אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביום שני: נתניהו שוב יכנס את הכנסת כדי לקחת את סמכויות דרעי בגז צילום: אוהד צויגנברג

ביום שני: נתניהו שוב יכנס את הכנסת כדי לקחת את סמכויות דרעי בגז

רה"מ ינסה ליטול משר הכלכלה את הסמכות לעקוף את הממונה על ההגבלים ולהעביר אותה לממשלה. בינתיים לא ברור כיצד ישיג רוב לצעד זה. יו"ר ועד הכנסת דוד ביטן: "לא נסכים שרפורמות שחשובות לליכוד לא יאושרו גם"

04.09.2015, 11:06 | אורי תובל

האם נתניהו קרוב לאישור מתווה הגז? ביום שני יכנס ראש הממשלה את מליאת הכנסת לדיון פגרה מיוחד, במטרה לקחת משר הכלכלה אריה דרעי את הסמכות לעקוף את הממונה על ההגבלים העסקיים, ולהעביר אותה לממשלה. לעת עתה לא ברור כיצד ישיג נתניהו רוב לצעד זה, אולם יו"ר ועדת הכנסת דוד ביטן מהליכוד אמר ל"כלכליסט" כי הכוונה היא לאשר באופן כולל את כל הסוגיות שנמצאות במחלוקת בתוך הקואליציה: מתווה הגז, הקמת רשות החשמל וששינסקי 2.

גורמים אחרים הוסיפו לעסקה גם את הפטור ממע"מ שדורש דרעי. עוד אמר ביטן כי "הח"כים של הליכוד לא מוכנים שכל הרפורמות של השותפות הקואליציוניות יאושרו, ואילו מה שחשוב לליכוד - מתווה הגז, רשות החשמל, ושינויים חברתיים נוספים - לא יאושר. 30 מנדטים צריכים לבוא לידי ביטוי".

קראו עוד בכלכליסט

 דרעי מסרב להפעיל את סמכותו לפי סעיף 52 לחוק ההגבלים העסקיים המאפשרת לו לתת בעצמו פטור מהסדר כובל במקום הממונה על ההגבלים. כזכור, בסוף יוני כבר ניסתה הממשלה לקחת מידיו של דרעי את הסמכות הזאת ולהעביר אותה לממשלה, אולם נתניהו לא הצליח לגבש לכך רוב. זאת לאחר ששלושה משרי הממשלה - משה כחלון, יואב גלנט וחיים כץ - סירבו להשתתף בהצבעה בשל ניגוד עניינים, ואביגדור ליברמן החליט "לתקוע" את נתניהו כשהודיע שלמרות תמיכתו המהותית במתווה הגז, לא יסייע בפתרון הבעיה הפוליטית של העברת הסמכויות.  

שר הכלכלה אריה דרעי. מסרב להפעיל את סמכותו לפי סעיף 52 , צילום: שאול גולן שר הכלכלה אריה דרעי. מסרב להפעיל את סמכותו לפי סעיף 52 | צילום: שאול גולן שר הכלכלה אריה דרעי. מסרב להפעיל את סמכותו לפי סעיף 52 , צילום: שאול גולן

נכון להבוקר, גם בכולנו וגם בישראל ביתנו אומרים כי עמדתם נותרה זהה - כך שנתניהו יוכל להשיג רוב להעברת הסמכויות רק אם חברי אופוזיציה ייעדרו מההצבעה. בכנסת נפוצו שמועות על היעדרות אפשרית של ח"כים מהרשימה המשותפת לאחר שנתניהו אישר בשבוע שעבר תוכנית חומש בעלות של 900 מיליון שקל למגזר הערבי, אולם אין לכך כל אישור. אם תאושר העברת הסמכויות, נתניהו יוכל לאשר את המתווה בהקדם, אפילו בהצבעה טלפונית של שרי הממשלה.

