אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כחלון הבטיח לגפני 400 מיליון שקל נוספים בהטבות לפריפריה

בלעדי לכלכליסט

כחלון הבטיח לגפני 400 מיליון שקל נוספים בהטבות לפריפריה

יו"ר ועדת הכספים לחץ על שר האוצר להסדיר את סוגיית הטבות המס והצליח למנוע הוצאת 5 יישובים מרשימת הזכאים - בניגוד להמלצת בג"ץ. מפת יישובים חדשה תוצג לוועדה בקרוב

17.09.2015, 06:50 | רוני זינגר ועמרי מילמן

שר האוצר משה כחלון הביע הסכמה עקרונית לתוספת של 400 מיליון שקל לטובת פתרון בעיית הטבות המס לפריפריה, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

בכך תעמוד העלות התקציבית של הטבות המס לפריפריה על היקף של 1.2 מיליארד שקל בשנה. בתחילת אוקטובר תקיים ועדת הכספים של הכנסת דיון בסוגיה, ולחברי הוועדה יוצג מתווה חדש שמתגבש בימים אלה למפת היישובים שיזכו להטבות המס.

ההחלטה בנושא הטבות המס מתעכבת זה תקופה, ובחודש אוגוסט אף הוציא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט מכתב בעניין, והזהיר בו כי מאחר שהנושא אינו מקודם בשלב זה בהליכי חקיקה, לא תוכל המדינה להגן על עצמה בבג״ץ, ששם תלויות כמה עתירות בעניין.

שלוש רשויות מקומיות ערביות - ינוח ג׳ת, סג׳ור ומג׳דל שמס - עתרו לבג״ץ וטענו לאפלייה בשל העובדה שאינן זוכות לאותן הטבות מס שזוכות להן רשויות מקומיות בפריפריה. נטען כי הרשויות המקומיות שזכו להטבות המס זכו להן בנסיבות לא ברורות ושלא על סמך קריטריונים שנקבעו. עקב זאת קבע בג"ץ כי שלוש הרשויות הערביות זכאיות להטבות, ואילו חמש הרשויות המקומיות האחרונות שנכנסו לרשימת מקבלי ההטבות - ערבה תיכונה, חצור הגלילית, בית שאן, ערד ואיילות - יחדלו ליהנות מההטבה.

בשנה שעברה החזיר בג״ץ את הנושא למדינה וקבע שיש להציב קריטריונים ברורים לרשויות הזכאיות להטבות המס. קריטריונים כאלה אכן נקבעו בידי שר האוצר הקודם יאיר לפיד, שכלל את המתווה החדש בתקציב שהגיש לכנסת, ואולם בשל התפזרות הכנסת לא קודם המתווה החדש. על פי ההצעה אז היו אמורים לזכות 419 יישובי פריפריה להטבות מס, ומתוכם יזכו להעדפה מיוחדת 31 רשויות מקומיות בצפון הקרובות לגדר הגבול במרחק של כ־2 ק"מ, ו־13 רשויות עירוניות בדרום. 

ירוחם (ארכיון), צילום: חיים הורנשטיין ירוחם (ארכיון) | צילום: חיים הורנשטיין ירוחם (ארכיון), צילום: חיים הורנשטיין

שר האוצר כחלון בחר שלא לעסוק בנושא והוציא את עניין מפת הטבות המס מחוק ההסדרים. בסביבת כחלון הסבירו אז כי לו היו ממשיכים את מפת ההטבות של לפיד, היתה העלות הסופית של ההטבות עומדת על יותר מ־2 מיליארד שקל. לו היה

כחלון מותיר את הדבר להחלטת בג״ץ, קרוב לוודאי שהשופטים היו מחייבים אותו להכליל במפת ההטבות את כל הייישובים הזכאים, ובכך למעשה מאלצים אותו למצוא תוספת תקציבית גדולה או לחלופין לקצץ במידה ניכרת בהטבות של כולם.

יו"ר ועדת הכספים משה גפני הבהיר כי הוא אינו מוכן לאפשר לבג"ץ לכפות על המדינה החלטה בעניין. בימים האחרונים התקיימו כמה דיונים בנושא בין גפני והצוות המשפטי של הוועדה ובין אנשי האוצר ונציגי הרשויות המקומיות.

בפגישות עלו כמה מודלים שיאפשרו את פתרון הבעיה. אחת ההסכמות שגובשו מול האוצר היא ששום רשות לא תספוג ירידה של יותר מ־30% בהטבה שזכו לה תושביה עד כה. מאחורי הקלעים הפעילו חמש הרשויות המקומיות לחצים כבדים כדי למנוע את ביטול הטבות המס שלהן. הלחצים הופעלו באמצעות הח"כית טלי פלוסקוב (כולנו) לשעבר ראש העיר ערד, גפני עצמו, שקהילה גדולה ממצביעי יהדות התורה מתגוררת בערד, ובאמצעות סגן שר השיכון ג׳קי לוי, לשעבר ראש העיר בית שאן. בינתיים מסתמן כי רשויות אלה ייכללו במתווה החדש, לצד שלוש הרשויות הערביות שעתרו לבג"ץ.

סגן שר הבינוי והשיכון,ח״כ ז׳קי לוי: "הידיעה כי שר האוצר נתן את הסכמתו העקרונית לתוספת של 400 מיליון שקלים לטובת פתרון בעיית הטבות המס לפריפריה-החלטה נבונה ומשמעותית ביותר. אמשיך ללוות את הנושא מקרוב עד שיאושר סופית ונברך על המוגמר. אעשה כל שביכולתי על מנת להבטיח שהגדלת תקציב הטבת המס תכלול בתוכה את חמשת הרשויות שתושביה זכו לה עד כה".

תגיות