אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרעי: "הרשות לחדשנות הכרחית בשל הירידה בייצוא" צילום: חיים הורנשטיין

דרעי: "הרשות לחדשנות הכרחית בשל הירידה בייצוא"

כך אמר שר הכלכלה בדיון של ועדת הכספים בנושא הרשות, שעתידה להחליף את משרד המדען הראשי ולתמוך בהייטק הישראלי. לעומתו, הזהיר ח"כ אראל מרגלית מפני מצב בו יגרום החוק לרשות להתחרות במגזר הפרטי ואף לצבור חובות

20.07.2015, 13:02 | אורי תובל

ועדת הכספים החלה היום (ב') רצף דיונים בחוק להקמת הרשות הלאומית לחדשנות טכנולוגית, שתחליף את המדען הראשי במשרד הכלכלה. במטרה לאפשר לרשות גמישות בשוק ההייטק העולמי, מציע החוק להקים כחלק מהרשות תאגיד סטטוטורי, שיאפשר לה לגייס כספים ולהקצות כספים באופן גמיש כחלק מהשוק.

קראו עוד בכלכליסט

עם זאת, המדיניות עדיין תיקבע על ידי הממשלה, כדי לוודא שהרשות לא תפעל לפי שיקולי רווח אלא לפי השקעה בחדשנות ובסיכון.

לפתיחת הדיון בחוק הגיעו שר הכלכלה אריה דרעי, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד וכן מנכ"ל משרד הכלכלה עמית לנג. כמה מחברי הכנסת, ובהם מיקי רוזנטל ובאסל גטאס, הביעו בתחילת הדיון חשש מכך שעדיין לא נחתם הסכם עם עובדי המדען הראשי לקראת המעבר לרשות, אולם היו"ר משה גפני מנע דיון בנושא כשאמר שהוא יידון כחלק מסעיפי החוק. הוועדה תדון ברציפות בסעיפים בימים הקרובים, לקראת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית עד השבוע הבא - האחרון של מושב הכנסת.

שר הכלכלה אריה דרעי, צילום: עמית שעל שר הכלכלה אריה דרעי | צילום: עמית שעל שר הכלכלה אריה דרעי, צילום: עמית שעל

"אני מוותר על סמכויות על גוף גדול, סיירת המטכ"ל שלנו, לא תחת אילוץ אלא כי אני מאמין בזה אחרי הרבה מאוד דיונים שקיימנו", אמר השר דרעי." אנחנו במגמה של ירידה בייצוא וההייטק הוא מנוע הצמיחה החשוב ביותר שלנו. בעבר היינו בחזית אך העולם עבר אותנו בחדשנות וביוזמה, עלה התלמיד על רבו, וצריך לשאוף להוביל כמו לפני 20 ו-30 שנה".

תמיכה או תחרות?

דרעי התייחס לחשש שיצירת רשות עצמאית ובעלת חופש עסקי תגרום לה להעדיף שיקולים כלכליים על פני פיתוח התעשייה. "המדען צריך לעסוק גם בדברים עתירי סיכון שהשוק הפרטי לא ייכנס אליהם ואני חושב שההצעה מאוזנת. זה תאגיד לביצוע, אבל התקציב והמדיניות נשאר בממשלה ובמשרד הכלכלה. המבנה החדש יאפשר למדען לגייס כסף, כשכיום הוא בתקציב שהולך ויורד".

על עתיד העובדים אמר דרעי: "אני מאחל לכל ועד עובדים הסכם כמו זה שאמור להיחתם". לדבריו, כל עובד יוכל להחליט אם לעבור לרשות, להישאר במשרד הכלכלה או לפרוש "בהסכם מכובד". כמו כן, תתאפשר לעובדים תקופת ניסיון שהאורך שלה עדיין לא נקבע סופית, שבסופה יוכל העובד להחליט אם לשוב למשרד הכלכלה. אראל מרגלית הזהיר: "החוק עלול לגרום לרשות להתחרות במגזר הפרטי. סכנה שנייה - שבמקום לתת תקציב יגידו שהרשות יכולה לגייס חוב. ושלישית - התעשייה חייבת להיות מעורבת". עוד הוא קרא למקם את הרשות בירושלים. השר דרעי הבטיח שיפעל בנושא.

"הצמיחה בשנים הקרובות תהיה נמוכה ותבוא בעיקר מצריכה ולא מיצור. הרשות היא כלי חשוב לעידוד הפריון והטכנולוגיה, היצוא והצמיחה", אמר באב"ד. "למדען יש כלים מוגבלים של שנות השמונים ועכשיו ניתן לו כלים של גמישות כדי של נפספס את ההייטק. זאת לא הפרטה, התמלוגים יחזרו לתקציב".

כבר לא צריך לברוא את אומת הסטארט-אפ

אבי חסון, המדען הראשי במשרד הכלכלה, הדגיש שמטרות החוק החדש זהות למטרות הקודמות, "אולם החוק שחוקק לפני 30 שנה שיקף מציאות שונה לגמרי. היום כבר לא צריך לברוא את הסטארט-אפ ניישן אלא לשמר את התחרותיות. כיום לוקח לנו שנתיים להוציא תקציב על פרויקט שעליו החלטנו, ואז זה כבר לא רלבנטי. בנוסף, הרשות תחבר לחדשנות ולפריון הגבוה גם את התעשייה המסורתית והמגזר הציבורי".

המדען הראשי, אבי חסון, צילום: עמית שעל המדען הראשי, אבי חסון | צילום: עמית שעל המדען הראשי, אבי חסון, צילום: עמית שעל

מנגד, יו"ר איגוד תעשיות האלקטורניקה והתוכנה בהתאחדות התעשיינים, אלישע ינאי, התריע שאין צורך להקצות מתקציבי הרשות לגיוס אג"ח, כפי שמתוכנן. "המדען הוא אחת התוכניות המוצלחות לדורות. אבל בחוק החדש נכנסים נושאים כמו גיוס חוב, קבלת תרומות ושותפויות מוגבלות – כמו סטארט-אפים. נניח יקצו 10% מתקציב הרשות של 1.5 מיליארד שקל להשקעה בקרנות שממילא מגייסות מיליארדים - למה זה דרוש? עדיף להשקיע בחברות ההייטק המבוססות שמאפשרות תעסוקה וייצוא".

יואב שלוש, יו"ר משותף של איגוד התעשיות המתקדמות בישראל הצטרף ודרש שיהיה רוב לנציגי ציבור בוועדות גיוס ההון והחוב.

תגיות