ביטן אמר ל"כלכליסט", כי המטרה היא להביא לאישור את כל הנושאים שבמחלוקת: מתווה הגז, הקמת רשות החשמל וששינסקי 2. כזכור, החליט ביטן לקטוע את ישיבת ועדת הכנסת ביום רביעי בלילה שהצביעה על חלוקת סעיפי חוק ההסדרים לוועדות הכנסת השונות. הישיבה התפוצצה משתי סיבות. הראשונה היא מחלוקת בתוך הקואליציה בנוגע לקידום חוק מיסוי משאבי טבע - מסקנות ועדת ששינסקי השנייה. כחלון ודרעי מעוניינים שהסעיף יישאר בחוק ההסדרים, ואילו הליכוד מעונין להוציא אותו משם וזאת למרות שהמפלגות כבר הגיעו להסכמה לפני כשבועיים בקבינט הכלכלי על הקמת ועדה משותפת לנתניהו, כחלון דרעי ואיילת שקד.

דוד ביטן. "המטרה להביא לאישור את כל הנושאים שבמחלוקת", צילום: קובי קואנקס דוד ביטן. "המטרה להביא לאישור את כל הנושאים שבמחלוקת" | צילום: קובי קואנקס דוד ביטן. "המטרה להביא לאישור את כל הנושאים שבמחלוקת", צילום: קובי קואנקס

הסיבה השנייה היא מחלוקת חריפה עם האוצר, לאחר שהוועדה בין החליטה להוציא מחוק ההסדרים את הסעיף המחמיר את התנאים לקבלת דמי אבטלה מתחת גיל 35. הוועדה תתכנס ביום שני כדי להצביע מחדש על כל סעיפי החוק, ומליאת הכנסת תידרש לאשר את ההסכמות החדשות.

"לא נסכים לפצל את הקמת רשות החשמל מחוק ההסדרים", אמר ביטן. "לא יכול להיות שמה שחשוב לליכוד לא יאושר, ומה שהאחרים מקדמים כן יהיה". על הפיצוץ בוועדת הכנסת אמר כי "הח"כים של הליכוד לא מוכנים להפחתת הזכאות לאבטלה לצעירים עד גיל 35 ויש עוד כמה גזירות בחוק ההסדרים הנוגעות למשל לביטוח הפנסיוני". עוד אמר ביטן כי "בדיונים המקדימים דרשנו לממן את חוק יום לימודים ארוך, אבל הסבירו לנו שעלותו שלושה מיליארד שקל - ומתוך אחריות לממשלה ויתרנו. והנה, עכשיו מורידים את המע"מ ומס החברות בעלות יותר גבוהה. אי אפשר להגיד שאין כסף, לפני חודש לא ידעתם שיש עודף גבייה?"

