אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פלוג בחרה בשמרנות

פלוג בחרה בשמרנות

הנתונים הכלכליים הכתיבו הפחתה בריבית, אבל הנגידה בחרה בדרך הקלה והפחות דרמטית - השארת הריבית ללא שינוי, והעדיפה לחכות להחלטת הפד בארה"ב

24.08.2015, 16:41 | נעמה סיקולר

כשקרנית פלוג מסתכלת ימינה ושמאלה היא לא מזהה אחריות כלכלית, לא מצד ראש הממשלה ולא מצד שר האוצר. אבל היא כן רואה את הצמיחה המדשדשת, את היצוא שהתרסק, את תחזית האינפלציה שירדה מתחת לרף שבנק ישראל הגדיר ואת הטלטלות בשווקים. היא רואה הנהגה כלכלית שמביאה, באיחור, תקציב מדינה עם יעד גירעון גבוה והנהגה שגם מקצצת בתקציבי השירותים החברתיים ואפילו במנועי צמיחה כמו תקציב התחבורה, גם לא מעלה מסים (אפילו לא מסים פופולאריים כמו מס ירושה), גם לא מתיימרת אפילו לבחון מחדש פטורים היסטוריים ממס רק כי זה מורכב פוליטית, ומקדמת תקציב שבמובנים רבים איננו בר קיימא.

היא רואה הנהגה כלכלית שנזכרת שוב באיחור לנסות לברר מה קרה לייצוא ובמקום לחזק את הצמיחה באמצעות התקציב עוסקת בינתיים רק בהקמת צוותי עבודה עם התעשיינים. אבל כשקרנית פלוג מסתכלת ימינה ושמאלה היא גם רואה ביקושים היסטריים בשוק הדיור וזה כבר הופך את החלטת הריבית לממש לא פשוטה.

הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, צילום: עמית שאבי הנגידה, ד"ר קרנית פלוג | צילום: עמית שאבי הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, צילום: עמית שאבי

לכאורה, על פי קו המדיניות שהכתיבה קרנית פלוג, והכתיב גם קודמה, בנק ישראל צריך לדאוג למה שהוא תופס בעיקר בתחום אחריותו – אינפלציה, צמיחה ומטבעות, והממשלה היא זו שצריכה לדאוג למה שהיא מופקדת עליו - שוק הדיור. במשוואה הזו, על פניו, ההחלטה המתבקשת היתה הורדת ריבית. אבל מצב שוק הדיור כל כך גרוע, כל צעדי המיסוי למיתון הביקושים לא מספקים עדיין את הסחורה ובצד ההיצע ודאי אין בשורה. אם מוסיפים לזה את החשיפה המוגברת של הבנקים לשוק הדיור ואת ההשפעה של הורדת ריבית גם על יציבותם והנה לכם החלטת ריבית שמנותקת מהמציאות המאקרו כלכלית בדיוק כשם שהתקציב מנותק ממנה. הנחמה היחידה היא שריבית אפשר לשנות בכל רגע נתון, להבדיל מתקציב שאין לאיש אינטרס לשנות בגלל המחיר הפוליטי הגבוה והסחטנות הסקטוריאלית הצרה שתתלווה לכך.

ההחלטה הריבית אולי לא מחריפה עוד יותר את מצבו של שוק הדיור אבל היא עלולה להחריף את מצבו של היצוא הישראלי, שציפה להיחלשות נוספת של השקל שהיתה מתרחשת אם הריבית היתה יורדת. 

לקרנית פלוג היתה הזדמנות לקבל החלטה אמיצה ולא טריוויאלית גם אם כזו שתעורר עליה פרצי ביקורת אבל בהיעדר הנהגה כלכלית אחראית היתה כנראה צעד בלתי נמנע. אבל מכיוון שלא רק מחירי הדירות יושפעו ממנה אלא גם החשיפה של המערכת הבנקאית לאשראי בתחום הדיור, הרי שניתן היה לגבות אותה גם אם לא בטווח המיידי מגבלות חדשות על שוק המשכנתאות.

