אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צה"ל מציג את 'תוכנית גדעון': צמצום של 2,500 אנשי קבע ו-100 אלף מילואימניקים צילום: אלכס קולומויסקי

צה"ל מציג את 'תוכנית גדעון': צמצום של 2,500 אנשי קבע ו-100 אלף מילואימניקים

הרמטכ"ל גדי איזנקוט הציג את התוכנית הרב שנתית להתייעלות צבא ההגנה לישראל לפיה יצומצם כוח האדם במילואים ובסדיר והגיל הממוצע של המפקדים יירד - זאת במקביל למסקנות ועדת לוקר שהוגשו בשבוע שעבר לראש הממשלה

20.07.2015, 17:58 | עמרי מילמן

יום לפני פרסום המלצות דו"ח לוקר לתקציב הביטחון שדורשות מצה"ל לבצע מספר מהלכי התייעלות מפרסם הרמטכ"ל גדי אייזנקוט את התוכנית הרב שנתית שלו,המכונה "גדעון" שכוללת קיצוצים שונים. הרמטכ"ל הודיע כי יתבצע קיצוץ של 6% במטות ובמפקדות במטרה להקטין את היקף כח האדם, יחד עם קביעת יחס פיקוד של אחד לחמש- למשל סגן אלוף אחד על חמישה רבי-סרנים, במטרה להקטין את היקף הקצינים במטות צה"ל. עוד מתכנן אייזנקוט לקצץ במערכים שונים, שאינם בליבת הפעילות של צה"ל כמו החינוך הרבנות, גל"צ, צנזורה, מבקר צה"ל, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים וקצין המילואים הראשי. כמו כן, היחידות הארטילריות יעברו ארגון מחדש ומספר גדודים ואגדים ייסגרו. בצה"ל מציינים כי צמצום הכוחות יבוא לידי ביטוי גם בחיל הים, לאחר שתוצא משימוש צוללת אחת ומספר הסטי"לים יצומצם לתשעה בלבד.

קראו עוד בכלכליסט

חיילי צה"ל בצוק איתן. מספר אנשי הקבע והמילואים יצומצם משמעותית, צילום: אי פי איי חיילי צה"ל בצוק איתן. מספר אנשי הקבע והמילואים יצומצם משמעותית | צילום: אי פי איי חיילי צה"ל בצוק איתן. מספר אנשי הקבע והמילואים יצומצם משמעותית, צילום: אי פי איי

הצמצום בכוח האדם בא לידי ביטוי גם במטה הכללי, שצומצם בכ-18% לאחר שבוטלו מספר תקני דרגת אלוף: דרגת הפרקליט הצבאי הראשי הורדה לתת-אלוף, תפקיד מפקד גייס אוחד עם תפקיד מפקד המכללות והפיקוד על גיס נוסף כבר לא יעמוד בפני עצמו. קיצוץ נוסף ייעשה במערכי החינוך, הרבנות, גל"צ, צנזורה, מבקר צה"ל, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים וקצין המילואים הראשי.

אבל המהלך משמעותי ביותר בתוכנית הוא ירידה בכוח האדם בסדיר: על פי התוכנית שמציג איזנקוט תהליך צמצום אנשי הקבע שהחל ב-2014 יימשך ועד תחילת שנת 2017 יהיו 2,500 פחות משרתי קבע. במקביל, המטרה היא להוריד את הגיל הממוצע של מפקדי הגדודים ל-32 והגיל הממוצע של מפקדי החטיבות ל-40 עד 42 (כיום מפקדי הגדודים בני 35 עד 37 וגיל מפקדי החטיבות הסדירות הוא סביב 45).

גם מערך המילואים צפוי לעבור שינויים משמעותיים. עפ"י מסקנות ועדה שהוביל אלוף רוני נומה הוחלט לצמצם את כמות משרתי המילואים ב-100 אלף אנשים. כמו כן, ייסגרו מספר חטיבות ארטילריה ונשק סטטיסטי, זאת בהמשך לסגירת שש חטיבות טנקים, שני אגדים ארטילריים וגדודים רבים בפיקוד העורף. כמו כן, ייגברו האימונים ותשופר מיומנות אנשי המילואים.

מהלך נוסף שמקדם הרמטכ"ל הוא הפרטת משימות של הפרקליטות הצבאית, יועכ"ל (היועץ הכלכלי של הרמטכ"ל) ומחלקת מדעי ההתנהגות, והעברתן לחברות אזרחיות. יש לציין כי לפחות בכל הנוגע ליועכ"ל לא מדובר במהלך חדש.

כשם שמשרד האוצר עושה שימוש נרחב בחברות ייעוץ, גם צה"ל שכר את שירותי חברת הייעוץ מקינזי. עלות שירותי הייעוץ, שמסקנותיו פורסמו ב-2009 עמדה על 150 מיליון שקל. מלבד צעדי ההפרטה הודיע גם אייזנקוט כי יתבצע "ביטול הכפילויות בצבא. גופי התורה והארגון וגופי כוח האדם בצה"ל יאוחדו.

יש לציין כי בכל הנוגע להתייעלות בכח האדם, אותו הדו"ח של מקינזי כלל גם חלק שני העוסק בכח האדם. בעוד שאת החלק הראשון שהתמקד בתחום הבינוי והרכש אומץ בגאווה גדולה על ידי שר הביטחון והרמטכ"ל, החלק השני, שעסק בהתייעלות כח האדם, נקבר ומעולם לא פורסם. במשרד הביטחון סירבו עד כה לפרט מה עלה בגורלו.

תגיות