בתגובה לכוונת נתניהו להביא את העברת הסמכויות לאישור הכנסת מסר המחנה הציוני כי "מפלגת כולנו לא יכולה לקדם את המתווה. אסור שיהיה להם ניגוד עניינים עם הדאגה לאזרחי ישראל. ביבי וממשלתו הכושלת איבדו כל יכול שליטה וכל טיפת בושה. ביבי ש'דאוג' כל כך לאזרחי ישראל והחליט יחד עם שר האוצר להוריד אחוז מהמע"מ, עשוה הכל שרווחי הגז השייך לאזרחי המדינה יילכו לחבריו העשירים. בתקציב שהביא השבוע כחלון אין דבר שיעזור להעלאת השכר לעובדים, דאגה לעצמאים או פתרון לשוק הדיור. כחלון שאחראי לתקציב הרע הזה לא יכול לתת לחברי הכנסת של מפלגתו לתמוך בקידום מתווה הגז".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ומי יקח סמכויות כחלון בהצבעה במתווה הגז ??? שערוריה !
נתניהו הניח את מתווה על הגז על שולחן הכנסת, הוא יכול לקרוא להצבעה בתוך כמה שעות, ובכנסת והוא עשוי לעשות את זה עוד לפני ראש השנה. כוכב הצפון של כחלון: "אנחנו נגד מונופולים, נגד קרטלים, נגד קבוצות ריכוז שחוסמים תחרות ומעלים מחירים". ואיך בדיוק הוא ילחם בהם? המצע כולל רשימה של מהלכים שכחלון מבטיח לבצע בתחום הפיננסים, הדיור, ומשאבי הטבע. כבר בסעיף הראשון הוא קובע, בבהירות ובכותרת גדולה: "ביטול המונופול במשק הגז הטבעי". וא הרי הכריז על עצמו כמנוע מכך, בשל חברות עם הטייקון קובי מימון. אלא שההחלטה הזו של כחלון אינה מחזיקה מים: היא שגויה משפטית, היא שגויה פוליטית — ובעיקר היא פסולה במישור הציבורי. במישור המשפטי, כחלון העביר לציבור את המסר שהחברות עם קובי מימון.שמחזיק ב–28% ממאגר הגז תמר, ולכן הוא נהנה מרכזי מהמתווה שגובש על ידי נתניהו — מציבה אותו במצב שגם לו רצה לקיים את הבטחת הבחירות שלו, הוא מנוע לכאורה מכך. אלא שזה פשוט לא נכון. על פי תקנון הממשלה, אדם שנכנס לתפקיד חייב להודיע על קשרי ידידות שעשויים להשפיע על החלטותיו המקצועיות, אך מה שחשוב הוא העתיד — ולא העבר. במלים אחרות, פוליטיקאי או פקיד בכיר יכול להודיע שלרגל תפקידו הוא ינתק את קשרי החברות עם אותו איש עסקים, ומאותו רגע הוא יהיה ראוי לעסוק בתחום שבמחלוקת. ראוי שהיועץ המשפטי לממשלה, מר יהודה וינשטיין, ינמק מדוע לא גיבש חוות דעת המשפטית בשאלה אם כחלון באמת מנוע מלטפל במונופול הגז. לפחות במישור הציבורי לא ניתן לאשר את המתווה בלי לקבל את עמדת היועץ המשפטי לממשלה; בכל זאת, הרי מדובר בשר האוצר ובנושא הכלכלי הגדול ביותר שעומד על סדר היום הלאומי. אם היועץ המשפטי לממשלה יודיע כי ראוי שכחלון יביע את עמדתו על המתווה למרות ההימנעות שגזר על עצמו בלי שהתבקש — הוא יצטרך לעשות זאת. ואולם, עניין ההימנעות היא לא הבעיה היחידה של כחלון מול מתווה הגז — יש לו בעיות גדולות הרבה יותר. הראשונה: כחלון ידע היטב שהוא חבר של מימון, אז מדוע הבטיח לפני הבחירות לפרק את מונופול הגז? מדוע כתב במצע שלו, "ביטול המונופול בגז הטבעי"? בעיה שנייה: במסגרת ההסכמים הקואליציוניים, כחלון הסכים שכל נושא הגז יופקד בידיו של נתניהו. זאת אומרת שהמסמך הראשון שעליו חתם ראש תנועת כולנו נוגד באופן מפורש את המצע שלו. שלישית — וזו ללא ספק הבגידה המרכזית של כחלון בבוחריו — כחלון אינו באמת נמנע מטיפול במתווה לשוק הגז. כאשר אינו מפרק את המונופול ואינו פועל לצמצום יוקר המחיה, הוא תומך בו. נכון, כחלון אינו מביע את דעתו בנושא באופן פומבי, אבל מתגלה שח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו בכנסת, פועל יום ולילה כדי לשכנע את חברי המפלגה להצביע בעד המתווה. הוא מפעיל עליהם לחץ כבד להצביע בעד. אלא שבחיים הפוליטיים אין מקריות. דברים אינם מתרחשים סתם כך. בניגוד לליכוד ולעבודה, בתנועת כולנו אין פריימריס, ובמישור הפוליטי אין לאנשים עמדות משלהם כחלון הוא זה שקובע את הכל !!!! בעיקר, כחלון הוא זה שקובע את רשימת חברי הכנסת שלו בבחירות הבאות, ולכן לא יכול להיות בתנועה חבר כנסת שיפעל בדרך שאינה מקובלת על הבוס ומתואמת עמו. פולקמן לא היה מעז לפעול באגרסיביות בעד המתווה בקרב חברי הכנסת של כולנו, ובמשכן בכלל, אלמלא ידע שפעילותו מקובלת על כחלון. התוצאה הפוליטית היא שכחלון — שהבטיח את פירוק המונופול אך בחר להימנע מלעסוק בו – פועל באמצעות אנשיו למען מתווה הגז.
ב.דהן  |  06.09.15
לכל התגובות