסטרדמסקי

שר האוצר משה כחלון וראש אגף התקציבים אמיר לוי מתכננים לצאת למלחמה רב־חזיתית בחוק ההסדרים הקרוב. הגופים שנמצאים כרגע על הכוונת הם מגדלי העופות, יצרני המזון, הבנקים, חברות הביטוח והטוטו. "כלכליסט" ממפה את הרפורמות העיקריות שמתוכננות להם.

קראו עוד בכלכליסט

בנקים

כספי הפנסיה יושקעו בהלוואות חוץ־בנקאיות

 

הצעד הראשון שכחלון צפוי לקדם במסגרת החוק הוא הקמת מאגר נתוני אשראי לאומי, שיכיל את היסטוריית האשראי של כל ישראלי, פירוט נכסיו וכדומה - מידע שכיום נמצא בעיקר אצל שני הבנקים הגדולים. זאת במטרה להגדיל את היכולת של בנקים קטנים למשוך אליהם לקוחות ולהציע להם הלוואות בריביות נמוכות. עם זאת, עדיין לא ברור אם וכיצד האוצר יציע רשת ביטחון ללקוחות עם דירוג אשראי נמוך, שעלולים להידחף בלית ברירה לשוק האפור.

הסעיף השני יאפשר לגופי אשראי חוץ־בנקאיים להנפיק אג"ח לציבור. הצעד יאפשר לבתי ההשקעות ולחברות כמו מימון ישיר להפוך למעניקי הלוואות לעסקים קטנים ובינוניים ולמשקי בית. כיום הגופים הללו יכולים להנפיק אג"ח רק דרך הבורסה, והשינוי בחוק יאפשר להם להנפיק אג"ח בצורה לא שקופה ישירות לגופי הפנסיה.

אמיר לוי ראש אגף תקציבים באוצר , צילום: נמרוד גליקמן אמיר לוי ראש אגף תקציבים באוצר | צילום: נמרוד גליקמן אמיר לוי ראש אגף תקציבים באוצר , צילום: נמרוד גליקמן

הסכנה בצעד היא שגופי הפנסיה יקנו את האג"ח, וישקיעו בהם את חסכונות הציבור. כך, עלול להתפתח מעגל שלילי, בדומה לזה שנוצר בארה"ב לפני המשבר, שבו הגופים הלוו לאנשים בסיכון גבוה, מכרו את ההלוואות לגופי פנסיה בצורת אג"ח, ולבסוף, כשאותם לווים לא עמדו בהחזרים, גופי הפנסיה ספגו את ההפסדים.

הטוטו

שרת התרבות תקבע כיצד לחלק את הכנסות הטוטו ולמי

 

במסגרת המו"מ הקואליציוני הציע ראש הממשלה לנפתלי בנט לקבל שליטה על הטוטו. נציגי הטוטו מיהרו להכריז אז שהטוטו לא כפוף בכלל למשרדי הממשלה, אבל כעת האוצר מבקש לשנות זאת.

הטוטו הכניס לקופתו כ־2.6 מיליארד שקל בשנה שעברה מהגרלות, מתוכם כ־470 מליון שקל (18%) נשארים כרווח שהוא מחויב לחלק לגופים שונים על פי קריטריונים בלתי שקופים, באופן שעלול להיטיב למשל עם רשויות מקומיות מסוימות. לכן בחוק ההסדרים ייכלל סעיף שקובע כי מי שיחלק בכל שנה את כספי הטוטו תהיה הממשלה או שרת התרבות, על פי קריטריונים ממשלתיים ברורים.

האוצר כבר ניסה להעביר צעד דומה לגבי קק"ל אשתקד, אך כשל בשל התנגדות פוליטית רחבת היקף. התנגדות דומה צפויה גם במקרה של הטוטו.

מירי רגב, צילום: אוהד צויגנברג מירי רגב | צילום: אוהד צויגנברג מירי רגב, צילום: אוהד צויגנברג

ביטוחי בריאות

הביטוחים המשלימים יהפכו לאחידים כמו ביטוח רכב חובה

 

האוצר מתכוון לכפות על קופות החולים לשווק ביטוחים משלימים אחידים (בדומה לפוליסת ביטוח רכב חובה), באופן שיאפשר לציבור להשוות בינם לבין הביטוחים הפרטיים של חברות הביטוח. זאת כדי לצמצם את תופעת כפל הביטוחים. עם זאת, החסמים בתחום, כמו העובדה שלא ניתן לשנות בדיעבד ביטוחים קיימים, עלולים למנוע את הצלחת המהלך.

