אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ענף האופנה בצרות, חוטף מכל הכיוונים" צילום: אבי ולדמן

"ענף האופנה בצרות, חוטף מכל הכיוונים"

חנויות האופנה ספגו ירידה במכירות באוגוסט בהשוואה לאוגוסט אשתקד, שגם פדיונותיו היו חלשים בגלל השפעת צוק איתן. לדברי קמעונאי, על רקע השחיקה בתוצאות הכספיות הרשתות לא יגלגלו אל הצרכן את ההפחתה של 1% במע"מ

10.09.2015, 08:38 | אורנה יפת

"ענף האופנה בצרה גדולה. התחרות הגדולה ועודף ההיצע מביאים לשחיקה בהכנסות וברווח הגולמי. נוסף על כך, שכר הדירה עולה, הוצאות התפעול עולות, שכר העובדים עלה - בקיצור, אנחנו חוטפים מכל הכיוונים", כך מתאר בכיר באחת מחברות האופנה הגדולות את המצב בענף.

קראו עוד בכלכליסט

אוגוסט היה חודש קשה בשוק הביגוד וההנעלה, ויש אף מי שמכנים אותו קטסטרופה. על פי נתוני ריס, המציגים פדיונות של 2,800 חנויות, באוגוסט נרשמה ירידה של 4.3% במכירות, לעומת אוגוסט אשתקד, ובחנויות הפאוור סנטרים ובמרכזי הקניות הפתוחים הגיעה הירידה ל־7.1%. אחת הסיבות לכך היא עומסי החום שהדירו את רגלי הצרכנים מהמרכזים הפתוחים. המצב העגום בענף האופנה מתחדד כשמביאים בחשבון את העובדה שכבר נתוני אוגוסט אשתקד היו חלשים בשל ההשפעה של מבצע צוק איתן.

החולשה בענף זולגת גם לספטמבר, ובכירים בענף נשמעים פסימיים: "אנחנו נמצאים שלושה ימים לפני ראש השנה ואין אווירת חג. אין אנשים בקניונים. אי אפשר להפריד את זה מהמצב של שוק המזון, שגם בו נרשמה ירידה בצריכה. לאנשים יש פחות הכנסה פנויה, ויש מצוקה בכל ענפי הצריכה". מלבד היעדרה של אווירת חג, פדיונות ספטמבר צפויים להיות מושפעים לרעה מאובדן שבעה ימי עבודה בגלל החגים.

קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (ארכיון), צילום: עמית שעל קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (ארכיון) | צילום: עמית שעל קניון שבעת הכוכבים בהרצליה (ארכיון), צילום: עמית שעל

"לא היתה התאוששות במשק מאז המחאה החברתית וצוק איתן", אומר מנכ"ל של אחד ממשרדי הפרסום הגדולים. "הרצף הזה לא תיקן את עצמו למה שהיה לפני כן. בספטמבר בדרך כלל יש התעוררות בענף הפרסום בגלל החג, אבל השנה באוגוסט וספטמבר יש תחושה שהמדינה מנומנמת. לאנשים יש פחות הכנסה פנויה, והריטיילרים בבעיה".

מבצעי הוזלות לצרכן, הוצאות תפעול, שכירות והוצאות פרסום פגעו בתוצאותיהם הכספיות של חברות האופנה, ודו"חות פוקס, קסטרו, גולף ודלתא למחצית הראשונה של 2015 מלמדים על שחיקה מתמשכת ברווחיות. פוקס וקסטרו אמנם הציגו עלייה בהכנסות במחצית הראשונה של 2015, אלא שהיא נבעה מהתרחבות שטחי המסחר, ולצד זאת נשחקה הרווחיות התפעולית והרווח הנקי של שתי ענקיות האופנה. קסטרו סיימה את המחצית הראשונה בירידה של 31.5% ברווח הנקי, ופוקס רשמה ירידה של 47%.

האור בקצה המנהרה של קמעונאיות האופנה מגיע בדמות הפחתת המע"מ ב־1%, שעליה הכריזו בשבוע שעבר ראש הממשלה ושר האוצר, שכן הן אינן מתכוונות לגלגל את ההפחתה אל הצרכנים, לפחות לא בשלב הראשון. "אני אופתע אם מישהו בשוק האופנה יוריד מחירים בעקבות הורדת המע"מ", אומר בגילוי לב קמעונאי בענף. "בטווח הקצר אין כוונה לגלגל את זה אל הצרכן אלא לאזן במעט את השחיקה ברווחים". מלבד זאת נראה כי רשתות האופנה לא ימהרו לחתום על חוזים לפתיחת חנויות חדשות: "כולם בטירוף ומדברים על זה שלא צריך לחתום על חוזים לחנויות חדשות", אומר קמעונאי נוסף בענף.

כאמור, דמי השכירות שחברות האופנה משלמות נשארו גבוהים, והקניונים ממשיכים להציג עלייה בהכנסות וברווחים. מליסרון למשל, חברת הקניונים הגדולה בישראל, רשמה ברבעון השני השנה עלייה של 3.4% בהכנסה הנקייה משכירות (NOI), לעומת הרבעון המקביל, ל־257 מיליון שקל. עזריאלי הציגה עלייה של 9% ל־306 מיליון שקל.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
2 ו 11 צודקים ... צריך לחזור למודלים הישנים
למה במקום פשוט להכנס בעיר לחנות ולקנות חולצה אני צריך לקנות חולצה בחנות מעוצבת בקניון ולשלם על חולצה + גילום של: - עלויות שכירות וניהול של קניון - חנות מושקעת נוצצת ושוא של טרקלין. - פרזנטורים - חסויות - קמפיינים ברור שצריך מיתוג ובידול אבל המודלים העכשוויים עוברים את הגבול שאני כצרכן מסכים לשלם. למזלי אני מזדמן פעם בכמה שנים לארה"ב - נכנס לאאוטלט ועושה קניה. אגב, גם בחו"ל לרוב חנויות הדגל במרכזי הערים לא זולות.. אבל לפחות יש את האופציה של חנות פחות מעוצבת, לא במרכז העיר ..
ל  |  11.09.15
11.
אנחנו לא יכולים לשאת את כל השואו של כל חב האופנה ולשלם את ההוצאות שלהן
קצת פירוט: הקניונים גובים מהחנויות והרשתות סכומי עתק. בעלי רשתות האופנה פותחים בקניונים חנויות בלי הכרה ובתקווה שאנחנו האזרחים/קונים נחזיר להם את כל ההוצאות המנופחות ואת המחירים מרקיעי השחקים שהם דורשים. אז זהו,די, אנחנו לא יכולים ולא רוצים לשלם סכומי עתק על ביגוד אז בבקשה תעשו לכם לבד את החשבון כדי שנוכל/נרצה להמשיך להיות הקונים שלכם. אומנם ענף הביגוד זה לא הייטק אבל המוצרים והבגדים נסחרים בעולם באמצעות ההייטק,אז די לחכימא ברמיזא
אייל  |  10.09.15
לכל התגובות