ההחלטה הזו, לפחות בינתיים, לא צפויה להקצין את היחסים המעורערים שקיימים ממילא בין שר האוצר לנגידה. אותו שר אוצר שבפגישתו הראשונה בבנק המרכזי לאחר שנכנס לתפקידו מיהר לבקש מהנגידה לגבות את כוונותיו ומעשיו בתחום הדיור בהעלאת ריבית ונענה בשלילה, ולאחר מכן האשים את הנגידה, אגב התנגדותה לרפורמות שהוא מתכנן בשוק האשראי שהיא סתם פקידה אפורה.

ואולי במידה מסוימת ההחלטה הזו גם לא מפתיעה. עד היום קרנית פלוג לא זזה מילימטר בניגוד למדיניות שמכתיב באמריקה האיש שהמליך אותה. עיני כל העולם נשואות לנאום של סטנלי פישר, סגן יו"ר הפד, ביום שבת שבו מצפים שיאותת האם פניו של הפד להעלאת ריבית בספטמבר, או שמא ידחה את המהלך לדצמבר. בזמן שאי הוודאות בארה"ב היא בשיאה, אולי לא היה ריאלי בכלל לצפות מקרנית פלוג לקחת החלטה הפוכה ממדיניותו של פישר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
הגיע הזמן להבין שריבית אפסית גורמת אך ורק נזקים
הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש, צריך להבין שרביות נמוכות מידיי גורמות רק נזקים וניפוח בועות בשווקים שונים. צריך גם לזכור שניפוח הבועות ואחר כך פיצוצן מוביל תוך כדי התהליך לריכוז הון בידי המאיון העליון על חשבון שכבות הביניים והתחתונות. השפעת הריבית הנמוכה בתחום הנמוך נעשית הופכית להשפעתה בתחום הנורמלי. היא גורמת להצבר הון בקופות החברות ולוא דווקא מגבירה השקעות ריאליות חיוביות. ובעיקר הריבית הנמוכה אינה מגבירה את הצריכה אלא מורידה אותה בשל הפחד של משקי הבית מהעתיד מתוך הידיעה שאי אפשר להרויח רווח בטוח וראוי בפעילות חיסכון שגרתית. וגם מתוך ריכוז האמצעים הכלכליים לצורך "השקעות" ממונפות בגדול בבועות הנדל"ן או רכישות רכב במינוף , נכון שבנק ישראל נאלץ להגרר אחרי הנורמה המוכתבת עלידי האמריקאים ומירווח הפעילות שלו מוגבל. אבל הפנמה של הכתוב כאן תוכל לעזור לו לבחור בפתרונות אחרים, אולי לא פוופולריים כמו הגבלות על קצב תנועות הון ספקולטיבי, שיחליפו את הצעדים שהוא נוקט היום בשאיפה להחליש את השקל.
נוח , ת"א  |  26.08.15
1.
מדיניותה של פלוג היא הכל חוץ משמרנית
אם קרנית פלוג הייתה באמת "שמרנית", היא מעולם לא הייתה מורידה את הריבית לתהומות כאלו, ובוודאי שלא מחזיקה אותה כה נמוכה זמן כה רב. להזכירכם, רמות הריבית הנוכחיות הן נמוכות באופן היסטורי, וזה ממש פאתטי מצד כתבים להתדיין אם הזזה של שבריר אחוז בריבית הנה או הנה תשנה דבר מה. בכל תקופה אחרת בהיסטוריה ריבית שמתחת ל5% נחשבת למדיניות מתירנית, ומתחת ל3% - הפקרות של ממש. כל הבנקים המרכזיים ברחבי העולם מתנהלים כיום בהפקרות, ואנחנו עוד נשלם על כך.
אורן  |  25.08.15