בנוסף, באוצר צפויים לאמץ מסקנה מוועדת גרמן ולמנוע מהמבוטחים את האפשרות לפנות לרופאים פרטיים ולקבל החזר כספי בדיעבד מחברת הביטוח או מקופות החולים. במקום הם יוכלו לעבוד רק מול רופאים שנמצאים ברשימות הסדר. המהלך אמור להוזיל את מחיר הביטוח, וצפוי לפגוע בעיקר בקופת חולים מכבי.

פרק הבריאות בחוק ההסדרים טרם הושלם ובימים אלה נעשית עבודה משותפת של האוצר מול משרד הבריאות בניסיון לכלול גם תקציבים לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בצד הגבלת המערכת הפרטית.

מזון

ייפתח יבוא מקביל של מזון יבש, וקרטל העופות יפורק

 

באוצר מתכננים כמה צעדים נרחבים בתחומי המזון. הראשון שבהם הוא הרפורמה לפתיחת שוק יבוא המזון היבש (רפורמת הקורנפלקס). שוק המזון היבש מגלגל כ־22 מיליארד שקל בשנה, ובאוצר רוצים לאפשר ליבואנים לייבא בייבוא מקביל מוצרי מזון ללא קבלה מראש של אישורים והיתרים ממשרד הבריאות, למשל. תחת זאת הממשלה תבדוק בדיעבד אם המוצרים שיובאו עומדים בתקן בינלאומי.

בנוסף, באוצר מתכוונים לבטל את קרטל העוף. באוגוסט 2012 חתמו מגדלי העופות על הסכם שקובע כיצד הם מחלקים ביניהם את שוק העופות, שמגלגל כ־4 מיליארד שקל בשנה. מאז, על פי נתוני האוצר, מחירי העוף עלו ב־25%, בזמן שמדד המחירים הכללי עלה ב־3% בלבד. לחקלאים יש פטור מהסדר כובל שניתן בידי הממונה על הגבלים, וחוק ההסדרים החדש יתקן זאת.

הנומרטור

הממשלה לא תיתן הבטחות שיחרגו מהמסגרת הרב־שנתית

 

ולבסוף, כדי למנוע חזרה של המצב הנוכחי, שבו הממשלה הבטיחה יותר מדי כסף ללא כיסוי, באוצר מתכוונים להפעיל מערכת חדשה: החל מינואר 2016 הממשלה לא תוכל לקבל החלטות שחורגות מהמסגרת התקציבית הרב־שנתית (שנקבעת לפי כלל ההוצאה המגדיר בכמה יגדל התקציב בכל שנה). זאת בניגוד למצב כיום שבו הממשלה מקבלת החלטות במיליארדי שקלים ובסוף השנה מבצעת קיצוצים כדי לממן אותן.

המערכת אמורה להיות שקופה לציבור בזמן אמת כדי לחייב את הפוליטיקאים להציג מאיפה הם מתכוונים להביא את הכסף להחלטות שלהם, ולא רק לפזר הבטחות ללא כיסוי.

בסוף השבוע שעבר העביר משרד האוצר את טיוטת חוק ההסדרים לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה. זה אמור להחליט בימים הקרובים מה הוא מאשר להגיש לכנסת במסגרת חוק ההסדרים ומה לא. בעבר היועץ המשפטי פעל לצמצום היקפו של חוק ההסדרים, מתוך עקרון שרק חקיקה שקשורה במישרין לתקציב תישאר בחוק ההסדרים, וכל היתר יפוצל לוועדת הכנסת הרלוונטיות ויידון בנפרד. ממשרד האוצר ומלשכת השר מופעל לחץ על היועץ להביא השנה חוק הסדרים עבה לכנסת וייתכן שהיועץ ישנה את עמדתו העקרונית.

תגיות

36 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
מדינת חלם
חוק ההסדרים זה ספר בדיחות-מחד נותנים את זכות הבחירה בקרן הפנסיה לעובד מאידך אומרים לו לך לקרן ברירת מחדל שהמדינה תקבע ,היא יודעת מה טוב עבורך דהיינו המדינה מנסה לדחוף את כולנו לנעליים מידה 40 גם אם יש כאלה שנועלים 45 או 46.די הרבו הניחו לנו הבאתם עלינו את הפנסיה התקציבית ואת הפנסיות הגרעוניות ועכשיו פנסיה ממלכתית.....הסוף הרי ידוע כולנו נשלם את מחיר המשחקים של דורית וכחלון.
עינת , חולון  |  31.07.15
לכל התגובות