אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות בדרך החוצה מתפעול הגמל צילום: סיון פרג'

בלעדי לכלכליסט

הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות בדרך החוצה מתפעול הגמל

בעקבות כוונת האוצר להפריד בין פעילות הברוקראז' לבין תפעול קופות הגמל, החלו חלק מהבנקים לקדם יציאה מהפעילות. לכלכליסט נודע כי הבנקים זומנו לשימוע בנושא, אך רק נציגי הפועלים הגיעו לפגישה והביעו הסתייגות מהרפורמה המתוכננת

17.09.2015, 08:18 | גולן חזני

הבנקים הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות החלו לבחון את יציאתם מתחום תפעול קופות הגמל עבור הגופים המוסדיים. זאת, בתגובה למהלך שמוביל משרד האוצר שבמסגרתו ייאסר על גוף מוסדי לבצע ברוקראז' (פעולות קניה ומכירה) בתיקי העמיתים שלו באמצעות חבר הבורסה ש"בתוך הבית", או באמצעות הבנק המתפעל שלו. כיום הבנקים משמשים כמתפעלים בתחום קופות הגמל, אף שניהול הקופות עבר לבתי השקעות במסגרת רפורמת בכר.

קראו עוד בכלכליסט

משמעות המהלך שאותו מובילה המפקחת של שוק ההון באוצר, דורית סלינגר היא שהבנקים יידרשו לבחור בין תפעול קופות וחשבונות של מוסדיים לבין מתן שירותי ברוקראז' לגופים אלה. לבד מבנקים בישראל, פעילות הברוקראז' קיימת גם בבתי השקעות שונים ובבנקים זרים, אולם פעילות התפעול (בקאופיס) שכוללת רישום התנועות בין החשבונות והפעולות שנעשו לחשבונו של העמית, נעשית רק באמצעות ארבעה בנקים – הפועלים, לאומי, מזרחי טפחות והבינלאומי – שרושמים הכנסה כוללת של כ־250 מיליון שקל על הפעילות. ל"כלכליסט" נודע כי בשבועיים האחרונים זומנו הבנקים לשימוע בפני אנשי הפיקוח על שוק ההון כדי להביע את עמדתם. בנק הפועלים היה היחיד שנציגיו הגיעו לפגישה והביעו הסתייגות מהחלטת המפקחת. בפיקוח לא השתכנעו מהטיעונים והודיעו כי בכוונתם להוביל את המהלך עד הסוף.

פעילות הברוקראז' הנה רווחית יחסית וכך גם עצם ניהול החשבון בבנק מצד קופת הגמל. בנקים מסוימים, כך נטען באוצר, נהגו בסבסוד צולב כשתפעלו קופות גמל גדולות עבור בתי ההשקעות במחירי הפסד או איזון, כדי להרוויח מפעילות הברוקראז'. פעילות התפעול נעשית במחירים נמוכים של 0.04% על התיק. באגף שוק ההון טוענים עוד כי בעוד דמי התפעול משולמים על ידי הגוף המנהל הרי שעמלות הברוקראז' ודמי המשמורת משולמים על ידי העמיתים. באוצר טוענים עוד כי המוסדיים מתפעלים את הביטוח וקרנות הפנסיה, וכי אין סיבה שלא יתפעלו גם את הגמל.

ציון קינן ורקפת רוסק עמינח, צילום: סיון פרג ציון קינן ורקפת רוסק עמינח | צילום: סיון פרג' ציון קינן ורקפת רוסק עמינח, צילום: סיון פרג

הפועלים ולאומי מחזיקים בנתח הגדול ביותר (32.5% כל אחד) מתפעול קופות הגמל. הפועלים מנהל את הקופות של פסגות כלל ומנורה בהיקף כולל של 122 מיליארד שקל, לאומי מנהל את הקופות של אלטשולר שחם, הראל, ילין לפידות ומגדל בהיקף כולל של122 מיליארד שקל, מזרחי טפחות (20%) מנהל את הקופות של מיטב דש, אקסלנס והלמן־אלדובי בהיקף כולל של 75 מיליארד שקל, ואילו הבינלאומי (12%) מנהל את קרנות המורים ואנליסט בהיקף כולל של 48 מיליארד שקל. ניסיון של איגוד הבנקים לקבוע עמדה אחידה של הבנקים בנושא נכשל, שכן בנקים שאינם פעילים בתחום התפעול לא היו מוכנים ליישר קו עם הבנקים המתפעלים. עוד טוענים הבנקים כי כל עוד מדובר בטיוטה, הם לא מתכוונים לקבל החלטה רשמית. בכל מקרה, יציאתם של הבנקים מהתחום לא תהיה מיידית אלא עשויה לארוך עד שנה.

עבור הבנקים שאינם פעילים בתפעול ובברוקראז' מדובר בסוג של הזדמנות. בעוד שהפועלים ולאומי, וכנראה גם מזרחי טפחות, מתכוונים לצאת מפעילות התפעול (במזרחי טוענים כי לא התקבלה החלטה), הרי שבבינלאומי עדיין לא החליטו כיצד ינהגו לאור העובדה שמדובר במתפעל הקטן ביותר מבין אלו הקיימים. בנק דיסקונט כבר יצא מהתחום בסוף 2014 והלקוח הגדול היחיד שלו, כלל ביטוח, עבר לפועלים.

גורמים בשוק ההון טענו כי יש היגיון בטיעונים של הפיקוח, אולם הם דוחים הערכת האוצר כי המהלך יוכל לחסוך עד כ־300 מיליון שקל בשנה, ולטענתם מדובר בסכומים זניחים שייחסכו בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, אם בכלל. עוד הוסיפו הגורמים כי גוף פרטי שיקבל את התפעול לא יבצע השקעות בפיתוח בהיקפים שנעשים בבנקים, וכי מדובר באחריות גדולה מדי שטעויות בה יכולות להביא לקטסטרופה. בנוסף, בכל אחד מהבנקים מועסקים כמה עשרות עובדים בתחום, והמהלך עלול להיות מלווה גם בפיטורים. עוד נטען כי גופים פרטיים אף עלולים לייקר את השירות, וכי הפרדה בין הברוקראז' לתפעול איננה חכמה מנקודת מבטו של הלקוח, בשל הקשר ההדוק בין הפעילויות.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
מגיב 6 - כדאי שתכיר את העובדות
היקף הנכסים המנוהל בשוק הגמל עומד על כ- 380 מיליארד ש"ח. אלה הגופים שמנהלים 75% מסך הנכסים: פסגות, מיטב-דש, אלטשולר-שחם,כלל, אקסלנס (מקבוצת הפניקס), הראל, ילין-לפידות, מנורה-מבטחים, מגדל-מקפת, הלמן-אלדובי, מורים ולגננות (הסתד' המורים) למי מהם אין יכולת תפעול עצמית?
מנהל תפעול בבית השקעות  |  20.09.15
6.
למגיב 4, יש כאן קצת Issue והוא יעלה לעמיתים כסף...
כמו שהבנקים צריכים להתעסק בשירותי בנקאות, מסחר ומשמורת כך גם הגופים המוסדיים צריכים להתעסק בניהול השקעות. תפעול השקעות הנה פעילות עתירת השקעות במחשוב וצרכנית כוח אדם כבדה. לצערי ומידע אישי לגופים המוסדיים אין את הידע והמומחיות הנדרשים לתפעול המורכב של עמיתים בקופ"ג וקה"ל. עבור הבנקים השארת התפעול הייתה פתרון נהדר לכוח אדם פנוי ובחלק מן הבנקים אמצעי לכבול את הגופים המוסדיים לעבודה רק בתוך הבנק (בטוענה שהבנק אינו יודע לתפעל מה שלא במשמורת אצלו). מכאן שכל גוף פרטי שירכוש את התפעול יעלה מחירים ונחזור מהר מאוד את ה- 0.07% ואפילו גבוה מכך ולצערנו הגופים המוסדיים יאלצו לשלם והם יגלגלו זאת על העמיתים באמצעות פגיעה בשירות ועלייה בדמי הניהול. הפתרון הנכון הוא ביטול תשלום העמלות בתוך הקופות כפי שקיים בקרנות הנאמנות או הכרח של גוף מנהל לפרסם את תוצאות מכרז העמלות בשילוב פעילות התפעול כך שבחר בהצעה הטובה ביותר עבור העמיתים. הבנקים אגב ישמחו לצאת מהעסק, הם נפתרים מכוח אדם ומפעילות שלא מניבה עבורם רווח בכלל, כך שיוכלו להתחרות במגרש האמיתי: מסחר ומשמורת.
כלכלן שמבין  |  17.09.15
4.
non issue
קצת היסטוריה רבותי: הבנקים אולצו ואף מכרו את קופות הגמל במהלך השנים 2006-7 לגופים חוץ בנקאיים - חברות ביטוח ובתי השקעות. במסגרת עסקת המכירה המשיכו הבנקים להעניק שירותי תפעול לאותן קופות שקודם היו בבעלותם מתוך תפיסת עולם שלרוכשים אין את היכולת והאמצעים להקים מערכת תפעול. בחלוף השנים לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות ישנן מערכות מתקדמות לתפעול של פוליסות ביטוח, קרנות פנסיה ניהול השקעות וכיוצא באלה. בהינף זנב טלה הם נערכים לתפעל בעצמם את קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. אז מה הפניקה? הגיע הזמן שבנקים יעסקו בבנקאות ולא בזוטות.
כלכלן  |  17.09.15
לכל התגובות